用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新界區Band1頭學校只等於港島區band2?
樓主: yiuyiu2000
go

新界區Band1頭學校只等於港島區band2?   [複製鏈接]

回覆:kat828 的帖子

我覺得那些外國學校唔熟香港啫。又或是香港學校主動找那些外國學校提升知名度,lpc學費咁貴,唔找一些卓頭,那有慕名者。正如科大若不是找到出名的校長,那有身分和地位去増加學校的知名度呢?

kat828 發表於 12-6-5 19:52
以我所知每年都會有吾同國家既著名大學,黎香港巿區既名校搵D叻既學生,比獎學金佢地吸引人才到自己國家讀 ...
咁事實係, 港島區的人係有錢既人比較多嘛.
獎學金喎, 俾到學費俾唔到生活費.
一般我地呢D一個月只得三幾萬的家庭, 點供細路去外國讀書吖
講到尾, 係家庭背景問題, 唔係學生能力問題囉.

回復 小玲 的帖子

From your description, you may not fully understand LPC's global reputation. She is top 10 in the world for IBDP exam, 10% students get into Ivy League with scholarship. No need to do promotion, just see the long queue for aptitude test and Challenge Day......

Three years ago, the Admission Officer of Cambridge University visited my son's school to conduct admission talk for their senior students. After the talk, I chatted with him causally, I asked him how many schools he visited in this trip, his answer was 10. How to pick those schools? His answer was based on the track record of students got into Cambridge.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ANChan59 的帖子

幾年前,我都唔識 LPC, 聽個名, 以為系村校
當年有位朋友的兒子讀港華, 會考之后去左 LPC, 我以為他會考失敗

現在這個男仔入左 University of Pennsylvania, 讀經濟,
舊年揾到份 iBank 暑期工, 仲可以 transfer 來香港返工

Yanamami  LPC, 一個字: 叻!  發表於 12-6-7 15:20

回復 ANChan59 的帖子

其實我只不過冇提過LPC 呢間學校的global reputation,學費貴係事實。不過咁,我哋呢d平凡人好少會留意山外有山,人上有人。
我都借呢個機會感謝你時常提供令我深受啟發的文章。

marcuscyrus  菲律賓事件??  發表於 12-6-9 08:54

回覆:新界區Band1頭學校只等於港島區band2?

絕對不認同!林䕶已經勁過好多港島區嘅band one

mietwins 發表於 12-6-8 08:37
絕對不認同!林䕶已經勁過好多港島區嘅band one
不妨參考公開試成績以作比較

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2264159&extra=page%3D1

當然不認同!

可以看看升中派位版, 當中很多板主比較了全港中學的公開試成績, 當中很多新界區的地區名校, 成績絶對比得上傳統名校, 成績是在全港十多名之內。

ANChan59 發表於 12-6-7 13:35
回復 小玲 的帖子

From youR description, you may not fully understand LPC's global reputation. She  ...
早年好慶幸幫阿仔搵刑一個NET 的
private tutor, 佢畢業於LPC, 攞過SCMP的young reporter,阿仔好鍾意佢教英文的方法, 但佢因為搬屋, 無再教阿仔了! 阿仔好失望, 到而家都未搵刑另一個岩佢的private tutor…

Jackieson 發表於 12-6-14 10:20
早年好慶幸幫阿仔搵刑一個NET 的
private tutor, 佢畢業於LPC, 攞過SCMP的young reporter,阿仔好鍾意佢教英 ...

你個仔好幸福呀 ! 有個咁好既家長搵個private tutor 比自己, 真係要感恩, 我無打算幫我囡搵private tutor. 都係我同老公比下意見, (亞囡多數challenge 我地...係咪咁ga....bar bar bar+ 一蘿廢話).

回復 Jackieson 的帖子

You are so lucky, good private tutor is difficult to find.
I am not trying to sell LPC, just a good example for a NT school with

1. Global reputation, and
2. Cambridge and Ivy League visited LPC in good reason
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 elbar 的帖子

港島區的學校,大多歷史久遠,尤其是一些名校,動不動就五十年至一百年校史.我相信長遠的歷史的確為學校帶來了收'好學生'的優勢;知名的校譽亦為此等學校帶來了一些特別機遇.
而新畀區近年崛起的地區名校也有3/40年校史,而西北新市鎮的學校大多只有10年的歷史,我認為一間成績好的學校誕生,時間是必要條件之一.
當時間慢慢增長,各區的學校相繼發展成熟,會減低了名牌效應的影響,不同區域都有能力強的學生,重要是學校能否給予適當栽培.
另一方面,334學制的改變,沒有了中五會考的篩選,一般善於製造尖子的學校,不能像以往只集中於A LEVEL 兩班尖子成績,要面對是全體中六生公開試入大學的比率,我想到時要考驗一下各學校的抜尖和補底功力了.

elbar  所以要看看今年第一屆 DSE 鄧顯、林護 和 曽肇添等 地區名校 和 傳統名校 表現如何   發表於 12-6-16 12:06
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

咁我想問下點解釋tko學生出去大部分既區報中學都會跌band????

我相信那些跨區跌band應是邊緣學生吧,即band 1-2學生,這情況很多地區學生在跨到較強校區時都會發生,我相信TKO BAND 1A 學生不可能跨區後會跌出BAND 1組就別吧!

只是以前將軍澳英中學額太少,跨區也須面對超強競爭,所以最終成功入讀英中比例較低。但並不是學生水準差,只是地區限制使入讀英中比率低。

至於用學校教得早教得深,定學生水準就真是「見人見智」。每區每校都有強弱學生生,但請不要一概而論將軍澳學生便比外面學生差很多!

我諗樓主可能誤會左佢“朋友”既意思
新界好多名校,好多學校好過港島區係事實
但係升中過程,學生排名係會有調整,呢個調整應該就係樓主“朋友”所講既降BAND。宜家有冇改調整方法就唔清楚,我係教育局搵唔返相關文章,但之前的確睇過話跨區會按唔同地區,學生既BANDING會先作出調整,先再放到新區派位。 另外仲有宜家既程分試係校內試,間間學校份PAPER都唔同,所以睇“課程”個D就會再按學校既課程同學生分數,先調整,再同其他學校比較。所以如果一間學校份PAPER淺D,學生高分,可能都會比人地份PAPER深,分數低派得冇咁好
‹ 上一主題|下一主題