用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行分配學位
樓主: kmliu0107
go

自行分配學位 [複製鏈接]

回覆:rebecca0113 的帖子

2014年係7月8日,上面講7月9日係2013年發表的舊料

醒目開學勳章

Band5 發表於 14-3-26 14:04
2013年係7月9日,2014年就7月8日。星期二方便三日註冊。
哦,原來係咁

回覆 ohnono 的帖子

你話"就算是備取生,若最終獲得補上的機會,機會仍先過第二志願的學校。" 呢度我唔係好明?
:

簡單點,是說同一個學生,自行第一志願是A校,第二志願是B校。A校是備取生(waiting list),但B校是正選生。如A校的正選生沒有被其他學校搶走(包括去了直資,被其第一志願收了),同學就沒機會入A校了,結果B校正選入。但若A校正選生有人離開,同學就可以補上,結果A校後備生入。

kmliu0107  哦...明白喇!   發表於 14-3-26 23:26

kmliu0107 發表於 14-3-26 22:27
回覆 ohnono 的帖子

你話"就算是備取生,若最終獲得補上的機會,機會仍先過第二志願的學校。" 呢度我唔係 ...
因為所有派位的先後次序是順同學的志願來分派。先派「全港所有參與自行的升中同學」的第一志願學校,不論是正取生或備取生,將按學校的收生次序來分派。只要因為學校有正取生放棄派位,備取同學將按次序補上,直至「全港所有參與自行的升中同學」第一志願的分派和補上都完結才會開始分派「所有未能在第一志願獲得學位的同學」的第二志願學校。

只要有後補機會補上第一志願的學校,派位仍然以第一志願學校優先派發。

:verycold: :verycold: :verycold:

想問問如果直資收咗並註冊,是否不會取得自行位就算面試咗,因自行位其實要到7月先公佈。

當然啦, 你都答應左直資, 間學校當然由佢地後備中補上! 唔通等你回心轉意!
‹ 上一主題|下一主題