用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 人生交叉點擔心日後後悔,Sc vs Kv(會入讀傳統小學)? ...
樓主: cysw312
go

人生交叉點擔心日後後悔,Sc vs Kv(會入讀傳統小學)? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+cysw312+於+16-8-3+23:26+編輯

原帖由 cysw312 於 16-08-03 發表

各有優點好難抉擇
唔駛講d人生交差喎,俗語話,兩間都係好學校, 揀邊間都無得輸!

in general我覺得balance d好, 因傳統名校都傾向要兩面世界, 即一係活潑主動但坐得定, 或淡定又要識open up...

活潑仔可以kv有d幫助。

怕醜妹可能sc有d幫忙。

先唔講考小結果, 諗下邊種過程會為你孩子帶來裨益?

回覆:人生交叉點擔心日後後悔,Sc vs Kv(會入讀傳統小學)?

如這兩間,我會選kv

引用:Quote:原帖由+adrleu+於+16-08-04+發表路過

原帖由 retriever 於 16-08-04 發表
進度來講, kv應該先進好多。

sc係臨畢業果兩個星期先默下書。。。 算係人有我有。
其實,所謂「默書」,係K2開始,初初默五個字,例如「人工大口回」,下星期可能係默「人工小口日」。KV中文係「螺旋式」教學,不停用唔同方法應用,小朋友會記得。我見過坊間外補中文notes , 比KV課程學更深。但KV螺旋打底,個底好鞏固。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-04+發表

原帖由 bubuG 於 16-08-04 發表
其實,所謂「默書」,係K2開始,初初默五個字,例如「人工大口回」,下星期可能係默「人工小口日」。KV中文 ...
謝謝資料,咁點講都係kv先進好多喎。

段估, 男仔考神校,讀kv好d.

不過眼見sc真係碌下碌下都入一線。。。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+16-08-04+發表其實

原帖由 retriever 於 16-08-04 發表
謝謝資料,咁點講都係kv先進好多喎。

段估, 男仔考神校,讀kv好d.
家長背後發功你look 到咩

mrsmacaroon    發表於 16-8-7 19:03

回覆:人生交叉點擔心日後後悔,Sc vs Kv(會入讀傳統小學)?

2間家長背後也發好多功,個個都是繁忙兒童

回覆 retriever 的帖子

你係SC家長?唔知係未改左,我記得當年唔係臨畢業果兩個星期先默下書

如果想入傳統小學,揀kv會好啲

引用:如果想入傳統小學,揀kv會好啲 +

原帖由 阿里媽媽 於 16-08-05 發表
如果想入傳統小學,揀kv會好啲
同意

回覆 phoebewong123 的帖子

Phoebe wing, 點解你perfect sc 多些?

回覆:cysw312 的帖子

唔駛講到人生交差点,兩間都係好學校。

KV在學術、訓練紀律性方面,有佢一套。我就鍾意SC較平均, 我想我的小朋友在 “開心、笑聲裏長大”...起碼在幼稚園階段。

SC課程相對幾年前,尤其在中文方面,己經深咗D。如家長覺得學術唔夠,可外補。但有D嘢,單靠在課外補習中,係學唔到的...這是我咁多年的體驗。祝好運, 放鬆D啦。

ensy    發表於 16-8-5 11:30

引用:+本帖最後由+mcdonn+於+16-8-5+11:26+編輯+

原帖由 mcdonn 於 16-08-05 發表

唔駛講到人生交差点,兩間都係好學校。
補多一句,如果你唔想外補,又心儀傳統小學,咁讀KV可能輕鬆D,因為課程較深,上小學較易適應,有D老本可以食。

回覆 mcdonn 的帖子

我唔知神校,但睇番SC同班同學,一般地區一線小學,包括我仔,小一,小二仲食到老本

我小朋友是細b,而且怕羞,在sc 不用咁早寫字默書測驗考心算,太大壓力,而且我覺得presentation skills更重要,上學開心有自信更吸收。

利申:我小朋友兩間幼稚園也不是

引用:2間家長背後也發好多功,個個都是繁忙兒童 +

原帖由 phoebewong123 於 16-08-05 發表
2間家長背後也發好多功,個個都是繁忙兒童
呢樣真!要競爭最top果幾間學校,除非小朋友本身資質特別好,家長既付出亦唔少!

02413124 發表於 16-8-5 09:38
回覆 retriever 的帖子

你係SC家長?唔知係未改左,我記得當年唔係臨畢業果兩個星期先默下書 ...

咁幾時?!

02413124 發表於 16-8-5 11:33
回覆 mcdonn 的帖子

我唔知神校,但睇番SC同班同學,一般地區一線小學,包括我仔,小一,小二仲食到老本 ...

其實啃老本都有食盡一天...

攪好學者態度, 愛上閱讀最重要.

SC 小朋友相對較活潑, 有D 都串串地, 但普遍表達同閱讀能存都高.

cysw312 發表於 16-8-5 11:23
回覆 phoebewong123 的帖子

Phoebe wing, 點解你perfect sc 多些?

SC 仔女碌下碌下都一線...

retriever 發表於 16-8-5 17:46
其實啃老本都有食盡一天...

攪好學者態度, 愛上閱讀最重要.

"其實啃老本都有食盡一天...

攪好學者態度, 愛上閱讀最重要"

講得好好,曾經有家長提過,太多老本令佢p1/p2 開始悶,失去興趣,到P3/P4反而成績差左。

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-5+17:46+其實

原帖由 L+H 於 16-08-05 發表
"其實啃老本都有食盡一天...

攪好學者態度, 愛上閱讀最重要"
老實講,我唔認同learn ahead...

早期有同學家長話爸爸點好點好,幫小朋友預早準備定功課需要既資料,print好哂。 d媽媽們好羡慕, 我不以為言。

事實証明父母咁幫法,預早準備係無咩益處。

‹ 上一主題|下一主題