用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問元朗邊間小學口碑好呢??
樓主: Addfish
go

請問元朗邊間小學口碑好呢?? [複製鏈接]

原文章由 hellodady 於 07-10-9 21:55 硐表
大多數元朗的家長都認為光明英來是區內一間好學校,它有幾好我真是不知,但自從上次我和小朋友隨幼稚園安排參觀該校後,就真不會選該校了.因它該校長出來接待我們一班家長時說話非常囂張,當她見到我們家長時,並不是介紹 ...

:-| 我當年參觀該校果陣都類似!三年前參觀光明下午校,果位副校長講明唔會浪費資源係果D~~單親、父母唔肯/無條件投放$$比仔女教育、家庭有問題、小朋友資質低下、未能控制情緒.....的學生
講到明~~又醒、又聽教、又好成績ge小朋友先至有機會!所以多年來我女間幼稚園家長都偏向選光明上午校!

原文章由 baby.com.hk 於 07-10-2 19:00 硐表
為什麼校友會和徐澤林較差??從什麼觀感得知??

好奇怪, 因為我聽到的是光明/靈愛/真光/校友會, 勁, 但靈愛/真光開班小
而才到鍾聲/徐澤林/榮茵,另元小(我細個讀, 現有2個親戚之子女讀), 除非入到精英班, 其他班之學生都幾舒服.  我個仔今年入讀天循小一(小班+活動教學),
親戚細仔在元小讀小二都話我個仔的書深些.
同樣, 此親戚之大仔在元小讀五年級(不是精英班), 對比我個女四年級都是較舒服.
無可否認元小精英班是入到英中囉, 但其他班就不要妄想啦

原文章由 baby.com.hk 於 07-10-2 19:00 硐表
為什麼校友會和徐澤林較差??從什麼觀感得知??

好奇怪, 因為我聽到的是光明/靈愛/真光/校友會, 勁, 但靈愛/真光開班小
而才到鍾聲/徐澤林/榮茵,另元小(我細個讀, 現有2個親戚之子女讀), 除非入到精英班,
其他班之學生都幾舒服.  我個仔今年入讀天循小一(小班+活動教學),
親戚細仔在元小讀小二都話我個仔的書深些.
同樣, 此親戚之大仔在元小讀五年級(不是精英班), 對比我個女四年級都是較舒服.
無可否認元小精英班是入到英中囉, 但其他班就不要妄想啦

覺得 daphnemama 講野真係好誇張,同好睇唔起讀唔到精英班既小孩,而且連佢自己親戚都好睇唔起....唉....!

分精英班係因材施教ge其中一個方法!據聞元小程度適中,為乜要讀深一D呢 消化不良點算?!

原文章由 家燕媽媽 於 07-10-23 15:18 硐表
覺得 daphnemama 講野真係好誇張,同好睇唔起讀唔到精英班既小孩,而且連佢自己親戚都好睇唔起....唉....!

:

[ 本文章最後由 GerryB 於 07-10-25 15:17 編輯 ]

原文章由 701003 於 07-10-23 23:56 硐表
分精英班係因材施教ge其中一個方法!據聞元小程度適中,為乜要讀深一D呢 消化不良點算?!

我鍾意榮茵下午多d
因為校風又好,d老師又好,d學生又乖
如果你ge仔女係一年級岩岩入學ge話
會有一個5年級or 6年級ge學生幫下你地ge仔女
通常都係5年級女仔幫一年級女仔,男仔幫一年級男仔
6年級都係女幫二年級女,男幫二年級男咁囉
會幫佢地識應新ge小學生活

回覆 #5 家燕媽媽 的文章

我想daphnemama 不是睇吾起讀吾到精英班的學生,只是學校的情况確實如此,就算是精英班都未必一定入到英中,更何況是非精英班的學生.:(

請問元小的全名是什麼?

原文章由 daphnemama 於 07-10-23 11:57 發表

而才到鍾聲/徐澤林/榮茵,另元小(我細個讀, 現有2個親戚之子女讀), 除非入到精英班,
其他班之學生都幾舒服.  我個仔今年入讀天循小一(小班+活 ...

有20分.我想報元朗靈愛 or 真光小學

但覺得榮茵下午 o.k. ....光明英來難入...

簽名被屏蔽

回覆 #92 rainstarwater 的文章

看到咁多位的意見,知道多一點.......想問大家住的位置鄰近自己心儀的學校嗎?

原文章由 hellodady 於 07-10-9 21:55 發表
大多數元朗的家長都認為光明英來是區內一間好學校,它有幾好我真是不知,但自從上次我和小朋友隨幼稚園安排參觀該校後,就真不會選該校了.因它該校長出來接待我們一班家長時說話非常囂張,當她見到我們家長時,並不是介紹 ...

吓.....:;pppp: :;pppp: :;pppp:

hi baby.com.hk

can you help me please..
i live at tin shui wai n only have 15-20 points... which schools should my girl go...

otherwise should i move to city and choose another school link such as 11 , 14, 45, 31 etc...

u can pm to
[email protected]

thank you

簽名被屏蔽

你心儀什麼類型的小學?

來年是2003年出生的小朋友,人口最少,最易選校的,在天水圍及元朗基本上你選哪間便入哪間,你期望的小學能給小朋友什麼?

有的以活動為主:如徐澤林。

有的谷成績為主:如鐘聲、英來、光明、潮陽等

有的賣英中聯繫:如天水圍天主教、天官小等

有的賣活動教學:如天水圍循道

有的賣校風和健校:如英業

不過很看家長的支持,如天水圍官小,課程淺,活動亦小。但仍能維持得好成績,皆因家長投入程度高。我有朋友的小朋友在讀,活動全部也只是給綜緩家庭,給錢也沒有開,雖難爭亦不外如是。

選學校不是看名氣,要親身的觀察。

原文章由 happybaby07 於 08-7-11 21:24 發表
hi baby.com.hk

can you help me please..
i live at tin shui wai n only have 15-20 points... which schools should my girl go...

otherwise should i move to city and choose another school link such as  ...

靈愛小學, 是那一....

原文章由 baby.com.hk 於 08-7-14 12:58 AM 發表
你心儀什麼類型的小學?

來年是2003年出生的小朋友,人口最少,最易選校的,在天水圍及元朗基本上你選哪間便入哪間,你期望的小學能給小朋友什麼?

有的以活動為主:如徐澤林。

有的谷成績為主:如鐘聲、英來、光明、潮陽 ...

回覆 #98 laiheiyau 的文章

我會覺得係谷成績的那種

[quote]原文章由 laiheiyau 於 08-7-14 07:56 發表
靈愛小學, 是那一....

靈愛小學係傳統小學屬於谷個類學校。

我個仔同學(幼稚園)媽咪,係一次小朋友生日聚會上憶述,大仔入去讀6年就唔開心咗6年及辛苦咗6年,而且亦都影響咗佢母子感情,到大仔到中學時才同媽咪講返,讀小學時有老師層經跟他說過一番說話「成績唔好,你無資格上課外活動,留係班房。」呢番說話傷害咗一個小朋友心靈,佢亦感覺害咗個仔。所以到佢個細仔(同我個仔今年同時入讀小一),他並沒有跟哥哥讀原校,他為他選咗私小。

[ 本文章最後由 BoBoChau 於 08-7-14 15:49 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題