用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖類斯 Banding 最新近況
樓主: winnie83ee
go

聖類斯 Banding 最新近況   [複製鏈接]

youngoldboy 發表於 22-11-5 17:30
不太了解這「客觀」標準從何而來,也想請教一下按這標準,香港分別是Band 123ABC 九級的中學分別大約有多少 ...

據 hkpapa852
B1A 4+ 75% 5+ 35%
B1B 4+ 60% 5+ 25%
B1C 4+ 45% 5+ 15%
B2A 4+ 35%
依家hkpapa已經出現返,最好由佢親自解答

DD仔 發表於 22-11-5 17:37
據 hkpapa852
B1A 4+ 75% 5+ 35%
B1B 4+ 60% 5+ 25%
我反而有點興趣了解這樣分級是否合理,所以才問九級(3 bands x 3 sub-bands) 分別代表的學校數量。按這樣分,B2B, B2C, B3A, B3B 及 B3C 的界線分別在那裏?

youngoldboy 發表於 22-11-5 17:45
我反而有點興趣了解這樣分級是否合理,所以才問九級(3 bands x 3 sub-bands) 分別代表的學校數量。按這樣 ...

我自己既分法
B2B: 4+ 25-35 %B2C: 4+ 15-25 %
B3A: 4+ 8-15 %
B3B: 4+ 4-8%
B3C: 4+ <4%

p.s. 離島區有間佛教中學4+試過真係0%,就黎俾人殺校

我反而有點興趣了解這樣分級是否合理,所以才問九級(3 bands x 3 sub-bands) 分別代表的學校數量。按這樣 ...
有無了解過B2或B3的中學,有幾多會詳細公佈DSE成績?即使B1校,有一部分都係選擇性公佈.
如果無公佈或選擇性講啲唔講啲,又如何可全面劃分尼?

外面幾個網頁,搞個排名,當然各有捧場客.如以成績排,應該是成績優先,而唔係講血統名氣,特別是標榜自己B1A個類.即使同評B1A校,亦是各有區別.上得EK揾資料,應該都係在乎成績(唔係話其他就不重要).

教育局現時的呈分試制度,就是試圖避免過早以成績劃分學生入中學.可以想像,假如有升中公開試,全部學校自主招生(或設立類似大學聯合招生的系統),全港名校如QCLS會是乜環境?那真是一聽校名就基本清楚大概大概學生級數咯.想要現在B2校出DSE高分甚至B1C校出高分變難.(離題遠了)

既然局方唔想,自然不會提供相關數據.有人願花大量時間,查閲報告整理龐大DSE資料,統計數據.才得出前述的"一個簡單表述",我是相信的.

至於話,假如有學校4+達到75%,而5+僅僅29%又點尼?或者講,4+72%,5+30%.遇到這情況又如何衡量尼?這個時候,就需要考慮升中制度對於學生DSE成績的影響了,即B1A校抽返來的B1生大部分B1C,人家隔離B1C校抽返來的大部分是B1ab生,這應該有分別吧.此時,我會考慮和同區B1校的對比以及往年數據(即具體再分析).

全港400多中學,誰有時間定到一個可簡單直接又令各方滿意的劃分方法出來?翹首以待~~

medicine 發表於 22-11-5 18:42
有無了解過B2或B3的中學,有幾多會詳細公佈DSE成績?即使B1校,有一部分都係選擇性公佈.
如果無公佈或選擇性講 ...
再講,去到B3校,還主力在意DSE成績?此時不是優先考慮學風?是我的話,但求阿仔或阿女乖乖地.唔學坏,DSE成績?考3分或8分或0分重要嗎?

你有興趣可以去呢度睇下:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3804718&pid=48287156&fromuid=1389083

至於是否合理就自己衡量

話時話,坊間網站有邊個有話你知佢點評級?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Deleted

piyohk 發表於 22-11-4 20:48
九龍灣聖約瑟的情況,也是近似,令人惋惜。
好多男校都跌咗好多

phinarto 發表於 22-12-3 13:50
好多男校都跌咗好多

考慮下列EK認證band 1A男校
官-QC
津-SJC
直-SPC
津-LS
直-DBS
津-WYK
直-WY
津-聖言
其他學校都唔申請,唔讀,等淘汰殺校

2jkidsfather    發表於 22-12-3 22:02

回覆樓主:

請問band2A生自行機會大嗎?interview的英文會唔會好深?
知唔知聖類斯今年面試喺邊日?
thx

藍眼 發表於 23-1-10 12:10
請問band2A生自行機會大嗎?interview的英文會唔會好深?
知唔知聖類斯今年面試喺邊日?
thx

B2A生自行有機會
中西區B1男生雖缺位
自行多數唔會選聖類斯因為還有大抽獎
到時唔好彩不中B1校都係派聖類斯

Poyau 發表於 23-1-10 13:58

B2A生自行有機會

請問B2A係咪搏聖類斯機會大過聖公會鄧肇堅?
鄧應該好大競爭

藍眼 發表於 23-1-10 14:02
請問B2A係咪搏聖類斯機會大過聖公會鄧肇堅?
鄧應該好大競爭

B2A生自行聖類斯機會較聖鄧大

Poyau 發表於 23-1-10 14:08
B2A生自行聖類斯機會較聖鄧大

原來St Louis 只見150人,冇獎項果D,唔知有得interview嘅機會高唔高

winnie83ee 發表於 22-11-1 08:40
小兒 band1C 成績,喜歡聖類斯有個足球場。聽說近年成績已進步了及重回 Band 1,學校近況如何,應否選擇聖 ...

我仔去年中一讀左一年聖類斯,佢讀得好開心識到好多好同學,課程係唔淺的,尤其中文。佢地會提早返學係籃球場打波,小息又係衝落去打籃球

2jkidsfather    發表於 23-1-13 14:58

JayJayMum 發表於 23-1-10 22:02
我仔去年中一讀左一年聖類斯,佢讀得好開心識到好多好同學,課程係唔淺的,尤其中文。佢地會提早返學係籃 ...

請問當時interview係全英對答嗎?

回覆 藍眼 的帖子

我仔係派入去既

JayJayMum 發表於 23-1-13 14:57
回覆 藍眼 的帖子

我仔係派入去既

thx
因為我仔要誇區,想入只能靠自行

回覆 藍眼 的帖子

加油!

藍眼 發表於 23-1-13 15:10
thx
因為我仔要誇區,想入只能靠自行

祝願順利入讀心儀中學  

聖類斯2022年畢業生出路^
-----------------------------------------------------
港大 11 (10.8%)
中大 12 (11.8%)
科大 8 (7.8%)
-----------------------------------------------------
三大 31 (30.4%)
理大 9 (8.8%)
城大 6 (5.9%)
五大 46 (45.1%)
其他 21 (20.6%)
學位 67 (65.7%)
副學位 22 (21.6%)
本地 89 (87.3%)
海外 9 (8.8%)
其他 4 (3.9%)
總數: 102人 (100%)

^ 人數據%推算

https://www.stlouis.edu.hk/sites/default/files/updated_pathway_of_s6_students_2022_cohort.pdf
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊