用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 剛過去的呈一,大家考成點呀?
樓主: fanfan411
go

剛過去的呈一,大家考成點呀?   [複製鏈接]

edmond96 發表於 23-6-21 15:47
我的小朋友已經有兩次上堂對卷時發現老師比多了分, 然後叫老師扣分.

係呀, 我都讚佢哋誠實㗎!其實有時1,2分唔係咁重要, 至重要知道自己錯啲乜嘢!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

edmond96 發表於 23-6-21 15:51
所以要在日常功課看得緊些. 平日我見到佢功課太潦草, 或寫得唔清楚, 我都要他重寫. 一定要在日常改善他的字 ...

從細無跟過功課,亦係第一次考試因為潦草字體而扣分。

tkinwong 發表於 23-6-19 21:35
未派成績表,唔知級名次,所以唔知考成點。一向級40咗右,希望保持得到。
...

E~ JM, 你今年又一個呈分?

bananaGi 發表於 23-6-21 16:08
E~ JM, 你今年又一個呈分?

係,5年級,仔。

分數上有進步,但有啲卷啲家長話淺咗,所以要派成績表先知表現如何。

回覆樓主:

感覺呈一份卷淺左,啲同學易高分左

chingchub 發表於 23-6-22 23:47
感覺呈一份卷淺左,啲同學易高分左

當年聽資深嘅吹水老師講呈一係特登放水易D畀學生,好多學校睇呈一成績畀門飛。當然睇埋四年級成績,呈二份卷會正常返。

呈2未必偏離呈1太遠,應一樣較淺,好樣小朋友攞張自行入場卷。

近幾年自己參考身邊親戚朋友的小朋支,一線學校基本上唔會話呈一呈二考淺左。反而會係呈三考深啲。
B1中學都係以EDB RO為基礎,就算成績表全A都無意思。
考得太淺,反而影響中學對該小學的成績表參考價值有所保留。

自行階段,中學睇學生成績表主要係操行同有無偏科。
暫時都係英文好有著數。
假設相對RO排名99 100 101,照睇就應該 99 > 100 > 101。
但加埋成績表資料,可能係完全相反。
101 英文/中文好, 但術科差。
100 英文/術科好, 但中文較差。
99 中文/術科好, 但英文較差。

Rpp 發表於 23-6-23 06:42
當年聽資深嘅吹水老師講呈一係特登放水易D畀學生,好多學校睇呈一成績畀門飛。當然睇埋四年級成績,呈二份 ...
我回校閱卷後都覺得今次出卷淺了, 可惜我女份卷淺越易衰唔小心, 難的卷反而小心對待, 所以分數上是比之前2次考試低了少少的, 就係衰大意而失分

ha930 發表於 23-6-23 09:26
我回校閱卷後都覺得今次出卷淺了, 可惜我女份卷淺越易衰唔小心, 難的卷反而小心對待, 所以分數上是比之前2 ...

會的,記得有條數簡單送分題全級得我女一個人錯,又係全級人人都知道好抵死。呈分試會大執位的,有同學幾十名跳上級前十,三位數跳至級幾十都有。

Rpp 發表於 23-6-23 09:34
會的,記得有條數簡單送分題全級得我女一個人錯,又係全級人人都知道好抵死。呈分試會大執位的,有同學幾 ...
係呀, 有一題分數除數好簡單的, 我女睇錯咗除號做乘號, 咁就無咗2分, 文字題果 d 明明考試前做練習都識的, 考試時突然好似失咗憶咁, 話唔知點做

ha930 發表於 23-6-23 10:25
係呀, 有一題分數除數好簡單的, 我女睇錯咗除號做乘號, 咁就無咗2分, 文字題果 d 明明考試前做練習都識的,  ...

呢啲情況係基礎唔夠扎實,要再練多啲,係人哋講的。

fanfan411 發表於 23-6-19 15:04
純大家分享一下,我個考得一般,中數都一般,但已盡力,無悔。

大部分科目升grade,數跌咗少少。
但多數同學高分(emoji)

我都覺得今次呈一既卷係淺小小, 同老師可以範圍內都手鬆DD.  

今次我囡俾上學期分數高左D,  GS, MATHS, CHN Writing, ENG Writing  都100分, 其它都9X,  希望用這成績可以考到心儀中學....

呢D就係家校合作嘅真正意義。人數少咗,在B1位冇大改变情况下,校長最重要工作係張學生送入名校,一張靚成绩表不但可增強學生自行面试信心,更給中學一個好印象,如果成功,對校長,老師,學校,家長及小朋友都係win win侷面,係5win case.。有腦嘅校長係知應該點玩贏呢個游戲,家長只需跟玩便足夠。

lot888 發表於 23-6-29 18:50
呢D就係家校合作嘅真正意義。人數少咗,在B1位冇大改变情况下,校長最重要工作係張學生送入名校,一張靚成 ...
但係份卷淺左, 會令到分辨高低分既方向, 會由叻/唔叻, 轉左去小心/唔小心

平時叻但大意既小朋友, 此消彼長, 可能隨時會趺好多個名次

唔好忘記RO的存在意義。
中學睇到同一間小學,相對排名係 1ST 同100TH,但大家成績表都係AAAA 或 99 99 99 99。可以諗下中學仲會唔會參考成績表。

呢個亦係其中一個原因,點解某部份小學級頭都好難自行到學校,反而3線小學都仲大機會。

hkhk8888 發表於 23-6-30 09:02
但係份卷淺左, 會令到分辨高低分既方向, 會由叻/唔叻, 轉左去小心/唔小心

平時叻但大意既小朋友, 此消彼長 ...

如果分卷淺,分唔出叻與唔叻學生,會另到中學唔信任你學校個的學術。你哋學校級頭都會打折扣,長期係唔值得。

lot888 發表於 23-6-29 18:50
呢D就係家校合作嘅真正意義。人數少咗,在B1位冇大改变情况下,校長最重要工作係張學生送入名校,一張靚成 ...

出卷簡單,絕對唔會係win個局面。,尤其係學術見長的學校。

我比較少就某個觀點跟各師兄爭論。但関於呈分試卷深淺我想多說一點,希望給家長吾一個看法。第一,呈分卷淺唔代表學生唔叻,這點要分清楚。學校要分別叻學生係在小三,小四,再加以培训,唔係在小五,小六。一張靚我績表可加添小朋友信心,便於自行,'簡單'師兄可看看吾一個叩門post,有成績優異准入要求,全部BB,CC,可能連踏入學校門口都冇机會。第二,中學會否見小朋友grading高,不信或冇信心?答案係唔會,每小學有幾多自行,或叩門生去同一中學,sample rate咁細,中學怎樣類比,分析?每年或每個學生都唔同,今年個表現好,唔代表來年收同一學校學生有同樣結果。第三,請'簡單'師兄再看看以上客觀回覆,呈分卷整体較淺,亦证明大部份校長明白這是什麼游戲,用什麼策路獲得最大結果。我曾在post理強調呈分試要考得好,首要小心,其次係溫熟所教範圍,有時間才再看看所教以外東西,更不需花時間挑戰一些高深問題。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊