用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖類斯 Banding 最新近況
樓主: winnie83ee
go

聖類斯 Banding 最新近況   [複製鏈接]

DD仔 發表於 22-11-4 11:33
但因為佢哋有公佈主科5+ 38% (above 35% 就係B1A, EK標準) 所以唔算係「語言藝術」,相信入讀學科都唔會 ...

即係「雙重標準」

piyohk 發表於 22-11-4 11:39
即係「雙重標準」

其實你明唔明「雙重標準」係乜嘢意思呀?

DD仔 發表於 22-11-4 11:45
其實你明唔明「雙重標準」係乜嘢意思呀?
有人講到BPS"藝術",或九華"藝術",我又做做有圖有真相尼一個動作:

BPS校務報告:

BPS校網關於DSE的網頁:

medicine 發表於 22-11-4 12:02
有人講到BPS"藝術",或九華"藝術",我又做做有圖有真相尼一個動作:

BPS校務報告:
有無"藝術",應該唔需要我澄清,至於B1C亦好,B1A亦罷,可曾見到我在任何post講過任何一句BPS是B1乜?
宣揚好處?無需了吧.就算VS  post,我都無講過BPS sure或類似的講述.

medicine 發表於 22-11-4 12:08
有無"藝術",應該唔需要我澄清,至於B1C亦好,B1A亦罷,可曾見到我在任何post講過任何一句BPS是B1乜?
宣揚好處? ...

你係BPS用家?咁你分享一下六大以外果3x%去邊可以嗎?

各位 家長們 大家好像有點離題BO. 樓主係問緊 聖類斯.

medicine 發表於 22-11-4 12:02

BPS校務報告:
之前還有前列學生成績.近兩年再無公佈了:

已經隱藏名字(個人隱私).想要保底?有3322%.要前列?有幾多個5+數字和百分比.
至於入乜大學讀乜科目,任憑解讀.

Szetimmy0225 發表於 22-11-4 12:18

同意,最好開個新topic討論啦

Szetimmy0225    發表於 22-11-4 12:26

Jean1769 發表於 22-11-4 12:20
同意,最好開個新topic討論啦

咁就要問吓「企鵝姐姐」先,係佢先提起BPS㗎

我有個親戚今年剛聖類斯 中六畢業 入左城大... 見他一直是乘乘仔... 我都幾LIKE佢架.

DD仔 發表於 22-11-4 10:38
BPS 主科5+ 38% - B1A.  應該係最冇水份嘅資料
校務報告有詳細的近年全部5**,5*+,5+三個數字和百分比 ,亦可睇到入乜大學具體人數,

Szetimmy0225 發表於 22-11-4 12:30
我有個親戚今年剛聖類斯 中六畢業 入左城大... 見他一直是乘乘仔... 我都幾LIKE佢架. ...
講得無錯.

就算校網或報告講得不夠詳細,至少該校家長並無大吹大擂咯.

揾"適合的學校",我係非常同意會員這一觀點,認爲"適合"好重要.

(某校鋼粉)需要講"藝術",再添油加醋,明明宣揚,還話自己無尼下真好耶

Szetimmy0225 發表於 22-11-4 12:18

樓主開post 是問聖類斯,我也想知多啲這間學校(我嘅old age年代開始,他也是傳統名校)
但 D在這post 9樓開始講「語言藝術」先。

piyohk 發表於 22-11-4 09:51
請問BPS 的2022成績如何評價?

1. Percentage (Number) of students meeting the general entrance requi ...

BPS上年既DSE成績, 應該係近8年, 甚至近10年嚟第2最差既:
2012-20132013-20142014-20152015-20162016-20172017-20182018-20192019-20202020-20212021-2022
整體5+比例~38.28%~39.50%41.90%42.17%43.53%46.75%41.04%37.80%46.96%TBC
4主科5+平均38.70%39.28%43.23%44.73%38.78%36.50%43.03%37.88%

Szetimmy0225    發表於 22-11-4 13:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 22-11-4 12:37
講得無錯.

就算校網或報告講得不夠詳細,至少該校家長並無大吹大擂咯.

是否表達「幾like」就ok,但其他陳述(沒有公開列出)就係“藝術”。至於宣,5+直迫40%、50%⋯是由E+7網友開始;MSS嘅2021年5+資料也是由PCCW把家長會的powerpoint放在EK,大家也一致讚好的。

Szetimmy0225    發表於 22-11-4 13:25

hkpapa852 發表於 22-11-4 13:08
BPS上年既DSE成績, 應該係近8年, 甚至近10年嚟第2最差既:

還有更差?
請問可以分享近十年或近五年DSE數據嗎?

piyohk 發表於 22-11-4 13:05
樓主開post 是問聖類斯,我也想知多啲這間學校(我嘅old age年代開始,他也是傳統名校)
但 D在這post 9樓 ...

原來你問BPS嘅嘢,係因為我寫「語言藝術」呀?我仲以為你只係想了解多啲而已,對不起,我嘅思想比較單純直接。

DD仔 發表於 22-11-4 13:26
原來你問BPS嘅嘢,係因為我寫「語言藝術」呀?我仲以為你只係想了解多啲而已,對不起,我嘅思想比較單純直 ...

我係想知BPS升大學情況,學生會考到那些學系。
你唔單純直接,而係⋯

piyohk 發表於 22-11-4 13:31
我係想知BPS升大學情況,學生會考到那些學系。
你唔單純直接,而係⋯
...

你呢啲就唔係「雙重標準」,而係「前後矛盾」。
又係你自己喺33樓話因為我提起「語言藝術」先,所以你至會講BPS.
依家又反口….企鵝姐姐,你咁做會傷害我嘅弱小心靈㗎,人哋本著好心答你問題,點知原來你背後係有陰謀⋯⋯我真係唔識攻心計㗎

呢度講開St Louis, 我繼續講番我既睇法
個人相信St Louis目前既DSE成績, 應該只有B2學校既水平
其它學校既資料, 我唔再係呢度回覆了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊