用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Paul boy vs LSC
樓主: FlyingMM
go

Paul boy vs LSC   [複製鏈接]

liverpool2023 發表於 24-3-29 18:12
SPC前幾年真是唔入流架!同學搏KC都唔要SPC
呢啲潮流成日轉,呢期興港同
...

其實由2016年打後,成績已很好,2019年仲出超級狀元!成績已經一直提升和維持在高水平有7-8 年

FlyingMM 發表於 24-3-29 17:42
Spc今時不同往日➕1,由原先1C直入宜家1A ,可見校方有幾用心。仔仔in左幾間boy school,毫不猶豫揀spc, ...

如果仔仔都毫不猶豫spc, 梗係聽用家意見

另一間呢兩年中一二d 家長成日呻 d仔曳左好多,上堂睇 18+ 書打人乜都齊

old boys 爸爸都話以前都唔太教書,而家再嚴重d, 高form d 哥哥都成日話,唔教書既老師通常個科大家考得好 因為完全無教要出去補,有心既老師個科反而考得差

連本身比較護校既 old boys 都坦承學校各方面都 "dup" 左好多,包括成績,風氣同各項比賽

ekhc    發表於 24-4-9 10:50

Sing13 發表於 24-3-29 22:45
按現時成績,我認為SPC和皇仁 差唔多,LS 大概和英華差唔多。

竟然....我仔仔普通人,QC已經rejected,有LS同埋SPC都好感恩

Vana 發表於 24-3-29 23:18

另一間呢兩年中一二d 家長成日呻 d仔曳左好多,上堂睇 18+ 書打 ...

甘誇張我仔係文靜型,又比較細膽,真係spc更襯佢窩。佢in完spc即講一定要入到,話d大哥哥笑容滿面,係waiting room一直陪住佢,鼓勵佢,仲教佢深呼吸,relax,其他boy school冇尼d待遇

FlyingMM 發表於 24-3-29 23:47
竟然....我仔仔普通人,QC已經rejected,有LS同埋SPC都好感恩

大考網同我睇法差唔多。
SPC同皇仁5+過50%
英華上年同LS 往年5+約40%,LS上年一直未公佈,可能英華更好啲唔出奇。

FlyingMM 發表於 24-3-29 17:42
Spc今時不同往日➕1,由原先1C直入宜家1A ,可見校方有幾用心。仔仔in左幾間boy school,毫不猶豫揀spc, ...

近日都同幾個朋友傾嘅兩間學校。
SPC : 去過學校見過學生和老師們感覺大家都很gentlemen很有紳士風度,乖乖仔,中學成績上要求高。識一個小朋友好proud of自己學校成績升大學成績好好,另一個日日唔想返學覺得好辛苦。
LSC:音樂非常好,小朋友八級甚至演奏級都未必入到學校樂團。成績要求高,中一二成績唔好老師會有保底班,朋友感覺到高中如果仍未改善,會有大壓力。校友網絡強勁,有朋友是畢業生,會間中返學校幫手做好多嘢,例如升學及就業workshop,甚至直接1:1同師弟傾。同SJC精英班朋友一樣,全部朋友都係醫生律師教授銀行家,有需要專業意見搵工或自己生意有需要幫手send個message都有朋友幫到手。冇聽到上面大家講的投訴。

可能我對SPC仍然留在多年前的印象,又或者因為我唔想小朋友咁乖,所以我的選擇有偏見不能作準,兩間二選一會揀LSC。

mcl233 發表於 24-3-29 14:45
你當LSC運動流的嗎?~

其實喜歡玩運動,LS 一定有得玩,仲有可以代表學校參賽,只要主動D,人人有機會。

PTL_L 發表於 24-3-29 10:41
喇沙免費有咁既環境隨讀書附上,睇下IAL係咪必須?

IAL 兩睇,如果target 本地升學,non Jupas 學位少,競爭激烈, 冇優勢,除非中文真係好唔掂啦⋯⋯

jjbbmom 發表於 24-3-29 22:43
滙基東九龍????

係「流行度」,唔係學術排名。

ekhc    發表於 24-4-9 10:53

twobirds 發表於 24-3-30 10:05
IAL 兩睇,如果target 本地升學,non Jupas 學位少,競爭激烈, 冇優勢,除非中文真係好唔掂啦⋯⋯
...

認同,其實IAL原意係接駁海外課程,只不過變下變下變咗逃生艇咁!所以我有朋友個女中文真係唔得,佢有spcs offer就緊係即刻去啦,更何況spcs唔只得理科,位又多,好啱佢情況!不過我又聽過有小朋友一心揀IAL再駁外面大學,所以初中科中文放棄咁濟,結果無得讀spcs ial,又過咗準備到外國讀sixth form college嘅時間(我聽番嚟,唔知有冇聽錯),咁就唔可以直接中四一開學就到外國喇。

Vana 發表於 24-3-29 23:18

另一間呢兩年中一二d 家長成日呻 d仔曳左好多,上堂睇 18+ 書打 ...

其實你都算係insider, 依家LSC嘅成績係咪主要靠精英班托住?如果入到去,都係好頂尖嘅,但其他班就會好鬆散?

twobirds 發表於 24-3-30 10:05
...
non jupas 學位少嗎?有規定數量嗎?

SPC 仍然在上升階段!

猴子爸 發表於 24-3-30 10:08
係「流行度」,唔係學術排名。

今年畀個六年級嘅妹炒起咗

回覆樓主:

整體成績一定SPC好啲, 但我選LS, 雖然我唔鍾意7班咁多人,但原來SPC都成6班

adriantai 發表於 24-3-30 12:17
整體成績一定SPC好啲, 但我選LS, 雖然我唔鍾意7班咁多人,但原來SPC都成6班
...

前果埋直資,有边間唔係180起跳㗎,走咗部份點交數,仲玩144/132咩~

mcl233 發表於 24-3-30 12:19
前果埋直資,有边間唔係180起跳㗎,走咗部份點交數,仲玩144/132咩~
...

成間都係仔已經慘啦, 仲要咁多人,地方又唔係大

adriantai 發表於 24-3-30 12:21
成間都係仔已經慘啦, 仲要咁多人,地方又唔係大

打走幾拾個,咪鬆動啲囉~

mcl233 發表於 24-3-30 12:32
打走幾拾個,咪鬆動啲囉~

咁樣 競爭性太大喇

adriantai 發表於 24-3-30 12:17
...

咁英華囉,5班
不過又唔好剩係睇班,仲要睇每班人數,唔知LSC每班幾多人?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊