用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 邊度有d感統訓練可以俾小朋友練習?
樓主: Shirleyloveyou
go

邊度有d感統訓練可以俾小朋友練習? [複製鏈接]

回覆 irenelwl 的帖子

我女也讀寫障礙, 可否介紹 職業治療師(OT)

引用:Quote:原帖由+Shirleyloveyou+於+15-10-27+

原帖由 fatfathippo 於 15-10-28 發表
是指6歲或以前接受培訓能得到最佳改善,因6歲前最吸收。
我大仔K2时申請政府智力評估中心,等左k3才有評估 ...
為什麼K3 那年check 唔到自閉傾向而P1 check 到?
K3和P1 都是精神科醫生check 的嗎?
另外,介唔介意講你小朋友P1 遇到什麼困難,因我都想有個心理預備?
謝謝!

回覆 fatfathippo 的帖子

我朋友跟你情況差不多,明明k3已去了cac評估都發現唔到,一上小一2星期就見家長,現在見了私人評估都說有需要做自閉證評估,而且要重新再排過cac。

回覆 jiajia2009 的帖子

你小朋友多大?

引用:Quote:原帖由+fatfathippo+於+15-10-28+發

原帖由 bbrabbit2011 於 15-10-29 發表
為什麼K3 那年check 唔到自閉傾向而P1 check 到?
另外,介唔介意講你 ...
我个人觉得,看妳遇到是否好e生及时間足夠否,那个e生評估时好似名校小一入学试。而上P1时,我看是心理学家,她好细心,問得好仔細,一般見45分鐘,她見我近2小时。

引用:Quote:原帖由+fatfathippo+於+15-10-28+發

原帖由 bbrabbit2011 於 15-10-29 發表
另外,介唔介意講你 ...
我个仔原本讀happy school幼稚園,上到P1是官小,同學仔可能自小操慣,所以成绩不錯,有部份还看不起他,所以超大落差,但因那間官小原來关愛近乎0及好谷,所以我个仔返学後,心情不好,便更收埋自己,連見反幼稚園同學仔也怕同他們玩。

回覆:fatfathippo 的帖子

你好,看了你的post,'可否介紹私人職業治療師?是感統嗎?

引用:回覆+Shirleyloveyou+的帖子 我大女上年年

原帖由 irenelwl 於 15-10-25 發表
回覆 Shirleyloveyou 的帖子

我大女上年年尾確診讀寫障礙, 因為需要職業治療師(OT), 所以我經介紹聯絡上了 ...
你好,我女小二,剛左o t 評估完,眼球追視,眼空間感,專注力,眼記憶力,感統較弱,身體活動計劃弱,我個人就懷疑學障,因串唔到英文字。o t 話做訓練對女有幫助,我想問,你小朋友經,做左 o t training 對感統有幫忙,但又點幫到佢專注同埋讀寫

引用:+本帖最後由+irenelwl+於+15-10-24+21:24+

原帖由 irenelwl 於 15-10-24 發表

jm唔好意思,可否介紹我千幾元嘅評估?我懷疑呀仔係感統問題,但完全唔知去邊揾專業評估,只是番健康院和cac,但等超久

做評估很多私人機構都有的, 如STEP, 你上網SEARCH 職業治療, 我當年問過間間都係差唔多價錢GA, 但訓練就可能要排, 就算我用緊個個OT都可能要排, 你最好揀啱地區, 問清楚如果有需要, 佢有無位比你做治療。職業治療的評估就係感統丫, 大小手肌發展, 視覺認知等等, 如讀寫障過些又不同, 貴很多

回覆 tinaleung 的帖子

你小朋友去左CAC做左讀寫障的評估未? 或有沒有去排期?串唔到字, 我女當年都係, 學拼音係有用,. 但我女唔係咁識拼番出黎, 又要不斷提, 而家進度都係大落後, 但叫好過完全 唔識字。
讀寫問題真係要辛苦你媽咪去陪讀, 幫佢拆字,. 運用下想像力及感觀去記字, 不斷同佢儲字, 不過知易難行, 我自己都做得唔好。
專注問題 ~~ OT有些訓練應該會教, 有幫助專注, 小D比電子野個小孩掂。
讀寫 ~~ OT主力係幫佢視覺感知方面 ~~ 其他要係其他範籌學, 小童群益會 / 社區中心, 有D班係教小孩學記字, 輕鬆學習, 你可以比小朋友上下。
我女上左半年OT, 學琴同芭蕾MISS都話佢有明顯進步, 之前大肌發展唔好, 協調差, 而家好左,
學琴記得好左, 現在停左OT4個月左右, OT建議我女去跳彈床, 幫佢散下D精力, 同可幫助感統同專注, 成效要等期滿再去評估先知, 現在跳了3個月~~

回覆:Shirleyloveyou 的帖子

我之前在sahk做評估!幾好!好過其他出名的!如果不太嚴重,佢地個提議你上一期,之後回家自己訓練,始終訓練是要家長回家多做,不會不停叫你上訓練!因為真是好貴!
我再比仔在家附近學體操,有得跳彈床,又平又可以同其他小朋友一起玩!

回覆:irenelwl 的帖子

情況係咁嘅,我仔現在2歲時8個月,9月開始番n班全日班,大約番左1個月左右,老師就同我講佢情況,主要坐唔定、唔專注,就算玩玩具都好快又要玩第二樣,坐下來唔夠3秒又要走去第二度,嚴重d試過推人、打人,但又好鍾意同其他小朋友玩,尤其比佢大個嗰d。我一聽到佢係學校打人我真係好驚!仲有就係手腳常撞魚撞傷,怕係感統嗰d問題,老師嗰d就叫我可以約番去健康院,咁已經約左這星期六,跟住上次睇開手足口病,我同e生講左,老師話學校的活躍情況,佢就寫左轉介信比我去排cac,昨日先去左,新証登記,姑娘問左我學校情況同做d小測試咁,佢話下次等專家無咁快,預9個月左右,我就諗,我要珍惜呢段黃金期去做測試和訓練!所以上來呢度問,至於你話讀寫,我真係唔知,因為未開始寫字嗰d架,只係拿起筆亂寫亂畫。不過讀呢,佢就學野快,記性好,但到真正學習就唔知係咪咁!我係新手媽媽乜都唔識,所以一知道個仔咁樣(咁衝動),我都好好好擔心,佢對下仲有個弟弟,我一定要加油!

回覆:Jjchow2015 的帖子

我上網查下,多謝你回覆!

另外體操係咪多數女仔學?2歲幾係咪都ok?我都想俾呀仔試下!

回覆:irenelwl 的帖子

唔好意思,OT是機構名?我上網查下d資

irenelwl 發表於 15-11-10 09:13

你小朋友去左CAC做左讀寫障的評估未? 或有沒有去排期?串唔到字, 我女當年都係, 學 ...

CAC 今年9月排左期, 起碼要大半年。學校又未到我女評估, 所以係呢段期間出去搵幫手。

拼音 ~~ 42音識, 但唔太識運用。對我女唔work

宜家我用拆字方法~~ forward拆成 for + ward , 不過我真係抽唔到時間日日溫同佢溫, 星期六/日要取捨做運動定溫習。

中文字好d ~~ 女今年識多左好多字, 今年佢小二, 起碼可自行完成大部份功課。

我上緊信義會的讀寫書, 上左幾個月。我每日都會陪讀漫畫書俾女聽, 我知漫畫無上文下理係唔太好, 但佢可以自己睇得明, 從中有成功感, 我覺得更加重要。

女跟學校學中國舞, keep 1年半, 希望佢身體協調好d  記下舞步, 佢又開心。

Ot training 你上那間點收費, 我排緊耀能, 其他6xx/45mins 好貴, 負擔不起。

讀寫 ~~ OT主力係幫佢視覺感知方面
à
呢點介唔介意講多d

OT建議我女去跳彈床, 幫佢散下D精力, à
點解要散下D精力? 去買個幾百元的彈床係屋企試下先, 有咩動作可做

謝謝你的回覆, 大家共勉

我仔都懷疑有過度活躍,ot同幼兒導師都係叫我盡量比佢活動多d,散佢精力,希望可以唔洗葯。同埋佢叫我地要比好清晰的指令佢先得。感統問題,要做感統方面的活動,好jm都有教,打千秋,轉佢dd都係。
你可以睇下書,咁當然比錢ot跟就唔怕自己甩漏但好貴。

Pm你

我用個個係私人開業, 都公價 900/50MINS

我對仔女有讀障, 我女有明顯跳行跳字    , OT教我同佢每天做一些眼部的訓練, 也有借教材給我用 (好多中心有得借, 協康好似都有家長資源中心, 唔知有無得借)

Ot training 你上那間點收費, 我排緊耀能, 其他6xx/45mins 好貴, 負擔不起。

讀寫 ~~ OT主力係幫佢視覺感知方面
à
呢點介唔介意講多d

OT建議我女去跳彈床, 幫佢散下D精力, à
點解要散下D精力? 去買個幾百元的彈床係屋企試下先, 有咩動作可做

我女去學個度個D係好大張的彈網, 佢剛學到最難都係爬彈

我女成日週身郁, 坐係度又FING腳, 但佢係學校又唔會, OT話我女一來感統都係比較差, 二來佢其實係好多ENERGY, 但因為太壓制自己, 成日有埋DD小動作, 就建議比佢跳彈床, 話可以練感統二來話夠散精力,半年後再番去評估。

引用:小朋友2歲7個月,我自己和老師都對我仔有d

原帖由 Shirleyloveyou 於 15-10-23 發表
小朋友2歲7個月,我自己和老師都對我仔有d懷疑
觀塘循道衛理-社會服務署有综合評估,見心理学家,語言治療師,職業治療師等,二百幾蚊

‹ 上一主題|下一主題