用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃埔宣道 vs 太子協和 vs 嘉諾撒(新蒲崗)
樓主: Kit_Cheung
go

黃埔宣道 vs 太子協和 vs 嘉諾撒(新蒲崗) [複製鏈接]

回覆 phinarto 的帖子

你計下,但留意有些系有開中文班的英文學校。

黃埔宣道小學 2013-2014 年度小六升中結果 (updated version)

獲派首三志願的學生百分率:80% (posted at school already)

DBS   1 人
St Mary  1 人
St Rose of Lima  1 人
Good Hope  1 人
Munsang College  2 人
Kwun Tong Maryknoll  1 人
Siu Ming Catholic Secondary School  1 人
聖保羅書院 1 人
喇沙書院 1 人         
迦密中學 4 人
華英中學 10 人      
旅港開平商會中學 4 人
東華三院黃笏南中學 4 人
何明華會督銀禧中學 3 人
基督教女青年會丘左榮中學    7 人
保良局顏寶鈴書院 3 人
香港管理專業協會李國寶中學 1 人
香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學 1 人
滙基書院(東九龍) 3 人
陳瑞祺(喇沙)書院 3 人
張祝珊英文中學   1人

回覆:黃埔宣道 vs 太子協和 vs 嘉諾撒(新蒲崗)

唔知一級有多少人呢?website 好像找不到

引用:黃埔宣道小學+2013-2014+年度小六升中結果+

原帖由 jmk2012 於 15-07-02 發表
黃埔宣道小學 2013-2014 年度小六升中結果 (updated version)

獲派首三志願的學生百分率:80% (posted at s ...
首3志願有80%又如何,呢堆學校都唔會全部b1啦

回覆 phinarto 的帖子

五班,如小班就27人一班即135,大班就37人。

bbforever  Sorry 攪錯  發表於 15-7-2 23:39
bbforever  4班  發表於 15-7-2 23:15

如果jmk2012 所列是該年所有英中,咁約40%升英中,又唔算特別標青。

引用:如果jmk2012+所列是該年所有英中,咁約40%

原帖由 phinarto 於 15-07-02 發表
如果jmk2012 所列是該年所有英中,咁約40%升英中,又唔算特別標青。
當中英中有幾多係b1 ?

我以一班27人計。如果每班人數再多幾個,升英中%只有3成多

引用:Quote:原帖由+phinarto+於+15-07-02+發表如

原帖由 sissysze 於 15-07-02 發表
當中英中有幾多係b1 ?
咁我唔識分。我覺得入到b1-3英文中學已OK。上大學是靠自己。

phinarto 發表於 15-7-2 23:15
根據香港爸爸在小一選校置項條link , 2013~14小六升中數據內黃宣派位B1是31%而嘉諾撒有51%

phinarto 發表於 15-7-2 23:15

Delete

引用:Quote:phinarto+發表於+15-7-2+23:15+我以

原帖由 bbforever 於 15-07-02 發表
根據香港爸爸在小一選校置項條link , 2013~14小六升中數據內黃宣派位B1是31%而嘉諾撒有51% ...
請問有沒有香港爸爸的link?

phinarto 發表於 15-7-2 23:26
請問有沒有香港爸爸的link?
開電腦桌面版click小一選校,置項的post .....
用apps上EK,係無置頂post睇…

回覆:bbforever 的帖子

黃宣是大班教學,一級五个班的,有朋友囡囡讀緊

瑩希媽媽 發表於 15-7-2 23:34
黃宣是大班教學,一級五个班的,有朋友囡囡讀緊

多謝指正,剛上小學概覽見到是5班一級…

我相信除了學校現時派位成績,學校潛力也非常重要。可能現在黃宣派英中成績不及嘉諾撒,但我知道黃宣校長非常有心攪好間黃宣,也聽家長聲音招聘多一個外籍教師,相信6年後又會有很多不同的發展。
嘉諾撒在2014年派位特別好,此校一直保持純良品德,也是小班教學,成績應該可保持優秀。
7月7日便中學放榜,到時可再看看兩校的派位成績。

回覆 Kit_Cheung 的帖子

agree, 黃宣校長非常有心攪好間黃宣

其實樓主已選好學校,已注冊, 都唔需要同佢計乜野升中資料啦, 我想樓主之前應該考慮得好清楚先下決定的, 升中幾多個% , B1  中學係咪中文班既英文中學, 一級有幾多B1 生..如果科科考A,B 都話去到B3..咁呢間學校既學生都算係幾叻..而且而家大部份既小學都係按1/3既學生作標準, 即係我朋友個仔今年英華畢業, 因為佢考試係全級人數既中後名次, 老師都話佢係屬B3生, 應該都唔可以係原校升中, 但叫佢可試下扣出面既B1尾或B2頭既中學..其實學校好唔好...升中幾多個%..B1生有幾人..都要家長配合的, 幾叻幾好既學校, 都會有B3生, 都會有派得唔好既情況...加上每年既升中情況, 百份比都唔同, 每年既出生率,小朋友既質數都唔同, 亦唔可以為單單一次兩次派得好同唔好既資料去作指標, 唔通特然一兩次好出色既派位就作名校論? 放且選得津校,都知有不同類型既小朋友入讀, 而家我地討論緊既又唔係甚麼名校, 如果真係要求好高既, 都讀私小直資啦..最緊要係了解自己小朋友係乜類形, 理解學校既辦學理念同宗旨重而幫小朋友選擇才是較重要, 想小朋友係山雞定凰王,就要靠家長自己了~ 以上只是個人見解..不喜勿插!

引用:回覆+Kit_Cheung+的帖子 agree,+黃宣校長

原帖由 jmk2012 於 15-07-03 發表
回覆 Kit_Cheung 的帖子

agree, 黃宣校長非常有心攪好間黃宣
對!
孩子們不但喜歡老師,還好喜歡校長,校長會於午膳跟學生一起吃飯,去盡量多接觸每一位同學仔。

協和2013-2014年中一派位如何呀?
‹ 上一主題|下一主題