用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 德望不參與TSA
樓主: SoLM
go

德望不參與TSA [複製鏈接]

回覆:Ling2014 的帖子

識得考入德望的,都係K1、K2已谷學術還有其他興趣班,否則根本好難在考小一時脱穎而出。這些小朋友和她們的家長入到去會馬上鬆懈嗎?可能性甚低!

換言之,TSA根本唔會改變佢地已經行緊的"turbo" mode, 而佢地嘅要求亦絕不止TSA咁簡單。所以取消考TSA,只因真係對佢地無意思,唔好誤解。

回覆:德望不參與TSA

其實GH 一早就唔參加TSA, 唔係現在先話唔參加, 點解咁多槍口對住GH。

Soundervolt  Media need article  發表於 15-11-5 13:21

引用:德望本身啲卷深過TSA多多聲啦!參加唔參加

原帖由 IloveJJ 於 15-11-05 發表
德望本身啲卷深過TSA多多聲啦!參加唔參加都無關係啦!
德幼同德小個gap 真係好大。

回覆 bubuG 的帖子

Agreed. It's true.
公道點講句,今年小一課程比起上一、二年真的深佐,谷佐.功課多佐. (自從新Sister上仼後計).對一啲一心諗住GH過往2年課程變得輕鬆佐嘅家長來說真係有啲吃力.
如果話入佐St. Mary, 天神而投訴課程深、趕就無話可說. 因為一向如此.

澄清一點,德望的課程根本沒有教深教快,全部用該年級的課本。學校的德育做得很好,相信是很多家長欣賞的。順帶一提,請不要將學校的教學資料上網,學校的課程不用給非用家評論吧 !

kennycwk 發表於 15-11-4 22:07
太跨張了

Heard that cambridge mover is P2/P3 English level.  Now many K3 child to struggle into DSS/private primary school have equipped with cambrige mover level.  P1 child with P3 English level is not amazing!

我好鐘意德望,學校教得好,自動自覺做功課,學生有禮貌,德育做得好好。

引用:Quote:kennycwk+發表於+15-11-4+22:07+太跨

原帖由 winnietingting 於 15-11-06 發表
Heard that cambridge mover is P2/P3 English level.  Now many K3 child to struggle into DSS/private  ...
我認為這是一個誤解,考到Movers甚至Flyers,不一定達到香港學制P3的程度。

呢度有好多家長話德望程度深, 小一已有小三程度(好誇張!), 而且功課量多, 其實有幾多是用家?

小女讀P3, 和阿仔(曾讀官小, 現上中學)的功課量比較, 完全唔覺德望功課多及深, 我放工回家前, 已完成功課, 只要我點齊就OK了, 默書+QUIZ 亦少.  阿女好亨受學校生活, 成日都話好彩唔使跟阿哥讀官小.

Sister講過佢唔讚成補習, 尤其是操練式的, 因此小女亦沒上補習班. 亦沒有考任何公開試.

引用:Quote:CY0212+發表於+15-11-4+21:46+anothe

原帖由 Amymichelle 於 15-11-04 發表
我明白吖,TSA已經變質,根本已經唔係原本嗰樣嘢!我亦知道德望程度非淺!只係高興又多一間學校唔需要花時間係 ...
你以為 GH 以前有操 TSA? 佢地使鬼操 TSA.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:細芝麻 的帖子

德望的程度遠遠超越TSA, 不用操TSA!

其實好多名校都無乜點操  求其一兩本練習。家長自理

回覆:bartsimpson0317 的帖子

是! 學校課程大大超越同齡, 但無人話是操! 樂於接受, 又不去示威!

‹ 上一主題|下一主題