用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?
樓主: taylormom
go

請問點解咁多人唔鍾意YORK呢? [複製鏈接]

回復 tc080628 的帖子

留位費唔係只交660元嗎?

我囡囡YORK都收咗, 不過突然SJC都有offer. 其實2間英文都唔錯, 我都心大心細中, 但因為我太忙冇時間照顧小朋友,所以可能放棄YORK比呀囡讀SJC 全日了..... 我老公成日話小朋友童年開心又學到佢自己鍾意嘅嘢就OK, 做乜又迫自己又迫個囡去到咁盡, 我地只不過係幫佢把握個機會,希望佢入到好小學好中學, 將來嘅路都要睇佢地自己做化! 放鬆D........ 放鬆D........

我都係交左$660留位費only

回覆:yangyangmum 的帖子

係咩?咁奇怪嘅,我哋俾$996喎。feb 1前交。張cheque11月1日先cash out. 如果要退錢,可以11月1日前書面提出。點解妳哋俾$660嘅?係咪有a+b兩套教材及參考課本㗎?

回覆:386alicefung 的帖子

請問妳係k1 offer定係pn 留位費啊?

回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?

我囝囝係2013/2014 PN, 俾咗$660留位費。

TeriAnla 發表於 13-1-29 22:00
我囝囝係2013/2014 PN, 俾咗$660留位費。

是否是head start PN ?
存感恩的心

回覆:晞晞爸b 的帖子

唔係呀。是2011BB, 今年8月開始PN班。

其實應該多謝樓主開左一個咁具爭議性的貼,吸引到一批真正的York用家出來講下野,同大家分享自己的經驗和見解,更為York平反過往一些負面傳聞。事實勝於雄辯!每個人都並非完美,縱使校長曾經犯過錯,我們也應該讓她有改過的機會。畢竟整個York的團隊是高質素,積極進取,學術及學習環境是得到大家認可的。我嘅仔仔讀緊PN,雖然身邊有少數家長已幫小朋友考到並打算K1轉讀龍校,但他們對York仍然不舍。希望仍在考慮緊是否讀York嘅准家長仔細分析,判斷自己的小朋友是否適合讀York,而不是人雲亦雲,盲目跟風,甚至加以誹謗。這樣對在讀的小朋友和家長是不公平的!本人經歷過St. Cat 和樂基的PN interview, 比較之下都是喜歡York的interview 流程和校舍,結果都無再幫仔仔報讀St. Cat和樂基的K1,希望今年繼續留York升讀K1。題外話,贊成之前有家長講York的家長好團結,事關我們剛剛十二月份由家長通過FB自行組織搞左一個非常成功的X'mas Party, 差不多四十個PN班家庭參加,小朋友都玩得好開心,有得食,有得玩,又有禮物收,感覺真是一個好溫馨的大家庭!畢竟各花入各眼,准家長們自己決定啦,最緊要是小朋友讀得開心又學到嘢。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:Quote:原帖由+sjssjssjs+於+13-01-28+發表

原帖由 ytbb 於 13-01-29 發表
你囡囡而家返得開心證明真的冇選錯,我都希望選適合囡囡的學校,除左學術上的野,讀的開心和有發揮佢的潛能 ...
國際班基本每天三個鐘也有net, 正教,助教 (普通話堂不知道怎樣安排),所以正教,助教都会控制紀律,因為有時候我会聽到囡囡講....老師同同學講排隊排得直先有貼紙....老師話講說話吾準禁大聲....老師話要自己交功課等等....初時我選国際班都有点擔心,但現在我覺得纪律完全無問題,而且囡囡比以前乖了,其實一日只有三小時係學校,家庭教育也很重要.

國際班同主流班的課本,功課...係無分別,但我喜歡国際班語言環境多点,每天也有普通話,net的時間長点,因為語言要多聽多講.

我想同大家講,校政混亂係好多學校都有,但係如果亂成咁就真係唔得囉!我朋友報左呢間學校,但收唔到信通知得定唔得,兩公婆打左幾次去問,都查唔到收定唔收囉!結果人地兩公婆摸上去話交留位費,佢又收喎!攪笑!

mothercare100 發表於 13-2-2 08:15
我想同大家講,校政混亂係好多學校都有,但係如果亂成咁就真係唔得囉!我朋友報左呢間學校,但收唔到信通知得定 ...

agree,

想問下York 家長:仔仔收到今年K1 國際班offer,想知York 除了學術強,老師有愛心外,會重視德育、規舉嗎?

回覆:Lingfung813 的帖子

my son is now studying in pn.he is very  sporty.His class teacher is very patient.Sometimes when he is naughty,she will talk to me.They  are not only consider their studies,also the other aspect like  communication with others,self management.

引用:我想同大家講,校政混亂係好多學校都有,但係

原帖由 mothercare100 於 13-02-02 發表
我想同大家講,校政混亂係好多學校都有,但係如果亂成咁就真係唔得囉!我朋友報左呢間學校,但收唔到信通知得定 ...
同意。

commercial school.

cherryird  私校多數商業的  發表於 13-2-5 14:10
‹ 上一主題|下一主題