用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 估一估九龍區直資名校是誰?(冇一百分冇禮物) ...
樓主: smallfoothk
go

估一估九龍區直資名校是誰?(冇一百分冇禮物) [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 13-12-10 16:32
所以我剛說如果孩子要求自己太高,我會擔心。
他以前太懶,現在 Just right.
可能你好難想像由細到大,他好少計數,只是睇數,但全級數學名列前矛,到 lB HL 才計吓數,今次我見他真的用心計數,我真的好開心,點會擔心!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

地鐵火車上見唔少, d家長坐車都唔晒時間, 要d睇來幼稚園到既仔女睇故事書,我有D好奇, D細路搭車都甘唔得閑, 他們係屋企要做的咩呢?

我的孩子出街一定帶本課外書。坐地鐵,看書是指定動作。以前坐地鐵,都見到有人看書,依家,個個都係到玩手機。

October.  阿囡是書迷, 她都經常坐車睇書(中文), 她是大個后自發睇書,我地就覺得唔需要搭車都睇書,一人家交談下仲好啦.  發表於 13-12-10 16:55

現在小朋友唔玩只讀是有的,但不是朋友果個.( 溫致午夜,有害身體。)每次見佢生多了白頭髮,孩子到中學,要懂得放手,難得佢想温.我的孩子叫極都不想温,不是上網就whatsapp,一早便睡

shadeslayer  孩子咁細個個生白頭髮?定佢父母太擔心生白頭髮?  發表於 13-12-10 18:03

annie40 發表於 13-12-10 16:38
聪明人是非常用功时, 依然嘻嘻哈哈,轻轻松松!旁人以为没用功?
...

相信有尼d人, 好高境界!
阿囡好朋友(低FORM同班), 現在理科班內既數理尖子, 晚晚自學到半夜三更, 原因她對科學很有興趣, 學習科學全部自發.

回覆 annie40 的帖子

有天赋的孩子,不用心学习,天赋日渐流失,或是已经唔多够用了.早点用功,当用功变成习惯和态度,谁也拿不掉?

Well said.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:估一估九龍區直資名校是誰

早上,看著4-5歲小朋友吃早餐個個都打機!打開機,想要佢睇書就難!成績唔好,就去補習!

skkeung 發表於 13-12-10 17:01
早上,看著4-5歲小朋友吃早餐個個都打機!打開機,想要佢睇書就難!成績唔好,就去補習!

...
補習係有用, 但前題是學生要有心補要用功.

老友阿仔今年小五, 九龍城津小, 目標係九龍城的一間英津中, 佢太太以前係某英津中教師, 幾年前做全職媽咪. 佢阿仔成績唔錯, 唯是上落頗大, 試過全級第一, 媽咪為咗十拿九穩入心儀英中, 狂谷... 最近試過有次阿仔大叫想死, 讀書好辛, 然後走出屋企門口外面... 我聽咗都好驚, 勸老友, 佢反而叫我勸佢太太, 我叫佢地放鬆d, 千奇唔好搞到出咗事先黎後悔, 但老友太太經過阿仔的反應後好似都未識驚, 依然固我...
希望無事啦...

October.  命仔緊要呀, 叫佢地睇下鄧靄霖既親身經歷啦. 我覺得凡事适可而止,書係要讀要溫, 如果小朋友谷得,咁咪狂谷囉,唔谷得個d,分分鍾得不賞失.  發表於 13-12-10 22:43

回覆 October. 的帖子

相信有尼d人, 好高境界!
阿囡好朋友(低FORM同班), 現在理科班內既數理尖子, 晚晚自學到半夜三更, 原因她對科學很有興趣, 學習科學全部自發.
真的有兴趣便很好! 不少孩子是love with all wrong reasons. 像婚姻可以外表风光,有苦自知,顶唔得几耐,迟早见真章!最好不要读到半夜三更,因为balance life 很重要.

ANChan59 發表於 13-12-10 16:40
他以前太懶,現在 Just right.
可能你好難想像由細到大,他好少計數,只是睇數,但全級數學名列前矛,到 l ...
大學生,成年,知自己要乜,唔使擔心。如果我的孩子預科前太盡力,我會擔心身心平衡發展。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

judy 發表於 13-12-10 16:43
我的孩子出街一定帶本課外書。坐地鐵,看書是指定動作。以前坐地鐵,都見到有人看書,依家,個個都係到玩 ...
啊女也會在地鐵睇書,已屬非常少數。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 annie40 的帖子

傻人未用功就系甘呻, 苦DD!

我覺得不是儍人,是懶惰兼愚蠢的人!

Let me guess.     DXX , 女校     OR     YXX    WXX, 男校?

annie40 發表於 13-12-10 16:38
...
聪明人是非常用功时, 依然嘻嘻哈哈,轻轻松松!旁人以为没用功?
普通人是很用功,很担心,很紧张, 最终精力流失高
傻人未用功就系甘呻, 苦DD! 旁人误会是有非常用功,而没回报而已
Very true.

回覆 shadeslayer 的帖子

係啊,好多人眼超超。

其實禮物又唔係必然,無禮物咪無禮物囉,又唔係全班受罰,有必要這樣口誅筆伐嗎?

竟對全班孩子說:「因為今次默書不是全班一百分,所以,大家都無禮物。」應是全班受罰,咁有要求的學校,大家想知是誰??相信有家長*buy*那教法,好想孩子能做足100分.(幫學校賣廣告)

引用:其實禮物又唔係必然,無禮物咪無禮物囉,又

原帖由 Unclejt 於 13-12-12 發表
其實禮物又唔係必然,無禮物咪無禮物囉,又唔係全班受罰,有必要這樣口誅筆伐嗎? ...
你想像得到一班中兩位考99分的同學的失望和同學的壓力嗎?

shadeslayer 發表於 13-12-12 13:32
你想像得到一班中兩位考99分的同學的失望和同學的壓力嗎?

你在那裏看到班中只有兩位同學拿99分呢?

shadeslayer  It does not matter if there are 2 or 10,  it is not the point.  發表於 13-12-12 18:49

引用:如果有個搞瘋爸媽排行榜,默書,肯定名列三

原帖由 smallfoothk 於 13-12-09 發表
如果有個搞瘋爸媽排行榜,默書,肯定名列三甲。

最近便從朋友處聽到一則關於孩子默書的「慘事」。九龍區 ...
樓主你問係邊間,不如開估啦!

smallfoothk  講邊間,都會俾粉絲圍插,不想  發表於 13-12-12 23:44
smallfoothk  講邊間,都會俾粉絲圍插,不想  發表於 13-12-12 23:44
‹ 上一主題|下一主題