用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 已被知會我小朋友唔會被收原校K1
樓主: ferrymama
go

已被知會我小朋友唔會被收原校K1   [複製鏈接]

引用:唔洗咁灰,+好多呢D例子最後收返,+不過如果t

原帖由 sugarbun 於 14-11-10 發表
唔洗咁灰, 好多呢D例子最後收返, 不過如果target同一類學校, 就留意下係個別老師要求高定係小朋友真係唔適 ...
1班甘多學生,唔洗特別對待,忽視學生的需求,也就已經夠慘了⋯又或者無心機繼續協助該名學生,希望學校不至於始

回覆:ferrymama 的帖子

大埔有間叫 mulberry tree progressive unschool, 行 Montessori, reggio, rie approach. 你可考慮,大家都是媽媽們,絶對明白香港這一代的小朋友和家長都面對很大的被比較的壓力。加油!preschool 最重要還是小朋友要開心

引用:其實說真,如果入讀+N+時,已知不是直上+K,

原帖由 Mbbbs 於 14-11-10 發表
其實說真,如果入讀 N 時,已知不是直上 K, 就應該要有心理準備,不能太過怪責學校啊! 雖然剛開始左數個月 ...
你的學校老師真的很有愛心,有同你商討如何協助學生過渡👍👍

引用:Quote:原帖由+newmum2012+於+14-11-10+發表

原帖由 ferrymama 於 14-11-10 發表
會試,不過……坦白講……我比老師攪到我好迷失,我好懷疑小朋友既能力,對於黎緊既interview我好無信心, ...
好明白你心情!個人認為,你永遠要對自己小朋友有信心,呢個先係慢慢長路既重點。我們做父母,要長久保持對小孩有百分百支持!佢咁細,乜都唔識,唔好怪佢。

其實兩歲多活躍好正常,老實說,太過乖巧我反而擔心,小孩不是應該四圍探索嗎?

人生流流長,今天的事不代表明天怎樣!不要被一個老師評語影響你對仔仔的信心!因為你對佢的信任,支持,才是他日成功的支柱。

另外,唔好說踢出校,這詞不恰當!只是,這樣的宗旨不是你仔仔杯茶。總有一間學校會適合你小孩的。加油!

回覆:已被知會我小朋友唔會被收原校K1

唉、只可以感慨香港教育競爭太大、好辛苦!

啱、小朋友要坐定!但到無理由看兩個月就判生死,教到要時間、如果整學期教到不改就話姐!香港好學校已死

回覆 zebrabb 的帖子

真是感恩,當時,我們真的有幸遇到一位很好的老師! 對他現在的學習態度也有了很好的影響! 所以不要灰心,小朋友在各方面也越大越好的,要加油啊!

我無意抹黑學校,只係想問下大家資訊,不想引起衝突。謝謝大家提供既資料。

回覆 patpatbb 的帖子

唉。。不是好學校已死,只是香港既教育制度問題,只是個遊戲規則要咁玩! 試諗下如果不能直升,又正直而家多間學校也要報名,面試啦,唔一早講你知,間學校咪仲衰, 而家大把時間報其他學校仲好 d 啦!

醒目開學勳章

引用:回覆+patpatbb+的帖子 唉。。不是好學校已

原帖由 Mbbbs 於 14-11-10 發表
回覆 patpatbb 的帖子

唉。。不是好學校已死,只是香港既教育制度問題,只是個遊戲規則要咁玩! 試諗下如 ...
如果今日先通知,都已經太遲,邊間好學校未截?

唔駛擔心的, 小朋友未定性其實好正常, 你想搵邊區的playgroup? 或者可以嘗試搵D N班插班! 我有個朋友都係N班上左1個月老師就話冇得升K, 後來佢搵左一間更有名氣的K1, 仲讀得好好, 所以你唔駛擔心的, 加油!! 相信你的小朋友, 相信自己

回覆 LedTV 的帖子

唔知仲有邊 d, 因不是今屆了,但預左不能直升就一定要有心理準備,報定學校,學校收番又喜歡讀番原校既,咪唔去 in 0羅!當年我地學校未通知收番,個個家長都會報定學校做 back up 架啦!

回覆 ferrymama 的帖子

我小朋友同你問題完全一樣, 仲要係開學兩星期巳通知我. 我地應該唔會收佢啦,上星期巳正式通知我,一定下年唔收. 我心痛咗好耐.開學一星期老師巳話我仔有過度活躍,自閉.叫我快d睇醫生.我哭咗無數次, 老師堅持話係佢經驗.,我話我仔講 嘢好叻學嘢好快,唔會自閉,佢竟然照寫我仔冇理解能力,自理能力,說話能力.有傷害性等等不堪入目的評語比醫生做評估,最後去到醫生到,醫生話我仔說話,理解能力達到三.四歲, 仲要係因唔鍾意老師而故意不瞅不睬.証明呢個老師全完全冇愛心,還叫我退學.我完全明白你感受.我地一齊努力吖.我都四處找緊一d啱仔仔的地方,都預備退學.我仔問學校有個聖字的,你的是否一樣.

引用:Quote:原帖由+newmum2012+於+14-11-10+發表

原帖由 ferrymama 於 14-11-10 發表
會試,不過……坦白講……我比老師攪到我好迷失,我好懷疑小朋友既能力,對於黎緊既interview我好無信心, ...
唔使唔開心,我個女pn 時都非常坐唔定,剛剛去咗一間神校小學2nd in, in 完之後校長讚佢好定

唔使灰心,咁嘅學校,唔讀都罷啦

唔好懷疑自己同小朋友,現令幼稚園大部份都係商業機構,有無愛心都要睇有無運氣遇上好老師。我仔學校雖然無講但傳統地都唔係n直升k, 我現在每日都好怕,但佢係好學校而當時又無其他選擇。但我唔會懷疑自己同小朋友,萬一學校唔收我仔升班,我只會諗這學校不適合我小朋友。平常你小朋友响屋企,出街,坐唔坐得定?佢會唔會因為集中唔夠或無興趣就會唔坐定定?從中多些了解小朋友都係好事。唔好嚇親小朋友,佢見到媽媽喊又聽到你叫佢聽老師話,會以為自己有問題。學校唔啱讀可以轉,千萬唔好令自己同小朋友失去對學校信心同上學嘅興趣。加油,祝福你同小朋友!

不要傷心,香港還有其他教學方法的學校,或者可以看看華德褔學校,香港現時有3間: 大埔、山頂和西貢,好像有PN和playgroup,綱上可以找到資料架

zcw2011  i can't find the school websi   發表於 14-11-11 14:47

回覆 ballg 的帖子

ballg 你講得好好,非常認同,不要失去信心呀!

引用:唔好懷疑自己同小朋友,現令幼稚園大部份都

原帖由 ballg 於 14-11-11 發表
唔好懷疑自己同小朋友,現令幼稚園大部份都係商業機構,有無愛心都要睇有無運氣遇上好老師。我仔學校雖然無 ...
佢一無興趣就會走人,但係平時聽我講故事,又可以坐3,4个字,我會加油。

回覆:ferrymama 的帖子

引用:Quote:原帖由+ballg+於+14-11-11+發表唔好

原帖由 ferrymama 於 14-11-11 發表
佢一無興趣就會走人,但係平時聽我講故事,又可以坐3,4个字,我會加油。

...
咁可能嘗試找活動教學嘅學校,上堂會無咁死板。但適當時候都要教小朋友要有耐性,無興趣都要坐定,太任性無紀律都唔可以。我只會覺得而家學校都精英制,一唔合作唔夠叻就要淘汰,小朋友潛力無限,俾適當教導同愛心,每個都會進步同成材。你這帖子真係令我好感慨,搵唔到好學校又失望,搵到又擔驚受怕,我都好擔心今個月學校會叫我留位定搵學校。只係收埋驚,都唔敢同其他人講。

‹ 上一主題|下一主題