用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 馬頭涌官立小學 我想講馬頭涌官立小學(吾係紅磡灣)好有問題囉!好嬲~ ...
樓主: candyjan
go

我想講馬頭涌官立小學(吾係紅磡灣)好有問題囉!好嬲~ [複製鏈接]

學校的級數,受歡迎程度,一定不會因個别家長的言論而改變的。一間學校,祇計學生、學生家長已很多人啦,再加上每年的叩門生,持份者甘多,要做到人人讚好,根本就不可能。學校平衡德智體群美善的平衡點,一定有人非議,因為每人需要不同嗎?成績好、體藝佳、與有德育的學生家長,都有不同見解。聽完介紹會後、叩門成功/失敗後,對學校的觀感亦有分別啦!如果不是,此帖都不會在此時此地出現啦!

candyjan 發表於 14-6-23 14:49
態度好有問題!首先,當日9號交表,表上和網上都無寫要交乜!都算喇,我乜都齐晒带去。去到係個看更阿叔話交係門囗度就得!我話吾使去校務處交?吾使!OK,問要交D乜文件?佢話份表填左乜就攞證明出黎囉!吓??咁都得!算,盡交。之後乜野通知嘅紙都無,佢話等電話喎!上星期吾對路,打去問校務署淨係叫留低電話,今曰打去又叫留電話!咁算點啫

有家長在回應你時曾作出以下的回應:

"表格上有寫要填優點及獎項,並要附上影印本証明,而表格最下方亦講明初步合資格會用電話約見,未獲通知作落選論,毋須致電查詢喎"

你可否印證一下以上是否正確? 如果事實真係學校在表格中已經寫到明 "未獲通知作落選論,毋須致電查詢", 咁又有乜問題?

引申落去, 就話人地係垃圾學校, 呢種推論真係令人佩服.

掉返轉諗,唔使in 慳返時間和精力咪仲好,你估d小朋友冇感覺的嗎

因為沒有面試機會,因為人地安排保安收表,因為你話表格什麼要求都無寫(to be verified),  因為你話人無覆你電話,你就話人系垃圾學校。。。當我對號入座,你在侮辱全福馬一千師生。。。其實,有沒有面試機會很閒,不喜歡就報其他學校可以了,何必如此。。。。

引用:因為沒有面試機會,因為人地安排保安收表,

原帖由 GSS 於 14-06-24 發表
因為沒有面試機會,因為人地安排保安收表,因為你話表格什麼要求都無寫(to be verified),  因為你話人無覆 ...
我都係咁睇,人地又冇話必定in你,已經寫明收不到通知就落選,有什麼問題,人地都要用時間去in,所以作初歩篩選先,不合適就無謂浪費大家時間,人地唔in你就話人垃圾學校就真係好無頼,同之前D雙非媽有咩分別。

無品家長,可能又係厚多士

回覆:我想講馬頭涌官立小學(吾係紅磡灣)好有問題囉!好嬲~

我諗樓主同好多媽媽1樣都擔心緊仔仔女女,我有時都擔心到"橫衝直撞",我有時情緒都over左,希望擔心緊嘅家長可以走出陰霾!雖然講就易,做就難。。。我。。。努力接受緊。。。。。。

有d家長只係幾年前去in過就講足幾年間學校有幾唔好,其實好唔好真係要用家先感覺得到好唔好,如學校表明重獎項重成績,打正招牌有咁要求,你自己覺得唔適合咪唔好揀囉,呢個世界又唔係得一間小學,又用埋咩垃圾去形容,有人講表格已列明又無回覆,唔收或叩門不成可能對雙方都係好事

哈, 我o係未放榜就已經交表 (4/06 1-1-1)la, 一早就可以交表, 網上download form 填, 交得ge來來去去咪又係小朋友幼稚園成績表copy, profolio,有交多沒交少, 我都係交比門口保安,個個都係咁交, 唔止福馬係咁基道都係咁比保安或者嬸嬸咋

我係福馬嗰實蕉有啲甘嘅麻煩家長就抽起佢份form, 費事學校收件極品返嚟

唔係話學校做法好妥當,之不過大部份學校都係咁,佢都唔係有乜特別衰過人

回覆 candyjan 的帖子

對於學校有什麼不滿,大家都可講出來,當討論也好,當警惕其他人也好或是當發洩也好,但萬萬不需要用"垃圾"去形容任何一間學校。這對學校任何一份子也不尊重。樓主,希望你可以收回你的說話。

張表真係有寫明  "未獲通知者,作落選論"
亦有寫要交:  "請附証明文件影印本"

http://www.mtcgps.edu.hk/pdf_file/application_p1_form.pdf

noplanner  一「拎」定音,full stop。  發表於 14-6-24 10:42

好明白各位家長好緊張叩門,但每間學校有自己的程序,就算你不滿,都唔應該用'垃圾'的字眼,你點様可以用一個好的'身教'去教育自己的兒女。

如果講學術和奬項,都不只福馬一間。各人有各人的選擇,你可以去揀些以活動為主的學校。

這是一個開放的平台,希望樓主不要系度肆意批評某間學校和老師的質素!

校工保安嬸嬸响門口收FORM又點? 有人收又好, 放落箱又好, 收到咪得囉, 講到明唔係個個IN, 仲有咩好怨, 間間幾百人入紙, 大把人入咗十幾間得一二間IN啦, 唔洗咁樣講間學校既.

冇得in就係垃圾學校?!其實邊有學校好唔好,如果學生能力未夠,就算比你入神級學校又何用?當年我之前冇揀過佢去叩門,佢哋都有比offer我個小朋友,只不過最後有另外一間更適合我小朋友。福馬點講都係一間好學校,不容置疑。

有時要明白,而家係你求學校嘅學位,並不是學校去求你入讀,所以發球權喺學校度,收人嘅方式及制度都係由學校決定,無得嘈架。叩門位得咁小,而叩門人數又咁多,點可能個個都見晒呢!!

引用:張表真係有寫明++"未獲通知者,作落選論"亦

原帖由 AgapePa 於 14-06-24 發表
張表真係有寫明  "未獲通知者,作落選論"
亦有寫要交:  "請附証明文件影印本"
原來有人自己睇漏嘢.... 聲大夾惡鬧人....

‹ 上一主題|下一主題