用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?
樓主: taylormom
go

請問點解咁多人唔鍾意YORK呢? [複製鏈接]

回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢

聽落York是一個不錯選擇,可惜來年PN只得兩個鐘,排隊,唱歌,洗手,厠所,運動之後,還有多少時間真正學習?

ce366 發表於 13-1-24 12:15
好多學校行政都唔好. 佢地係做教育. 而家有真係幾千人去考佢地. 一陣又讀. 一陣又唔讀. 一陣又轉上.又轉下. ...
幼稚園行政亂、書記無禮貌等等的comment,好多學校都有,但教學質素好壞和老師有無愛心,先係最緊要。

回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?

請問點解要開多一個帖要人非議間學校呢?
既然想入,不如自己去消化下舊帖、找出它的優點,唔駛理人點解唔like。

bearcat2003 發表於 13-1-24 17:53
請問點解要開多一個帖要人非議間學校呢?
既然想入,不如自己去消化下舊帖、找出它的優點,唔駛理人點解唔l ...
你誤會了,我只信真理越辯越明,如果一間學校係好既,係唔怕多人評論。而且每個人介意既野唔同,例如有d人話唔鍾意York 係因為佢商業化,但我又唔介意佢商業化喎,所以我想知道唔鍾意york既人背後原因係乜

回覆:taylormom 的帖子

引用:Quote:bearcat2003+發表於+13-1-24+17:53+

原帖由 taylormom 於 13-01-24 發表
你誤會了,我只信真理越辯越明,如果一間學校係好既,係唔怕多人評論。而且每個人介意既野唔同,例如有d人 ...
你所講的真理是甚麼?重要嗎?你有你的真理,人有人的真理,鍾意的咪報唔鍾意咪唔報囉,有必要要辯到所有人都buy你所謂的真理嗎?呢間學校咁富爭議性不只是商業化的問題,仲有咩問題之前好多人都講過,不重覆了。

只怕「辯論」演變為「罵戰」

路過....無意捲入任何爭吵..只想提提樓主...呢個題目太過具爭議性
辯論 & 罵戰 事小...誹謗 事大
到時BK又收人地學校律師信搞到要完全剷左所有關於呢間學校的POST
到時損失既係邊個? 係其它用心討論交留的BK父母

仲有...學校可以去法庭要求頒令BK 披露所有曾經做出對這間學校誹謗性人士的IP及資料...
到時收到高等法院告票既時候唔好怨人唔好喊
存感恩的心

cheung_chit 發表於 13-1-24 19:45
你所講的真理是甚麼?重要嗎?你有你的真理,人有人的真理,鍾意的咪報唔鍾意咪唔報囉,有必要要辯到所有人 ...
同意,無得辯的,盞勞氣。
甲話活動教學,乙可以話hea爆浪費時間。
丙話教學嚴謹,順利銜接小學,丁又話死背爛記,扼殺創意。

無得講的,觀點與角度!

講真樓主有親友子女在York讀過書,已很容易得到相關資料了解學校,況且全宇宙都未必有一間完美的學校,只要找到一間符合自己要求/目的,而又可以接受其不足便可。不用搞到那麼複雜。

我都係York嘅用家,仔仔讀緊PN班,讀了半年,識唱好多英文歌,又識認十幾個中文字和好多個英文字母(當然家長要幫佢哋溫書),我好滿意。除左行政上有少少問題,老師嬏嬏都好好,有愛心又盡責。學費四千幾(九龍塘間間都差唔多呢個價錢),半個學期雜費一千蚊多啲,茶點,校車自願,又唔覺收其他費用。小朋友節日多活動又開心!印象最深刻係同仔仔一齊過萬聖節,參加學校的party, 我第一次過一個咁特別的Halloween, 自己都好期待K1的萬聖節

同樓上家長一樣,我兒子讀緊YORK PN半年,各方面都唔錯,老師算幾有愛心,特別impressed的是英語方面的教學,回家後不斷唱各種英文歌,亦略懂以英文作簡單溝通(不完整句子)。完全睇唔到行政上有問題,相信有不快經歷的家長只屬極少數事件,任何其他"名校"必定有類似情況,準家長無須擔心。

... 無疑,YORK學費不平宜係事實,但學費水平的確跟其他九龍塘私校或聘用較多NET老師的學校相若($4xxx),更貴的幼稚園也不少,這個水平只能算中價,以教學效果同升學成績來說,YORK係好有競爭力,亦可能因此引來唔少"有心人"/習慣接受人云亦云羊群心理的非用家攻擊,如商業化等評語,藉此有意無意地提高自己子女所讀學校的"相對"地位及認同。準家長實在無須當真,保持獨立思考衡量利弊。

York收咗囝囝今年讀PN, 原本好開心好期侍。但呢段時間,除了看到好多-ve comments 同自己知道的資料不乎外,身邊又有朋友話千其咪讀,令到自己心情又上又落。見到有家長話未聽過有人將York定為首選,令自己懷疑自己鍾意呢間學校好似好有問題。好明白樓主感受。

引用:York收咗囝囝今年讀PN,+原本好開心好期侍。

原帖由 TeriAnla 於 13-01-25 發表
York收咗囝囝今年讀PN, 原本好開心好期侍。但呢段時間,除了看到好多-ve comments 同自己知道的資料不乎外 ...
其實吾需要理人点諗....最緊要自己同小朋友鐘意....

回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢

‹ 上一主題|下一主題