用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有幾個offer的家長,可否分享成功因素
樓主: swarovski2011
go

有幾個offer的家長,可否分享成功因素 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+milkteatea+於+15-12-15+發表

原帖由 AmaBB 於 15-12-15 發表
請問可否分享家住那區?
大角咀,應該無乜關係啩

回覆 yuhehe 的帖子

yes
also, as my bb loves to go to school, i tell her i take her to a new school to play today, remember to say hello to everyone, bye bye and thank you, put chairs back after sitting (home training, as no jei jei, so i play hang clothes after mum wash it, clean floor, wash hands, put on own shoes ans socks, eat ur own food etc.....at home with her, to make her have the habit of helping out and doing chores)

after interview, (playing at new school), i ask her do u like it here and give her a little candy, fish oil candy, to encourage her.

回覆:有幾個offer的家長,可否分享成功因素

ftm都好重要嘅……小朋友的性格都很重要,有D小朋友係唔適合玩香港呢种面試遊戲 順其自然啦!

回覆 chilungmail 的帖子

SC活動啲應該適合囝囝

其實住邊區都真係好有關係,我們住北區,面試時老師問:你住北區㗎?即使小朋友表現全組最好,或做到大部份task,都只是得waiting。因為我們在北區就有兩個AM offer,其中一間要過五關斬六將,好難入;所以對小朋友的能力有一定信心,但若九龍塘學校講到要睇地址,就冇得傾啦。

要努力 吾好怕辛苦 協助小朋友鼓勵佢去試 7月B pn全軍覆沒 k1叫做有几間心儀得左 加油呀!祝成功!!

引用:回覆+yuhehe+的帖子 yesalso,+as+my+bb+lo

原帖由 ellawhy 於 15-12-15 發表
回覆 yuhehe 的帖子

yes
我小朋友十分活潑好動,而且十分搗蛋不過我相信育兒是長期性的,要堅持。但反而今年K,有間傳聞出名守規矩的幼稚園有offer,而另外幾間活動教學的就waiting.有點怕幫小朋友揀錯幼稚園

想問小朋友有幾個名幼offers 嘅家長,你地有冇安排小朋友參加面試班呢?

我完全無幫亞仔,唔識就唔識,感恩有明我,SC,玫瑰崗同RC offer

引用:想問小朋友有幾個名幼offers+嘅家長,你地

原帖由 BuBuBearBear 於 15-12-16 發表
想問小朋友有幾個名幼offers 嘅家長,你地有冇安排小朋友參加面試班呢?
Never我唔信什麼面試班

回覆:yuhehe 的帖子

我仔同你囝囝一樣喎!多手和喜歡搗蛋,是活潑型,但interview 時多數表現正常,未顯露曳嘅一面

回覆 BuBuBearBear 的帖子

沒有, 我覺得不需要, 毫無意義
小朋友理應表現最真實的一面, 亦是學校在面試時最需要看到的, 這才是真教育

簽名被屏蔽

回覆 maylulu 的帖子

同意!慢熱的小朋友好輸蝕

引用:其實住邊區都真係好有關係,我們住北區,面

原帖由 Galaxy88 於 15-12-16 發表
其實住邊區都真係好有關係,我們住北區,面試時老師問:你住北區㗎?即使小朋友表現全組最好,或做到大部份 ...
可能因為住得太遠,小朋友返學都辛苦。

我地住港島所以無報九龍區的,都只報了家附近或校車車程within 15min。感恩暫時已公怖的都收了,SPC, 高主教,維記,雖然全部都是Pm offer, 唔知是否因為佢返緊PM Pn的關係?

沒上過任何班,但返緊一間好開心的PN, 令佢本來怕醜和驚青的性格改變哂。我諗除了大B是優勢外,他咬字也頗清楚無懶音Bb音,因平時屋企人好注重呢方面,他不算非常主動,回答問題也不算十分快。

我B係9月早產B, N班可直升, 另報左7間,但只in左2間(其中一間心儀), 2間都收, 因為心儀收所以其他都唔去in. 雖然都係村校, 但都多人競爭.
我覺得我B成功既原因,係因為佢in時一直保持微笑, 就算唔識答,都會微笑. 令老師覺得呢個小朋友有禮貌.

今年考PN,暫時IN 3間,有2間收,1間末知。SC 同LH下年才IN。
其中一間,無做答老師問題,都收。不過老師問我問題時,我答得很誠實。例如:佢問我,平時小朋友在家做乜多?我答:食瞓玩囉。

回覆:clarachingching 的帖子

真係好老實喎!邊間呢?

做大仔考,結果可以很不同
‹ 上一主題|下一主題