用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考英文串字
樓主: chun_mum
go

考英文串字 [複製鏈接]

回覆:考英文串字

我女女串字好渣,每個都串好耐,串完第日又唔記得,成日搞到我爆炸。。。不過真係好難逼

記憶中串字無考咁難,只係flower, picture這類!讀出嘅就有可能。

引用:我女女串字好渣,每個都串好耐,串完第日又

原帖由 SWEETANN 於 15-07-31 發表
我女女串字好渣,每個都串好耐,串完第日又唔記得,成日搞到我爆炸。。。不過真係好難逼

...
試下用顏色筆,一組組。例如 Um brel la

hoivy 發表於 15-7-31 11:10
好多時,苦了孩子的事是家長自己一手造成。相信這類不正常的學校不會太多,亦不可能"正常化".幸好,香港還很多正常的家長和學校,做算是怪獸家長,都未至於變態家長會逼自己得K2的仔女去串hippopotamus. ...

的確係... 但考得私小直資, 尤其是有心去考出名既學校, 那些家長普遍都已經有種作戰心態, 小朋友學術及語文能力方面要夠強先有競爭能力, 如果唔係分分鐘 first round 就被人 "叮" 走, 咁仲邊有機會繼續玩 second round, third round 甚至 fourth round 呢?

總之, 沒有最怪獸, 只有更怪獸! 單憑 K2 識串 hippopotamus 已經唔算係咩特異功能喇! 仲有好多意想不到添!

BBLAX 發表於 15-7-31 12:30
記憶中串字無考咁難,只係flower, picture這類!讀出嘅就有可能。

事實上... flower, picture, window, school 等等這類生字, 已經推前至考 K1 名私幼時要識串喇!如果考 P1 仲係考呢 d 常用字, 已經有好多小朋友會識, 根本就分唔出高下!間間直資私小都幾千人去考, 唔出深 d, 我諗校方都唔知要揀人揀到何年何月何日先可以收工!

我大人不識hippo 全字,  細的可能會識, 不出奇, 好多幼稚園有教, 認讀會正常D, 要串出來就真係好一個個, 可能學校想睇下小朋友識不識phonics.

好記得30年前考Maryknoll, 同DGJS.

老師和修女問我的問題。

Q: 呢個咩黎架?
A: 4方形
Q: 仲有D咩?
A: 三角形。

Q:  你叫咩名?屋企有咩人?

好似現在考K1 的問題!

Vocabulary cannot be taught. It can only by built up by the kid himself / herself thru reading books.

If a kid starts reading chapter books from the beginning of K2, he or she should already build up a decent vocabulary power when attending P1 admission tests as a K3 student.

引用:Quote:BBLAX+發表於+15-7-31+12:30+記憶中

原帖由 astroboy18 於 15-07-31 發表
事實上... flower, picture, window, school 等等這類生字, 已經推前至考 K1 名私幼時要識串喇!如果考 P ...
我小朋友剛在九龍塘某40多年歷史名幼畢業,K1 K2 都沒有串什麼生字,依然考入很多家長心儀的一條龍小學,每年4000多人考。所以大家不須太緊張。宣小,SFA 都串字,中文也深,depends on whether it is your cup of tea.

引用:Quote:astroboy18+發表於+15-7-31+10:00+除

原帖由 ok3 於 15-07-31 發表
我即時諗起三花淡奶
我都係,諗起三花淡奶

引用:Quote:BBLAX+發表於+15-7-31+12:30+記憶中

事實上... flower, picture, window, school 等等這類生字, 已經推前至考 K1 名私幼時要識串喇!如果考 P ...
考K1要考串字?誇張了點吧,我女去年剛考完好多間名幼,冇一間會考呢D。另我仔前年考直私小係有部分學校考串字,但都係D淺的生字,唔會刻意考深字。

MrBeast  仲以為我out tim  發表於 15-8-1 11:17
MrBeast  仲以前我out tim  發表於 15-8-1 11:16

回覆 astroboy18 的帖子

那一間k1 interview 要考串字?太誇張了吧!家長應該認真考慮是否要送子女入這些學校讀書。

引用:回覆+astroboy18+的帖子 那一間k1+intervi

原帖由 大白豬 於 15-08-01 發表
回覆 astroboy18 的帖子

那一間k1 interview 要考串字?太誇張了吧!家長應該認真考慮是否要送子女入這些 ...
Agree

唔好嚇人

考K1 得兩歲幾,完全冇可能考串字

回覆:siden 的帖子

我考過咁多間幼稚園K1,都無考過串字,如果要兩歲小朋友識串字先收嘅幼稚園,可能係只收天才

當年三歲去考CCKG都未使串字

回覆:karen55407 的帖子

請問DBS、Co-Ed、Ying Wa、Paul Boys有無考串字呢?
謝謝!

小女名幼畢業兼考獲好幾個offer, 但真係無試過提過interview有問如此類生字!可能佢記憶力差。如果講趨勢,Hippopotamus 呢D其實學講單字階段應該已經要𢤦啦!

我指看圖識字方面。不過,可能孤漏寡聞,考K1要串字,真係未有耵過!

回覆:BandC 的帖子

出席過DBS 1st in & 2nd in都無考串字

‹ 上一主題|下一主題