用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙?
樓主: wheels
go

大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙? [複製鏈接]

回覆:奥脫福 的帖子

話時話,今年你對面學校都出個喇沙仔

karen55407 發表於 15-6-30 16:27

話時話,今年你對面學校都出個喇沙仔

係?你講九龍灣聖若翰天主教小學?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

公佈咗後你就知

同事個仔喺你學校畢業,佢話入DB嗰位係運動專才

karen55407 發表於 15-6-30 17:12

公佈咗後你就知

未到「七七派位」就知賽果?!

奥脫福 發表於 15-6-30 17:24
未到「七七派位」就知賽果?!
知DB結果唔出奇, 知LS結果就.... 除非LS校長講啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

CSK雖然升中網靚仔d但好大競爭,中學B2;St joe中學同樣B2,小學程度高過CSK,進可攻退可守,St. Joe好d。

回覆 ianmami 的帖子

奧脫福,

回覆 karen55407 的帖子

karen55407, ST JO 入DB 一向係SPORTS 強的同學入.

在我眼中St. Joe是—缐小學,如果吾好吾會有咁多叻仔跳到船去神校,只是升中網吾靚啫。

回覆:hkpapa852 的帖子

嘻嘻!我已經有兩個朋友知道自己被喇沙收咗。

karen55407 發表於 15-6-30 17:47

唔,咁喇沙呢個「我地九月再見喇!」的傳說又多添幾分現實色彩喇!

ianmami    發表於 15-6-30 17:57

kkhon, St. Joe, 在KWUN TONG 一定一線, 但出到外區, 好多人各有意見. 我見學校都係自己努力做, 唔HARD SELL. 其實一線與否, 最重要係你心儀的中學收佢地D 仔多定少, 這才是最實際. 如奧脫福一心九華, ST JO 入九華的機會都高, 又何須要其他呢?   升中網唔靚是ST JO 地利的弱點, 不是佢學校本身教學的弱項, 考得好, 第一ROUND 已經入,何用多想.

karen55407 發表於 15-6-30 17:47
可以早D知係一件好事,但咁有冇違規呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

違規?佢哋仲唔止一個offer㗎!咁可能幾間學校同時違規啦!初步佢哋係take咗呢個offer。

karen55407 發表於 15-6-30 18:00
違規?佢哋仲唔止一個offer㗎!咁可能幾間學校同時違規啦!初步佢哋係take咗呢個offer。

...
直資當然可以攞住N個offer,但攞咗一個就等於放棄官津派位; 官津中學俾盡最多都係有兩個offer, 妳咁講我覺得好奇怪喎?!

ianmami 發表於 15-6-30 17:53

kkhon, St. Joe, 在KWUN TONG 一定一線, 但出到外區, 好多人各有意見. 我見學校都係自己努力做, 唔HARD SEL ...

我好少評論別人眼中的SJ,但在我眼中,SJ是優於全個46、48網內
任何一間官津小學,你話我自大都係咁講。SJ叻果班,跳出去的都係全港
一線名校,而唔係要人三條一至俾人叩的地區「名校」!所以我係唔會懷疑
班仔的學術能力,而只是我自己仔仔唔爭氣,上唔到頂峰者!

細仔在SJ兩年,英文都有不少增進。先前我講過成功插藍循小三的同學仔
,她係做唔掂阿仔d卷既。。。

我有個街坊從St Jo考第一,小二插咗去德兆㗎!

最欣賞你咁like自己學校嘅家長

謝謝各位!我地會俾仔讀 St Jo😄
跳船能力非我地期望,反而希望仔仔在一間成績不錯而品德又好的學校,一路讀下去

‹ 上一主題|下一主題