用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問創價面試......
樓主: 神筒
go

請問創價面試......   [複製鏈接]

winwin1122 發表於 14-11-19 14:14
謝謝分享。 但乖得嚟活潑嗎?
仲有,逢星期六有自費班,每堂一小時十五分,K1有「品德情緒EQ班」或「專注力陪養」,都係個句「沒有最乖,只有更乖」,課程由校外兒童心理學專家編寫及執教,半年只係一千蚊,先幾十蚊一堂,抵到爛,K2K3有水墨畫班、日語班等等,高年班有較多選擇。

回覆:lauwingtai 的帖子

謝謝你,我仔都係慢熱觀察型,見到玩具唔會立即攞嚟玩,要望吓其他人玩吓先。創價適合嗎?

thanks for sharing!

回覆:請問創價面試......

thanks for sharing!

winwin1122 發表於 14-11-19 14:44
謝謝你,我仔都係慢熱觀察型,見到玩具唔會立即攞嚟玩,要望吓其他人玩吓先。創價適合嗎?

...
其實我唔覺得創價收生有咩preference,因為頭三日K1家長可陪,我見班中小朋友咩類形都有,面試做到要求就得,反而,我覺得創價對家長有preference,因而家我地K1 form左FB Group同Whatsapp Group,大多是都是重小朋友品德多於學術的家長,我覺得創價很注意家長的理念是否與校方接近,是否信任學校的進度。至於慢熱觀察型,我女也是這種,我覺得創價幫到佢,「混班」很有幫助,很多時慢熱觀察只因怕陌生,不敢表達,每天一堂「混班」,我女膽子愈來愈大,而家去公園會主動搵陌生小孩玩,走埋去「你叫咩名呀?我地一齊玩丫?」咁樣,相信是成效吧!

helenmelody  多謝分享, 好有用~!  發表於 14-11-19 15:45

真的好多謝你的分析,創價確是很好的學校

Thanks for sharing! 我小朋友下星期六去 in 啦!

我真係好想入創價,感覺上最適合我個囡,唉,不過我諗入到機會好微,太多人報,太多人太優秀,我之前in左幾間,明明間間miss都讚我囡叻,但最後都係waiting,令我都好失望,我知我囡已經盡左力,我亦唔會克意係短時間內谷佢。。。。。。

回覆:kan2011 的帖子

唔好咁快灰心啦,可能有驚喜呢?!
你知道你的囡囡做得好已經好足夠。
如果有好心儀的收waiting, jm試過waiting培道,寫信去求位成功得到am offer。
希望在人間!

引用:我真係好想入創價,感覺上最適合我個囡,唉

原帖由 kan2011 於 14-11-19 發表
我真係好想入創價,感覺上最適合我個囡,唉,不過我諗入到機會好微,太多人報,太多人太優秀,我之前in左幾 ...
我同你同諗法。原本唔係最想入創價,當愈知道學校係咩理念時,我就變成最想入。我唔擔心學術,我最緊要小朋友既品德同自理。學校教出黎既小朋友,係有佢既一套方法!

但自己覺得… 收既機會都微。我不嬲唔鍾意因為要in而谷阿囡要識某的既野,而自己又唔太識講野,到時闊家長,又會答得唔好。

多謝分享,知道點解咁多人揀創價啦。有朋友本身係天主教徒,只會報天主教嘅幼稚園。創價係唯一佢會報非天主教嘅學校。起初都好奇點解連天主教徒都會捨棄教會學校而報創價,仲要係非常心儀。而家睇完你嘅分享,就完全明白晒,

happyyoyo 發表於 14-11-19 10:12
我都係, 我個係9月B

以我所知,舊年創價最細收到10月B,細B還是有機會的,但為數的確不多。

這是我們FB Group家長做的小統計,希望對大家有用

引用:這是我們FB+Group家長做的小統計,希望對大

原帖由 lauwingtai 於 14-11-20 發表
這是我們FB Group家長做的小統計,希望對大家有用
多謝分享。我一心考創價。12月細b, 仔。一於等多年做大b。

好多謝你咁熱心。。。。。。我由一開始搵學校報名,就心意創價,所以我同囡囡會盡力,希望有奇蹟入到啦

Thx for yr sharing,令我加深對創價嘅認識,我一開始已經好鍾意創價,雖然知道有好多人報,希望同呢間學校有緣啦。

我囡係2012/11月細B, 機會都好微,不過都會去面試,多個機會。

引用:Quote:每日媽媽+發表於+14-11-19+08:22+請

原帖由 lauwingtai 於 14-11-19 發表
我自己覺得,雖然創價學術未必能與名私幼相比,但仍是很值得考得,創價的品德教育確有一手,並非只是「開心 ...
謝謝你! 好有用嘅分享,聽你咁講我都好希望我囝可以入到創價,從小培養德育真係好緊要。

我囝係10月b,但佢唔係好識講嘢,bb話多,就算佢識講自己名,去面試時乜都唔肯講,又好怕陌生,如果去面試係考番你之前講嘅題目,對於我囝真係會好難,我下星期就in,希望呢個星期佢有大進步啦!

‹ 上一主題|下一主題