用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 原來雙非誇境有八個校網任揀
樓主: mruniverse
go

原來雙非誇境有八個校網任揀   [複製鏈接]

man7099 發表於 13-1-27 00:45
如果係真嘅,香港41,31,12網樓價咁貴,我哋不如諗吓搬上深圳,抽完先搬返嚟

...
好提議!

曄:surprised:,真陰濕,真的不吐不快.以前貪曾叫人生3個,如生到的.大都是食呀公的.到港人到生仔時,巳到高齡,又話加入新力軍,但低質素的請返原居地啦.好啦,來到香港的,又要飛快地要上樓.無錢又學人遊學,彈琴......派錢又有佢份,未有貢獻就有份.仲有......總之15年免費教育咪又係用來培育佢班人.和諧?.和諧?何來和諧.港人,港人.我們才是小數民族呀!

回覆:原來雙非誇境有八個校網任揀

班癈官完全無管制大陸人入境入學,搞中港融合。香港前途真令擔心!

回覆:winnietingting 的帖子

今年無,遲D龍年效應D仔大左,人數更多,鐵路綫都好危

引用:班癈官完全無管制大陸人入境入學,搞中港融

原帖由 Joba 於 13-01-28 發表
班癈官完全無管制大陸人入境入學,搞中港融合。香港前途真令擔心!

...
唔担心因為香港巳经冇得救。。。一小撮正中港生港大的人怎敵一億太陸同胞。

我地點堅守都会漸漸被同化

引用:Quote:gigi1227+發表於+13-1-27+11:44+咪將

原帖由 oooasis 於 13-01-27 發表
咁你話點做?比一個校網又唔得,比8個又唔得。唔比佢地讀書又唔得,咁都要有辦法先得架。
...
唔應該只供8個校網比雙非選擇,應該全港九新界也提供學位,但就要比香港學童分配學位先,剩餘的全港學額咪比雙非抽law,唔like可以唔黎讀:;pppp:咁好公平la,冇住址證明都任你選區選校,而對本港學童亦算有交待!

我開始唔識分咩叫公平同唔公平了。

簽名被屏蔽

回覆:Granadilla 的帖子

各位家長:放心!大陸小朋友的質素,平均不如我地!唔信,問老師!

引用:各位家長:放心!大陸小朋友的質素,平均不

原帖由 JL3 於 13-02-23 發表
各位家長:放心!大陸小朋友的質素,平均不如我地!唔信,問老師!

...
睇咩區,咩學校,同咩家長啦!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:virgokaren 的帖子

virgokaren:Y !

回覆:JL3 的帖子

唔咪要比較小朋友間的質素,而係入小一嘅大抽獎公平問題

回覆:mruniverse 的帖子

正確!

回覆:mruniverse 的帖子

正確!

超唔公平,何為分區??

跟住址?咁佢哋係米應全當跨區計呢?

點解我哋本土人反而要分,對面街巳可不同區,佢哋就可咁自由選校網

我覺得應整個丙部比呢班貴賓囉!全港學校任填,不過係派晒甲乙餘下的學位比佢哋抽。

引用:超唔公平,何為分區?? 跟住址?咁佢哋係

原帖由 hinhei 於 13-03-13 發表
超唔公平,何為分區??

跟住址?咁佢哋係米應全當跨區計呢?
你的見議最好!

回復 mruniverse 的帖子

好過份!

香港教育制度, 越搞搞混亂..母語教學, 殺校, 334制, 15年免費教育, 8個校網選擇等等問題.......同時每年大學排名, 每年都比其他國家超越, 呢d正多得香港政府努力, 派錢都唔提供資源比學校.....我對未來香港教育前景, 完全一片灰暗. 現在要不停努力努力去儲錢向外國升學(到中學時已經唔知咩世界), 希望可以比到對仔女有個好好學習環境.....今年K2的大女兒, 現在要看她的運氣如何, 攪珠攪到去邊. 真是漫漫長路...
‹ 上一主題|下一主題