用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際比賽的媽媽請入來傾
樓主: shirleylam111
go

校際比賽的媽媽請入來傾 [複製鏈接]

Re: 校際比賽的媽媽請入來傾

.

Hi, gogochurch,

今次真係皇者之戰啦!但如果要特登請假去觀賽,學校會唔會唔鐘意呀?你會睇哂全場定係睇乜幾個參賽者呀?

Rachethew

[.

shirleylam111 寫道:
[size=small]不用購票的,如果有位便可進入!

謝謝你.

我完全同意Aristo在這組佔有絕大之優勢,最大威脅相信是No.18。除了現時APA之學生,看不通的是No.1這位前APA學生。記得早幾年在細組曾不止一次取得總冠軍,現時進度如何就存疑。
去年的Age under 12-Concerto他便輸了給Wong Wai Yin之妺妹Wong Wai Yuen。她今年彈JE。Wai Yuen將來相信絕不在姐姐之下。二人亦已轉了不同的老師,佩服的還是許老師,能夠為小朋友的前途而………。
近年能夠在7,8級取得總冠軍,再直取TomLee及Gold Medal,印像中徐了早幾年的Peggy Sung,便是去年之Wai Yin,也希望Aristo同樣創佳績。
初賽就無法往欣賞,留待決賽一日過欣賞JE, TomLee & Gold Medal。還有必看的二場Concerto。

[quote]

其實今年 TomLee 呢組嘅冠軍已經差不多定咗啦!因為其中一位參賽者係 Shum Ching Tao Aristo 呀!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

.

哈哈!難得在這裏踫到妳這位有心人。
JE只算6級半,TomLee是8級之後。Charles & Mozar當然不錯,
純屬個人意見,考考自已的眼光而已,萬勿誤會我看輕任何一位。前面的道路對他們更重要。
Harmonic and Melodic 這對孖生姐妺,
我亦非常佩服,尤其她們的家長,每次都同
埸競爭,有得必有失,相信過程非昜。
她們由同一老師自小教大,現時最重要是過自已"獨立思考"去吸收這一關,前途無限。

看到這些孩子的成長,真的非常高與,雖然過程有喜亦有憂。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

ming2, 原來你比我果個電話係唔岩架, 係西田 or 西武, 唔記得lu, anyway, 都唔該晒你, 我問左琴老師, 佢話好似無得改, 都算啦, 既已決定左咯, 不過我驚到時個 hall 好細咋, 因之前 join 校際朗誦節時有不愉快經驗, 怕到時場地太細唔比入去觀賽, 加上葵盛果邊我人生路不熟,  更加要早到場怕遲到 ma

bobo 寫道:
ming2, 原來你比我果個電話係唔岩架, 係西田 or 西武, 唔記得lu, anyway, 都唔該晒你, 我問左琴老師, 佢話好似無得改, 都算啦, 既已決定左咯, 不過我驚到時個 hall 好細咋, 因之前 join 校際朗誦節時有不愉快經驗, 怕到時場地太細唔比入去觀賽, 加上葵盛果邊我人生路不熟,  更加要早到場怕遲到 ma

bobo,

葵盛係未即係 Chinese YMCA 那處呀?  我囡都曾在那裡比賽過, 比賽者 + 一位家長入場絕對冇問題的.

zoey, really? 咁都好 d, 另外, 我因為唔熟果邊, 我想問, 如果係葵興去 ymca 要幾耐, 會塞車嗎?

簽名被屏蔽

ming2, 我昨日已搵到個電話啦, 不過一直唔通, 加上老師話唔好改喎, 太煩, so 都係算啦, 麻煩晒你 :  :

簽名被屏蔽

bobo,

若我自己我諗我會在葵芳轉 van 上         , 葵興我不知是否近 d, 因我上次都是自己駕車的, 但塞車機會應不大.

ming2,
我想問吓其他媽咪話背譜會高分啲,是否真的??

個人意見 : 背譜本來不會高分d,但會彈得投入d, 流暢d.  所以結果就變得高分d !!  趁現在還有時候, 趕快開始背吧 !     

簽名被屏蔽

Thanks, gogochurch & ming2

我個仔一早就背左譜....
但係因為佢彈熟左..我唔覺得佢有投入到..反而一路彈一路東張西望....     
老師同我而家都要不斷糾正佢..彈琴一定要望住個譜或琴鍵..激死我啦     
gogochurch 寫道:
個人意見 : 背譜本來不會高分d,但會彈得投入d, 流暢d.  所以結果就變得高分d !!  趁現在還有時候, 趕快開始背吧 !     

ArgusMum 寫道:
我個仔一早就背左譜....
但係因為佢彈熟左..我唔覺得佢有投入到..反而一路彈一路東張西望....     
老師同我而家都要不斷糾正佢..彈琴一定要望住個譜或琴鍵..激死我啦      [quote]
gogochurch 寫道:
[/quote]

Hi Argus Mum,

I think the 'daily practice' could be conducted in two stages :-

practising with score  (譜) - to consciously look for areas of improvements, especially when such are marked on the score;

prastising without score - to practise playing without score, and to listen to one's expression.  

Both are beneficial and addressing different needs.
‹ 上一主題|下一主題