用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問聖母無玷聖心幼稚園好嗎? 小一派位如何? ...
樓主: smallsoso
go

請問聖母無玷聖心幼稚園好嗎? 小一派位如何? [複製鏈接]

kchan1997 發表於 14-1-21 20:55
學生真的很多,不過學校用埋小學部,地方好大,戶外空間十分足夠,一班再細分小組,每組十多人,每組有兩位 ...

Hi, my son is studying there in K1, but i think there are only 2 teachers for 1 class with 30 students.  1 class is divided into 2 groups, but 1 teacher to 1 group only.  

So the teacher-to-student ratio is 1:15.  Correct me if i am wrong.

michelle2307 發表於 14-3-7 12:51
Hi, my son is studying there in K1, but i think there are only 2 teachers for 1 class with 30 stude ...
哈哈, 係呀, 因我姨娚女成日提有兩位老師, 所以人手比例正如你所述!

回覆 kchan1997 的帖子

hi,請問沙田聖母無玷聖心幼稚園好嗎?老師都有愛心嗎?是不是30人一班,即老師1:15嗎?英文每星期幾堂呢?菲籍英語老師嗎?

回覆:cindynam00866 的帖子

老師非常有愛心,姨甥女升上k2,仍經常提及k1班主任,放學後常嚷著要找老師說bye bye!

英語一星期好像一堂,因不太清楚,需其他jm補充,據說由一位以英文為母語的修女教授。

總的來說,我姐姐對學校十分滿意,德育培育很不錯!

回覆:cindynam00866 的帖子

說漏了,師生人數比例,是正如你所提及!

引用:老師非常有愛心,姨甥女升上k2,仍經常提及

原帖由 kchan1997 於 14-12-03 發表
老師非常有愛心,姨甥女升上k2,仍經常提及k1班主任,放學後常嚷著要找老師說bye bye!

英語一星期好像一堂 ...
請問一堂即幾長時間/幾多分鐘?

回覆:MMMCBB 的帖子

剛剛看完姨甥女手冊,一星期四天普通話或英文,每日廿分鐘!

冇net, 老師有d冇愛心有d有, 睇你好唔好彩, 學校係同區中上, 小一派位一般, 冇咩特別優勢, 不過可以扣門聖小

回覆:請問聖母無玷聖心幼稚園好嗎? 小一派位如何?

醒目開學勳章

引用:冇net,+老師有d冇愛心有d有,+睇你好唔好彩,

原帖由 kbaby001 於 14-12-04 發表
冇net, 老師有d冇愛心有d有, 睇你好唔好彩, 學校係同區中上, 小一派位一般, 冇咩特別優勢, 不過可以扣門聖 ...
我契仔今年k3,英文超弱,而家出去上英文班,net teacher ,佢話唔識同老師講嘢。佢唔知英文點講。

佢媽話後悔,但已經遲啦。

無net ,唔重英文。

佢眼見當時d朋友,揀左其他幼稚園,而家d小朋友英文溝通都無問題,但係佢個仔就咁樣同佢講,
佢個仔好勝心好強,同叻仔。

我都覺得浪費左,而家每月比錢出去上,但一星期二堂,每次個半鐘,一定同係幼稚園日日見net差很遠。

好多學券學校都有教phonics ,但聖心係無,佢而家k3先出去學。

‹ 上一主題|下一主題