用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小勁過優才真道聖馬加和港同!
樓主: waymon
go

音小勁過優才真道聖馬加和港同!   [複製鏈接]

amyran 發表於 17-10-16 14:57
回覆 hkpapa852 的帖子

這樣看港同,優才,福小,好像很不錯啊!

但 這三間比起 band 1官冿英中, 成績算普通咋, 並不吸引

IICHENG 發表於 17-10-16 15:21
我想多口一問港同和聖保羅中學的DSE比較?
坦白講, 除了DGS勉強可和SPCC作少許比較, 其它所謂B1A中學, 同SPCC既距離差太遠了

SPCC整體5+平均每年都達60%+, 基本上未有考DSE既學校可以同佢比較
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-16 15:28
坦白講, 除了DGS勉強可和SPCC作少許比較, 其它所謂B1A中學, 同SPCC既距離差太遠了

SPCC整體5+平均每年都達 ...

不是SPCC,是SPB。

IICHENG 發表於 17-10-16 15:30
不是SPCC,是SPB。

吾敢同超級神校SPCC比

IICHENG 發表於 17-10-16 15:31
吾敢同超級神校SPCC比
兩間公佈成績維度唔同, 較難比較.

港同只公佈5+, SPC只公佈部份科目4+/5+

簡單去睇, SPC補底較強, 因為3322率高於港同.

但尖子方面, 港同可能較多, 因為港同5+達~40%, SPC應該只有~30%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

angieody 發表於 17-10-16 15:07
唔好意思, 可以教我睇嗎?
EG. 基督教國際音樂中學
3322率: 77.2%-80.7%        -->點解係range?
音中公佈個4主科達標成績, 並沒有說明係"同時達到既3322要求既比例".

所以先計算最差情況: 中文達3的學生, 和英文達3的學生, 以及數學/通識不達2既學生係唔同人去計算最低既3322率
如2014-2015年計:
中文達3: 78.7%
英文達3: 95.7%
數學達2: 97.9%
通識達2: 100%

最差: 78.7%-(100%-95.7%)-(100%-97.9%)=72.3%

最好既情況, 係不達標學生係同一批, 咁3322率就可以按達3率最低一科去計, 以2014-2015年計, 即係78.7%

所以3322率個比例係: 72.3% - 78.7%

angieody    發表於 17-10-17 11:46

WAH91 發表於 17-10-16 07:54
我小朋友而家係音小G1學生,勁唔勁我唔知,其實亦無需要比較。人地成績叻唔等如您小朋友都一樣,人地成績唔 ...

Agree

dorothy8 發表於 17-10-16 15:08
唔好講LH. 我諗SC 都未必多人TAKE
其實都想知, 有幾多家長真係知道各校水平? 咪又係人云亦云為主

另一間年年都超多人跳船既聖瑪加利, 未有一樣令人跌晒眼鏡

lovebb2 發表於 17-10-16 15:28
但 這三間比起 band 1官冿英中, 成績算普通咋, 並不吸引
我諗你無認真研究過港同既成績......

如果大家選校, 繼續都係以"名氣", "感覺", "人云亦云"咁去選, 好快又一地玻璃碎

現實係, 不少受人追捧既官津, 以至直資/私立學校, 其實只係 "名大於實"

Felix223    發表於 17-10-16 16:18
subb    發表於 17-10-16 16:12

hkpapa852 發表於 17-10-16 16:01
如果大家選校, 繼續都係以"名氣", "感覺", "人云亦云"咁去選, 好快又一地玻璃碎

現實係, 不少受人追捧既官 ...

小囡舊年考小一
加埋今年有極多親友報考小一
我相信真正比較了解現時各校中學水平的
不足10%
好多家長仍停留於自己讀中學既年代
Papa所提及既中學根本未出現

hkpapa852 發表於 17-10-16 15:59
我諗你無認真研究過港同既成績......

我是用沙田區band 1學校比較的, 因我輕熟沙田區

lovebb2 發表於 17-10-16 16:24

港同成績已經算band1A

lovebb2 發表於 17-10-16 16:24

沙田區中學, 成績好過港同的, 應該只有2間

hkpapa852 發表於 17-10-16 15:56
其實都想知, 有幾多家長真係知道各校水平? 咪又係人云亦云為主

另一間年年都超多人跳船既聖瑪加利, 未有一 ...

SMC多人跳船?WHY

回覆樓主

基本上ICQM係好學校

主要賣點:
1. 唔使煩升中
2. 關愛
3. 德育好
4. 音樂宗教培養好

以前DSE真係麻麻嘅時候,的確唔吸引。

依家叫冇以前咁差,有進步,加上以上優點,其實有佢吸引之處。

之但係, 我個人對佢宗教音樂培養冇興趣。放學又遅。學費也貴。

完全唔係同名校比。我只係攞地區2線小學同佢比,如果不喜好宗教音樂,小朋友又唔係有乜特別原因要特多愛心,咁真心唔覺得音小同地區2線的小學有太大分別。地區2線要煩升中係最大缺點。

寧願讀地區2線都唔想捆綁住自己係咁貴學費嘅學校一讀12年。音小好似冇呈分試。

dorothy8 發表於 17-10-16 16:43
SMC多人跳船?WHY
1. 學費貴
2. 多南亞裔既NCS
3. 對大部人嚟講, 中學部唔吸引 (無名氣, 無 track record)
4. 小學無呈分

siden 發表於 17-10-16 16:46
基本上ICQM係好學校

主要賣點:
音小無呈分

回覆樓主:

個標題太囂張,惹人反感

hkpapa852 發表於 17-10-16 16:28
沙田區中學, 成績好過港同的, 應該只有2間

有兩間咩?我以為得一間‘添’
‹ 上一主題|下一主題