用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁小學叩門
樓主: 一條龍
go

華仁小學叩門   [複製鏈接]

hohoho888 發表於 19-5-24 22:50
喇叭都係官津wor

咁入喇叭书院bor, 今時今日,港華点樣同喇叭比

73662710 發表於 19-5-24 23:00
咁入喇叭书院bor, 今時今日,港華点樣同喇叭比

我見你話津校,教學質素好難同直資私小比較呢句ja

回覆樓主:

坦白講華小我沒深入研究過,但都算港島老牌名校,光芒還是有的,而港島官津男校又真係無乜,數來數去你總會數到佢,我都聽過好多14網男仔乙一都係填佢。來到東區可能有d改變都唔定。

hohoho888 發表於 19-5-24 23:02
我見你話津校,教學質素好難同直資私小比較呢句ja
咁好多直資私校課程都非常好,他們也喜幫人做衣裳,入一啲top school的feeder schools, 而那些feeder schools的課未必比直私好,當然一定唔會太差

73662710 發表於 19-5-24 18:31
華小雖然是名校,但是始終是津校,教學質素好難同直資私小比較,港華負增值全港數一數二,無着落的不妨一叩 ...
我又唔覺得無着落就去叩,有着落就唔駛叩。始終老牌名校,仍然好多家長都喜歡。而且有問題嘅係港華而不是華小。
當中北角幾間私幼,佢哋住14網嘅家長都好多擺乙一華小,個個都揸住私小大抽獎,如果有幸大部分抽入,華小嘅成績應該有機會更好。

回覆樓主:

華小離開司徒拔道搬到丹拿山腳,轉全日制又有新校舍,選擇華小既家庭係比灣仔大增左.

hohoho888 發表於 19-5-24 16:33
其實呢個問題我都想知如果是華小b1 生, 中學選九龍城呢d有神校既網
是同九龍城b1一齊抽的嗎? 應該唔會去到 ...

跌吾跌吾肯定, 但機乎無人大抽獎咁搏. 只有自行/ 考直資.

kudon 發表於 19-5-25 02:04
我又唔覺得無着落就去叩,有着落就唔駛叩。始終老牌名校,仍然好多家長都喜歡。而且有問題嘅係港華而不是華 ...
我同意你的講法,作為一間津校,華小已經非常好,我们也要看邊間直私,像tsl and 福小的語境,華小是無法比的,英華高質素的專科專教和港同優質的活動教學,也是津校做不到的。而且直私自己揀学生,水平平均,老師容易因才施教,官津派位入,老師要就住大部份学生的水平去安排課程,有些好叻的学生,如果在津校讀,一些科目像英文可能一二三年班都唔使听书。而且你都話港華有問題,大機會上港華的marginal gain又變小了。

73662710 發表於 19-5-25 07:53
我同意你的講法,作為一間津校,華小已經非常好,我们也要看邊間直私,像tsl and 福小的語境,華小是無法比 ...

好叻既學生, ㄧ二三年级吾洗聽書?

adriantai 發表於 19-5-25 08:02
好叻既學生, ㄧ二三年级吾洗聽書?

我指某科,而家有些學生的英文真係可以好勁,所以在tsl and sfa, 教深二三年他們也handle 到

73662710 發表於 19-5-25 08:09
我指某科,而家有些學生的英文真係可以好勁,所以在tsl and sfa, 教深二三年他們也handle 到 ...

教快兩三年也handle到?
求秘訣    

73662710 發表於 19-5-25 08:09
我指某科,而家有些學生的英文真係可以好勁,所以在tsl and sfa, 教深二三年他們也handle 到 ...

教深2-3年?引用乜標準先?~~~

adriantai 發表於 19-5-25 06:38
華小離開司徒拔道搬到丹拿山腳,轉全日制又有新校舍,選擇華小既家庭係比灣仔大增左.
...

14網男生大部份㨂晒華小,相對黎講叩其他學校機會又會大d,至少大家男生都無放咁多其他學校响甲乙一,其實抽中華小當然值得高興,但抽唔中又唔覺得可惜,區內仲有其他學校不比華小差。

教快2-3年,又要問吓P6係咪用S2-3既書了~~~

mcl203 發表於 19-5-25 08:57
教快2-3年,又要問吓P6係咪用S2-3既書了~~~
人哋校本

73662710 發表於 19-5-25 09:00
人哋校本

代表教S2-3程度?~~~

回覆樓主:

英小 係用英小程度去參考,用中小去比較真係~~~

正正等如,用一間本地英小 去比較一間國際學校既英語水平,莫非國際學校又教快2-3年乎~~~

所以我成日叫人俾得錢讀小學選讀英小, 感覺抵D

自行入華小,當時我係開心嘅。呢幾個月我亦反覆思考,亞囝嘅路向應該點走.....

做到Band 1頭學生,升中時自行同大抽獎揀其他更好中學。

Band 2的話升番上港華(但實際我不太喜歡佢嘅教學模式,但又怕被派去唔知咩嘅band 2學校)。

Band 3就搬屋ㄧ定唔揀東區嘅中學。

咁band 1中或者尾點算呢?入咗港華只怕小兒越讀越hea,但選其他band 1 學校容易入嗎?究竟華小大約考到乜嘢位置才算band 2學生?東區小學如兩基灣,滬江,北官都有4成以上學生去band 1中學,咁華小會唔會都有4成以上呢?

另外老師對升中嘅支援足夠嗎?

求用家分享,謝謝

kudon 發表於 19-5-25 18:52
自行入華小,當時我係開心嘅。呢幾個月我亦反覆思考,亞囝嘅路向應該點走.....

做到Band 1頭學生,升中時 ...
如果你志不在港華,就當華小是一個獨立个体,其实也非常好,當然如果有更多的一條龍直資就另當別論!
‹ 上一主題|下一主題