用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12校網如得15分自行和甲乙應該點填啊?
樓主: Cartim
go

12校網如得15分自行和甲乙應該點填啊?   [複製鏈接]

Cartim 發表於 17-8-14 23:29
即自行 ,甲一和乙一填最心儀果間
其餘乙打後填二三線的嗎?
謝謝

你可以咁做,不過建議你考定私立做後備
我因為有私立做後備,所以我博盡,甲一乙一二三揀左最心儀同大熱,結果幸運地抽中了第一志願。

monodad 發表於 17-8-15 00:09
可以

Thx

Charlotte_mom 發表於 17-8-14 20:01

乙一軒銅乙二李賜豪,有機會派到尾.....乙一乙二都唔 ...

雲景道北官有成100个位

Felix223 發表於 17-8-14 22:32

兩軒小剛剛今年000應該不接受叩門,另李賜豪同寶血乙二已 ...

我有兩個朋友兩間軒小都係000有得面試,其中一個叩左入軒小灣仔,我估都係睇portfolio

Cartim 發表於 17-8-14 23:29
即自行 ,甲一和乙一填最心儀果間
其餘乙打後填二三線的嗎?
謝謝

可以。但是乙二丶乙三切勿填大熱,等如自殺。

其實12網可能係全香港最易填既校網,差唔多梗局既填法。

細心一想,男仔女仔,有冇BACKUP都係咁上下填法。

而最有趣的是,只要同自己講了一句"咁填我唔甘心",而違反了基本填表原則,就會進入了一部升降機,裡面黑蚊蚊冇制比你按,而一開門,不是天堂便是地獄。

以上只係一種說法,其實12網算係好,就算所謂寶校,在別的區份當中,也可能是中游的,不至太差。

樓主宜抱著積極樂觀的態度,笑著填,笑著抽,反正大抽獎,沒有誰比誰更強。

Felix223    發表於 17-8-15 17:51

Naughty917 發表於 17-8-15 00:22
你可以咁做,不過建議你考定私立做後備
我因為有私立做後備,所以我博盡,甲一乙一二三揀左最心儀同大熱, ...

我諗我都將會係咁做

gloomy1115 發表於 17-8-15 04:06
我有兩個朋友兩間軒小都係000有得面試,其中一個叩左入軒小灣仔,我估都係睇portfolio
...

請問你朋友叩入的都是好出色的小朋友嗎?

醒目開學勳章 王國長老

12網學校

A類: 一定要擺乙一(即乙一有可能唔入)
呢類學校, 只可揀一間擺乙一
軒官X2
瑪利曼
聖雅各
ST JO
ST PAUL
華仁 (會轉去14網)

B類: 乙二有入有唔入
如果A類揀左一間, 想PLAY SAFE就唔可以乙二填B類, 因為B類相信唔入比入嘅多, 如果乙一唔入, 乙二又唔入......
如果想PLAY SAFE, 有2個OPTION:
乙一填B類, 希望直入, 或
乙一填A類先賭一舖, 乙二填C類, 揀間最鐘意
李賜豪
寶血
聖方濟各 (2017派位, 絕對係爆冷, 唔建議咁搏)

C類: 擺乙四或以後都安全 (幾間之中, 黃焯菴, 雲官, 嘉道理條件較佳)
黃焯菴
李陞
雲官
張凝文
寶覺
嘉道理

未住! 點解無乙三嘅?
因為呢幾間學校, 暫時無發現一定要擺乙三, 所以擺乙三入, 擺乙四都入, 所以我話乙四後都有機

咁乙三填咩?
你問我, 我會翻兜A類或B類, 係零機會, 但求一個叩門CHANCE, 反正乙三填左會入嘅, 填乙四一樣會入

以上建議BASE ON近年派位情況, 戴定頭盔先, 如果今年大洗牌, 唔關我事呀.......

Charlotte_mom 發表於 17-8-15 20:06
12網學校

瑪利曼係好多有直私backup嘅家長的首選,貪其英小同唔谷。所以冇backup的女女都係要避一避。

Charlotte_mom 發表於 17-8-15 20:06
12網學校

Wow thx!
好detail!!
我再深入研究下先(emoji)(emoji)

Cartim 發表於 17-8-15 22:37
Wow thx!
好detail!!
我再深入研究下先(emoji)(emoji)

可以留意一下有幾多派位學額。

自己覺得軒小(銅鑼灣)同聖方濟各都算安全(如放乙一)又唔錯。

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2017canet-12.pdf

mytambb 發表於 17-8-16 07:37
可以留意一下有幾多派位學額。

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa- ...
其實除咗兩間軒小同聖雅各每年自行人數變化較大外,其餘單性學校(除華仁)係無變化
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

您好!

想問軒小同聖雅各-如果係叩門,,,唔知道機會大嗎.....

謝謝

babybeauty 發表於 17-8-17 10:45

您好!
三間都係200-400人爭
兩間軒小各自只有10個叩門位, 聖雅各有15個叩門位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

想問點睇.... 如果係誇區.... 係咪除左lucky draw運氣好,,,, 否則都係難入d.

babybeauty 發表於 17-8-17 10:56

想問點睇.... 如果係誇區.... 係咪除左lucky draw運氣好,,,, 否則都係難入d.
跨區係計分的,LUCKY成份會少好多...大抽獎係冇得跨區的.

babybeauty 發表於 17-8-17 10:45

您好!
叩門唔好抱太大機會..12網係好多好似你呢類過江龍來叩門的....

babybeauty 發表於 17-8-17 10:56

你要熟悉吓升小制度喎~~~

HK-MAN 發表於 17-8-17 11:02
叩門唔好抱太大機會..12網係好多好似你呢類過江龍來叩門的....

仲好多中甲部人仕添~~~
‹ 上一主題|下一主題