用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行分配學位計分一談
樓主: Mannixwong
go

自行分配學位計分一談 [複製鏈接]

taktakchichi 發表於 13-11-22 11:53
無錯, 世襲生少的話,便將剩餘給自行抽, 但世襲生係無上限, 有就一定收.

假設一間學校每級60人, 可能有世 ...
所以我另一個帖講統一派位... 有人講世襲生有多少直接影響到統一排位有多少額....

引用:Quote:HKLENAHK+發表於+13-11-22+11:44+係

原帖由 taktakchichi 於 13-11-22 發表
無錯, 世襲生少的話,便將剩餘給自行抽, 但世襲生係無上限, 有就一定收.

假設一間學校每級60人, 可能有世 ...
Thanks taktakchichi
咁其實我哋根本唔知道嗰50個位幾多係世襲,幾多係自行?定自行一定大過20?咁自行完又唔知道剩餘幾多俾大抽獎囉

HKLENAHK 發表於 13-11-22 12:17
Thanks taktakchichi
咁其實我哋根本唔知道嗰50個位幾多係世襲,幾多係自行?定自行一定大過20?咁自行完又 ...
教育局每年一月左右會係網站列出各官津小學剩番統一派位學額數目.

只要睇下最後間學校收咗幾多個自行, 就大約知佢世襲生多唔多:
1. 如果自行無超收, 即係世襲唔太多, 但我地唔會知實際有幾多
2. 如果自行超收,即係自行計分只得下限人數(20%), 減咗之後就知有幾多世襲生

引用:Quote:HKLENAHK+發表於+13-11-22+12:17+Tha

原帖由 taktakchichi 於 13-11-22 發表
教育局每年一月左右會係網站列出各官津小學剩番統一派位學額數目.

只要睇下最後間學校收咗幾多個自行, 就 ...
真的謝謝分享,想了解多些:
只要睇下最後間學校收咗幾多個自行
( 如果學校熱門,自行一定多過20人去抽?)
就大約知佢世襲生多唔多
(個數係總數嗎?世襲+自行,定自行一個數?世襲一個人數?)
1. 如果自行無超收, (自行可以超收?不是上限20%?)
即係世襲唔太多, 但我地唔會知實際有幾多
2. 如果自行超收,即係自行計分只得下限人數(20%), 減咗之後就知有幾多世襲生
多謝詳細解釋!

回覆:自行分配學位計分一談

希望taktakchichi不要介意,我到現在還有些混亂
而且又聽過有啲學校100但最終收103人?係點解呢?
十分感謝你的分享清楚很多了

回覆:自行分配學位計分一談

而且又聽過有啲學校100但最終收103人?係點解呢?
十分感謝你的分享清楚很多了

HKLENAHK 發表於 13-11-22 14:03
而且又聽過有啲學校100但最終收103人?係點解呢? ...
其實關於第2點呢... 無理解錯教育署係給學校預留了2~3個位是給要留級的學生, 如果全部都升班便可將這幾個位放出來給叩門! 另好像也容許學校每班收多一個...

引用:Quote:HKLENAHK+發表於+13-11-22+14:03+希

原帖由 Mannixwong 於 13-11-22 發表
其實關於第2點呢... 無理解錯教育署係給學校預留了2~3個位是給要留級的學生, 如果全部都升班便可將這幾個位 ...
Thanks a lot !!!

你哋成日聽到話《20分要抽,25分要抽》,但最後有15分係自行入到,係因為佢哋「以為」自己係20 / 25分。好似我個女咁,本來學校話只要有嗲哋嘅受浸紙,小朋友就有5分。點知到交嗰日先話要有主牧推薦小朋友嘅信,證明小朋友有返開主日學先得﹗好彩我有準備咋﹗

小班每班有2個叩門位,大班唔記得3個定4個。

其實男校單姓別學校點會用凸必收位? eg 一班三十人你話十個有哥哥在小二至小六讀好像有點太多。有冇可能?男女校就話姐

Nbranson 發表於 13-11-22 16:59
其實男校單姓別學校點會用凸必收位? eg 一班三十人你話十個有哥哥在小二至小六讀好像有點太多。有冇可能? ...
吓...呢個真係答你唔到... 不過一般名校區如中西, 灣仔, 油尖旺,九龍城就一定多... 剩係爸爸媽媽跨區都要報就知...
北區, 元朗多了雙飛的哥哥姊姊分薄了統一排位唔出奇... 聽講屯門同荃灣都開始人多...因關口有車直接到...

For a boys' school which has got 180 boys in Primary 1, 180 boys in Primary 2, etc. So according to what you mentioned above, number of potential siblings could be 180x5=900
In that case, how many 世襲 will you estimate?

The 900 students might be:
The only child in the family, the youngest child in the family, has sister but no brother, have siblings studying at P2 thru P6 already

The 必收生 in 2014 increased by 511 yoy.  They are mostly applicant of the 名校.....  I can tell the 20 points applicants for those schools have almost zero chance.... 25 points shall go for the lottery.

25 points shall go for the lottery?
So far, I know only St Mary got 2 applicants with 25 points failed to get a seat last academic year.

The 2 catholic schools at Wanchai require 25 pt applicants to go for lottery in 12-13.

引用:Quote:Nbranson+發表於+13-11-22+16:59+其

原帖由 Mannixwong 於 13-11-22 發表
吓...呢個真係答你唔到... 不過一般名校區如中西, 灣仔, 油尖旺,九龍城就一定多... 剩係爸爸媽媽跨區都要報 ...
照咁睇,其實有25分都好勉強.......

引用:Quote:原帖由+Mannixwong+於+13-11-22+發表

原帖由 siuangel1 於 13-11-23 發表
照咁睇,其實有25分都好勉強.......
講到尾,視乎那間學校嗱!

引用:Quote:原帖由+siuangel1+於+13-11-23+發表

原帖由 Mannixwong 於 13-11-23 發表
講到尾,視乎那間學校嗱!
但暫時應該未有25分唔收啩

‹ 上一主題|下一主題