用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 還有出路嗎?
樓主: FiFi618
go

還有出路嗎? [複製鏈接]

引用:全日制唔—定痛苦,只係睇间学校workload有

原帖由 Yanamami 於 15-10-07 發表
全日制唔—定痛苦,只係睇间学校workload有幾重~

我女都係全曰制(當然),但学校:
你嗰間是津校嗎?

Yanamami  私校~  發表於 15-10-7 20:39

回覆:還有出路嗎?

其中一個出路係揾間行路可到嘅學校,慳返d時間。

little_yolky  用距離換取時間。  發表於 15-10-13 12:31

引用:其中一個出路係揾間行路可到嘅學校,慳返d

引用:香港教育制度真的令小學生很辛苦,問題在於

原帖由 FiFi618 於 15-10-07 發表
香港教育制度真的令小學生很辛苦,問題在於小學全日制嗎?
6歳人仔就開始艱苦的訓練,早上6:45起床7:30出門 ...
有時覺得家長都要負返責任,學校多吾多功課,辦學理念好多家長都已喺好多論壇分享過,報小學吾係一味報熱門,要考慮自己小孩承吾承受到。
當然好多津校喺香港教育體系下都力爭上遊,但仍有學校上午教書下午活動,當然亦要承受升中時的煩惱,人家全日上課日操夜操試題,升中成績好在所難免,除非你小孩天資聰敏得天獨厚,對升中成績你又會否作出犧牲呢?

家長自己放鬆D,孩子自然輕鬆D

引用:全日制唔—定痛苦,只係睇间学校workload有

全日制唔—定痛苦,只係睇间学校workload有幾重~

我女都係全曰制(當然),但学校:
你小朋友讀邊間呀?制度很好呢!

celialing  直頭好啦!  發表於 15-10-8 11:15
Yanamami  Pls check pm  發表於 15-10-7 23:00

我都覺得好睇家長點安排,選校都要睇理念是否與家長相近,谷唔谷更要考慮小朋友性格,做功課有小朋友手腳快,亦有人拖慢腳步倚賴家長,所以教小朋友管理時間係相當重要,個人覺得唔係咁大問題。
其實又唔駛睇到咁灰嘅,半日制/全日制都各有好壞,如果真係睇唔通透,唯有揀國際學校或選擇外地升學減輕壓力囉!

不過, 我覺得就算返半日制, 怪獸家長會讀兩間小學, 一間津校, 一間私校, 或一間英小, 一間中小...............好似現在D人返兩間幼稚園一樣, 到時, 一到上午校放學就出現在全地球都無嘅奇景, 小朋友一路行一路換校服,一路食午餐, 相信可以成為一個香港獨有奇景

引用:我細仔小一,+每日功課+3-4+樣,+有時在學校

原帖由 chanwendy 於 15-10-07 發表
我細仔小一, 每日功課 3-4 樣, 有時在學校都經已完成, 就算放學先開始做, 一個鐘都做得完, 仲有時間瞓個晏 ...
你仔間學校是津校嗎?

引用:我都覺得好睇家長點安排,選校都要睇理念是

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-10-07 發表
我都覺得好睇家長點安排,選校都要睇理念是否與家長相近,谷唔谷更要考慮小朋友性格,做功課有小朋友手腳快 ...
國際學校&外國升學,我都想呀!但不是一般市民負擔得到呢!我夠知有直資&私校少D功課、有直升中學、唔駛考TSS,呈分試,讀書冇咁大壓力,我女有同學仔讀播道、港同、救恩,不知幾開心,但要交學$又多人考呢,選都係叻嘅學生,我女間津校日日10樣8樣功課呀,日日做TSA練習,我問老師小三咁多功課嘅?老師話係咁多嘅啦!講真宜家有邊間津校唔谷呢?

引用:無知一問,現時d小學午飯後的課堂是否還要

原帖由 suzuki12 於 15-10-07 發表
無知一問,現時d小學午飯後的課堂是否還要用來作學術課?因我小朋友的學校下午不用上學科堂,而是閱讀堂、 ...
咁好,係邊間學校?

引用:我都覺得好睇家長點安排,選校都要睇理念是

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-10-07 發表
我都覺得好睇家長點安排,選校都要睇理念是否與家長相近,谷唔谷更要考慮小朋友性格,做功課有小朋友手腳快 ...
我唔只一個孩子,所以未能負擔國際學校的學費。能做的已搬到近學校距離2個巴士站的位置,起碼唔駛早起坐校巴。
我間係津校。默書多係考入咗先知架!越高年班越深!

引用:揾间少功課,無默書既学校~(係有既)

揾间少功課,無默書既学校~(係有既)
津校唔會冇默書囉!你間係咪直資?我女的幼稚園同學讀港同少功課冇默書,但很難考的,佢讀幼稚園K1時已參加不同課外活動、中、英數普都學齊,學校又攞學業獎。真係叻人先考到。

Yanamami  私校  發表於 15-10-7 23:38

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-10-07+發表

我唔只一個孩子,所以未能負擔國際學校的學費。能做的已搬到近學校距離2個巴士站的位置,起碼唔駛早起坐校 ...
係呀!我女間學校係一年比一年深,有家長有仔3年級,女1年級,話比起個仔1年級時,妹妹1年級時深咗,功課多咗。真係讀落先知呀!入到去讀先年年加深,點估得到呀!好無耐

回覆 letea 的帖子

你嗰個是仔定女,仔可以咁樣嘅策略,女就有保留,之前睇書話女仔比較容易缺乏自信,如果佢keep 住中下,會愈讀愈冇心機,通常遲開竅同突然發力追上多係男仔噃!

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-10-07+發表

我唔只一個孩子,所以未能負擔國際學校的學費。能做的已搬到近學校距離2個巴士站的位置,起碼唔駛早起坐校 ...
沙呂是一線名小傳統,傳統就是谷。何不考慮轉沙田2線?考得好可保持沙田banding 1,平日又輕鬆d。有時,家長唔好成日話入咗先知,自己要負責任!!!

回覆:siden 的帖子

全日制免殺校和老師失業?有無諗過一個未夠六歲小朋友感受?

回覆 e6candy 的帖子

社會上往往係嘈得最勁的,最有「真理」,當年老師、家長點lobby,相信有番咁上下年紀的家長都有d印象。
要改番半日制吾容易,不如規定午飯後全部體藝和功課堂,小朋友吾識做,仲可以問老師,咁放工返屋企就可以玩耍和休息。

根本冇关係!

現时幼稚園多數只返半天,但你見d幼稚園BB好得闲咩?佢地放學不又是趕下場學嘢!!

这种現象根本就是現時直、私學校做成!

‹ 上一主題|下一主題