用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日去SC in 完,有感而發
樓主: CCFU
go

今日去SC in 完,有感而發   [複製鏈接]

回覆:今日去SC in 完,有感而發

雖然我無去到interview, 唔知當日情況,但我試過帶埋仔仔去紅磡分校接姨甥女放學,其實我覺得SC嘅老師或企喺門口嘅老師都好nice, 連對住我同仔呢個兩個路人甲佢哋都有親切嘅笑容,我諗佢哋只係interview當日見得太多個小朋友同家長先會有黑面嘅感覺啫,話晒SC收嘅form, 一定多過其他幼稚園喎!
而學習方面,我覺得就算話佢哋只係谷成績,我又見K1嘅姨甥女係返得好開心,而且會教返K2嘅家姐(另一間幼稚園)英文添,我諗SC的確有佢哋嘅方法!

其實只係大抽獎, 大家入去攞張抽獎卷罷了! 何必太介懐呢?

SC is a wonderful school, but my babies cried the whole way there, from their arrangement and teacher's attitude, I can tell immediately that it is not  my cup of tea. (and my babies are not their cup of tea neither haha)
during the interview, it seems the teachers are interviewing your baby, but at the same time you are interviewing the school as well.
Nevermind, at least we get more experience and understand more what we are looking for.

個小朋友可能寧願無書讀都唔想無左愛自己的父母,咩都好,唔好輸左親情呀﹗

Too much pressure from the parents toward the kids and they are only few years old.

gigihinhin 發表於 12-2-26 01:04
其實父母們認為入到so called 好學校就係小朋友可以有愉快嘅童年!
我覺得係現今社會嘅壓力迫瘋了父母! 父母們都係為小朋友日後担憂,所以想佢有個好嘅學習環境, 以後嘅路可以平坦d!
家長嘅出發點係好嘅! 不過有時要學習take it easy! 畢竟日後仲有漫長嘅路要陪小朋友行!

小朋友咁細個, 都唔知做緊乜, 緊張o既只有家長, 但都應該控制下自己情緒, 大庭廣眾打打鬧鬧成何體統呢。 況且結果都未出, 又話唔定第2 度有更好offer, 焉知非福呢 ?
我果group 係揀左用中文in o既, 老師亦都開宗明義講左係想睇小朋友反應, 家長只需坐著看, (潛台辭即係叫家長收聲啦) 但有一位"愛女心切"o既家長全程做"翻譯", 老師一路講佢一路港式英語翻譯, 點解一早唔揀英文in 呢 ?! 唔駛disturb 到其他人之餘應該對佢小朋友更好吧 ?!
所以好同意interview有時唔係剩係想睇小朋友表現, 家長表現都好重要。

個個都話唔好又話老師黑面,但我覺得相反,雖然人多流程要快,小朋友行得慢老師都有耐性,net in 我小朋友,幾好,好似playgroup, 好開心,但班房超細,無位做佢叫個d 唱跳舞飛飛。。。

(以下只是個別事件及我個人意見..不喜勿插):

有些家長的價值觀及教育真的很有問題!
聽我太太講當日她同仔仔入去in
由於仔仔闔眼瞓所以喊不停
當時就有一至兩個所謂的家長..見機不可失
馬上在後面叫她們自己的小朋友過去自己媽媽度
然後馬上找一包紙巾出來"吩咐"她們自己的小朋友行過來我仔仔度
然後"指示"她們的小朋友"作狀"遞紙巾給我仔仔
其實我太太已一早拿左紙巾給我仔仔抹完眼淚好耐了

整個過程你會覺得好唐突及"專登"
我太太說不是不感謝人家的好意
而是那種感覺很不自然
好像是做戲..
講真這年紀的小朋友不會懂得向另一位哭泣的小朋友"遞"紙巾

有些父母太主動表現或太刻意去表現自己及在interview過份干預
看在其他人眼裡除了唐突之外
更覺得這種父母的小孩以後成長的過程會很累
倒不如放鬆些不要給小孩太大的壓力讓他們自然快樂的成長

bingbingo  對你的意見: 10 個 like  發表於 12-2-27 16:36
存感恩的心

(接上帖)

我頭先問過我太太~
佢話原來當時有一個家長教佢既小朋友拿紙巾遞俾我仔仔(情況就好像上帖描述的一樣)
另外有一家長在後面即刻發號施令叫佢既小朋友行埋我仔仔度.然後"指令"既小朋友用手去摸摸我仔仔..之後"指令"佢同我仔仔講"its okay! its okay!"

我太太禮貌上都分別同果兩位家長道謝
但很明顯覺得他們很作狀(在老師面前)

講真.一歲幾小朋友識幾多野?
又識遞紙巾俾人抹眼淚(雖則眼淚已抹乾好久)
又識摸摸你安撫你並講its okay
唔怪之有這麼多畸形變態既幼兒園面試時要求及expect年紀這麼小的小朋友會用英文唱歌跳舞及回答問題
對唔住! 我仔仔只係一個正常個小bb..佢做唔到呢d咁高難度既野lo !!

littonjoan  其實如果老師係明眼人,一見依D...即out !!!  發表於 12-2-28 10:19
yslgirl  嘩, e+咩野事呀, it's okay果個真係超扮野喎, 係咪要話比全世界人知, 你個囝喊, 而我個囝就好care人先, 好恐怖...  發表於 12-2-27 23:31
存感恩的心

晞晞爸b 發表於 12-2-27 17:39
(接上帖)

我頭先問過我太太~

sigh...我雖然無去in sc, 仔仔上年去in k1, 都試過差吾多嘅經驗!  嗰日仔仔坐係到玩玩具, 佢已經有少少發脾氣, 有個爸爸同埋個女問仔仔借玩具, 成枱人都無小朋友發脾氣, 你偏偏走埋嚟借玩具!  你都估到後尾係點!  到round 2 group in, 得嗰個女仔同仔仔有答老師問題, 個女仔好outstanding!  

總之佢地走埋嚟借玩具嗰刻, 真係好hard feeling!  

yslgirl  初頭睇唔係好明, 唔係唔明小朋友比人攞左件玩具可能會唔開心, 而係唔想相信真係有人會達到某d目的叫個小朋友貢攻心計.  發表於 12-2-27 23:35

melonfans 發表於 12-2-27 18:08
sigh...我雖然無去in sc, 仔仔上年去in k1, 都試過差吾多嘅經驗!  嗰日仔仔坐係到玩玩具, 佢已經有少少發 ...

其實有些家長, 係視乎情況去KO某些對手, 例如你個仔未settle, 就故意來借玩具, 你唔肯借你又死, 你肯借, 你個仔無左件玩具又死.

教你一招, 人地家長問你借, 你同佢講 " 你有無睇廣告呀, 果度咪有玩具囉, 唉! 而家啲人, 無咁容易上當架喇 ..., 哈哈哈, 講下笑, 唔好介意 ". 你要連消帶打去化解呢類PK的攻擊.

super1984 發表於 12-2-27 18:19
其實有些家長, 係視乎情況去KO某些對手, 例如你個仔未settle, 就故意來借玩具, 你唔肯借你又死, 你肯借,  ...

總之......

melonfans 發表於 12-2-27 18:33
總之......

總之就要信佛, 學禪. 因為佛教是一個對人性了解得最透徹的宗教, 人性是好陰暗的. 當然, 作為父母, 我是不會教小朋友用這些陰險的方式去對付競爭者的. 小朋友學左, 你係害左佢一世, 種惡業得惡報. 害人之心不可有, 防人之心不可無.

參禪能靜心, 心靜方能冷眼旁觀, 更能抽離的觀察你眼前見到的現象. 講真, 自己小朋友有幾多斤兩, 自己最清楚. 當Group in時遇到這種train過的對手, 你有幾多贏面? 無論你借定唔借玩具, 你都要輸啦, 既然係咁, 何不放手一搏, 直頭同佢講 " 我個小朋友情緒唔穩定, 你就行埋黎借玩具, 雖然我明白出面的面試班係咁教, 但你有否想過, 小朋友學埋這些陰險手段, 你係害緊佢 ". 一早將他標籤為 " 狼 ", 可能還有一線生機呀. {:1_1:} {:1_1:}

回覆:今日去SC in 完,有感而發

下!我諗唔係咁變態掛!會唔會暗謀論咗少少!死啦!我仔未in前喺枱玩住兩個車型lego,後來我明明見到對面小朋友好似指住呀仔個車lego想要咁,我見呀仔手揸兩個,咪攞一個出來俾小朋友玩,驚呀仔喊,係咁同佢講sharing,最後無人玩嗰件玩具,哈!唔通啲家長覺得我專登!

lenny1130 發表於 12-2-27 19:53
下!我諗唔係咁變態掛!會唔會暗謀論咗少少!死啦!我仔未in前喺枱玩住兩個車型lego,後來我明明見到對面小 ...

之前都有人提過, 入到去間房, 某家長為了佔取更有利位置, 將另一家長輕輕的撞開, 無野架, 企中間, 睇老師講故事都容易投入啦. 即係好似去戲院睇戲, 如果無劃位, 你會坐中間定側邊吖? :D :D :D

super1984 發表於 12-2-27 18:48
總之就要信佛, 學禪. 因為佛教是一個對人性了解得最透徹的宗教, 人性是好陰暗的. 當然, 作為父母, 我是不 ...

其實interview 都試過2次都有人問我小朋友借玩具, 仔仔兩次都表現正常, 我都見都係小朋友指住仔仔玩具!  所以之前兩次我無hard feeling!  

係嗰次仔仔係到發脾氣, 我己經好心煩, 攪佢吾掂!  仔仔啱啱先calm down係到玩, 佢就走嚟借玩具!  我地嗰次係apply int'l class.  得我1個家長同仔仔講英文, 吾知係咁啱佢真係走嚟借玩具, 定真係咁有機心!  

sigh....其實嗰個家長見到我小朋友發脾氣, 佢走埋嚟, 如果我仔仔發脾氣整喊埋佢個女, 我都吾見得佢好著數!

yslgirl  真係覺得借左比另一個小朋友自己果個會喊我就會同佢講, 好take turn, 囝囝玩一陣到你玩, 等佢識趣走開  發表於 12-2-27 23:37

回復 melonfans 的帖子

如果發緊脾氣走過黎借玩具就真係好難想象無野。但係我又突然間諗起幾個月前係某kg面試,未入去班房係出面門口玩緊既時候,有個小朋友跌親,個屋企人係好遠,甘我米教個仔扶起個小朋友囉。一黎教佢關心其他人,二黎我驚佢一腳踩落去(因為小朋友跌正係玩具屋個門口度)。個陣應該無老師係度,希望個家長唔會唔開心啦。 睇到樓上家長遇到的事實在好驚。。。。

melonfans 發表於 12-2-27 22:56
其實interview 都試過2次都有人問我小朋友借玩具, 仔仔兩次都表現正常, 我都見都係嗰個小朋友指住仔仔玩具 ...

有無諗過一個問題, 一個小朋友, 件玩具都沒有玩暖, 就放出來, 又表示什麼? 有人問你個仔借玩具, 你個仔願意share, 又假如老師都將行為interpret為願意share, 咁梗係好事. 但玩左半分鐘, 就唔玩喇, 俾你啦, 又算不算是欠缺集中力, 無耐性?

我成日都講, 害人之心不可有, 防人之心不可無.

咁不如用呢招, 你同個家長講:

同其他小朋友分享玩具, 我成日都咁教個仔, 但係你睇下, 我個仔玩件玩具都未玩暖, 咁快就俾俾, 我唔知老師係會interpret為我個仔無耐性, 還是我個仔willing to share, 你介唔介意先去問清楚負責評分的老師, 問清楚會如何interpret這個行為, 我才決定下一步點做.
‹ 上一主題|下一主題