用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think交表要唔要排通宵
樓主: Franceschingyi
go

Think交表要唔要排通宵   [複製鏈接]

回覆:Think交表要唔要排通宵

其實學校都無叫排通宵, 各位家長唔使太緊張! 放鬆D la! 香港人~

BCoLick    發表於 13-9-19 12:18
twinsstar1    發表於 13-9-17 12:17

我想問係您哋係咪講緊藍田果間?

引用:I+will+not+apply+if+overnight+queuing+is

原帖由 minirat 於 13-09-16 發表
I will not apply if overnight queuing is required.  Think is not that level.
Agree

引用:Quote:原帖由+minirat+於+13-09-16+發表I+w

原帖由 mrsmacaroon 於 13-09-17 發表
Agree
其實tko 翠茵綠茵都唔係呢個level 都排到死

回覆:Cajes 的帖子

知唔知馬鞍山的think係咪一樣?

回復 Franceschingyi 的帖子

本來都有打算報, 一見到限時交表, 已經決定唔報.

學校仲要好似好為人設想咁 "為免郵遞失誤,家長必須親身遞交申請表格" , 真係怕 "郵遞失誤", + $13 寄掛號都得啦, 又或者放個箱出來俾人交表, 好似信箱咁.

引用:其實學校都無叫排通宵,+各位家長唔使太緊張

原帖由 dy0905 於 13-09-16 發表
其實學校都無叫排通宵, 各位家長唔使太緊張! 放鬆D la! 香港人~
學校定嘅條件好明顯係要求父母爭頭位,半日收表,頭400 in先!咁嘅規矩好難放鬆,只有放棄!

回覆:sagesage 的帖子

引用:乜有講明係先到先得咩?我睇website無講嘅? +

如果通宵排交到表有得in, 但最後reject, 就真係百排一趟!

可能佢呢個規定就係要令某些人卻步而放棄。對學校同有心報的家長可能係好事。唔鍾意就報第二間,無謂浪費時間。學校真係無叫家長排通宵的。

回覆:liliankaykay 的帖子

無所謂,當然有人願意至會有學校出這樣的安排!祝各位好運!只希望禍不及小朋友及老人家,各位父母自己加油!

回覆:ballg 的帖子

elelto 發表於 13-9-16 14:46
我原本都打算報,知道只派四百份Form,實要排通宵,即放棄。一間好學校,唔應該係咁的...........為什麼要 ...

Think不是只派400份form, 而是頭400位可以得到1st round的interview.400位之後的有空位會再安排

這位媽媽真的有去看think的網頁資料嗎?還是只是人云亦云呢?

引用:Quote:elelto+發表於+13-9-16+14:46+我原本

原帖由 hyde1111 於 13-09-24 發表
Think不是只派400份form, 而是頭400位可以得到1st round的interview.400位之後的有空位會再安排

這位媽媽 ...
n班收幾多人?當收100個,學校會唔會在400人中,都揀唔到100個合適人選,而會有第二輪面試呢?咁都揀唔到,一係學校要求好高,冇咁多人合資格,一係就報名學生水準太低,未達到學校要求。

daughterkingdom 發表於 13-9-24 12:59
下, THINK 使呂使排通宵呀! 早一兩年前, 都無乜人排隊, 幾容易考。
容唔容易考好難答你, 但現實係, 去年美孚分校排隊打哂蛇餅, 排了長龍, 一定唔係你所講的無乜人排隊.

我覺得佢如果係要家長排既, 就不如先到先得啦, 依家咁樣安排比你in到都唔一定有得讀個喎

引用:Quote:原帖由+hyde1111+於+13-09-24+發表Th

原帖由 Potato001 於 13-09-24 發表
n班收幾多人?當收100個,學校會唔會在400人中,都揀唔到100個合適人選,而會有第二輪面試呢?咁都揀唔到, ...
仲有既就係有好多人當間學校係水泡, hold住個位到最後先放出黎。到時就可能會有第二輪interview.

‹ 上一主題|下一主題