用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 慘啦,欠二分才有85分(A grade)-呈分試
樓主: 超正龍吐珠
go

慘啦,欠二分才有85分(A grade)-呈分試 [複製鏈接]

celiamum 發表於 12-11-30 12:24
我個大女今年中一....
佢都唔係全部A grade...都可以派到band 1 中學...
最緊要都係排到係 band 1 組別之內 ...

"全級考第二...派咗去band 2 尾學校">> 唔係呀..........自行都唔收? 全級考第二係3次其中一次? 三次呈分咩成績?

回覆:慘啦,欠二分才有85分(A grade)-呈分試

clarawuwu 發表於 12-12-3 12:00
"全級考第二...派咗去band 2 尾學校">> 唔係呀..........自行都唔收? 全級考第二係3次其中一次? 三 ...
以我所知...個女仔...以全年年終總結....佢五年級係全級頭3名之內..六年級係全級第2名...我估計佢呈分試都唔會差得去邊....

根據校長所講...今年派位成績...第一志願有8成幾...係呢10年來最好的一年....

好似個女仔的case...我個 best fd 個囝囝係幾年前都經歷過....果種心情...非筆墨所能形容...

都係果句...呢個遊戲規則...除咗妳的成績要排到Band one 個組別...仲要個隨機號碼編得前...否則...妳考得好..都未必派得好...

當然..如果考得好....可以去叩門....

不過....依家又話要縮班、又話要減收學生、
教育局今年又「強烈鼓勵」中學停收叩門生,多區已先後就此達成「君子協議」,紓緩區內收生不足問題...

真係玩死我地呢D家長...

回復 clarawuwu 的帖子

自行階段..得幾十個位...但D考生由四方八面的學校來...咩人都有...

比方說 : 有個名校小學的學生...成績係校內未算好標青...所以係區內未必入讀到心儀及競爭大的名中學...佢地會退而求其次...係自行收生階段..會報他區最 top 的學校...一來收佢嘅機會大D..二來入讀到的話...其水平或可能係級別中數一數二...

呢個時候...有D中學...遇到他區名小學的學生..而佢表現唔差的話...會係自行收咗先...因為..到乙部的時候...該名學生已經唔可能再揀這中學...換言之...自行收生階段..都會主力收D他區成績好的學生...

如果收到呢D學生...可以話比人聽..好多名小學揀佢地...抬高自己的身價.....(純粹個人意見)...

如果唔係...我都唔知點解釋到佢係自行收生的兩間中學都會落敗....

Doublefour 發表於 12-12-3 12:56
下,全級第二派得好差,吾好嚇我囉

真係好誇張.................

呈分試要85分以上=A?

王國會長

celiamum 發表於 12-11-30 12:24
我個大女今年中一....
佢都唔係全部A grade...都可以派到band 1 中學...
最緊要都係排到係 band 1 組別之內 ...

"我個女有個同學..全級考第二...派咗去band 2 尾學校"
幾時全級考第二? 三次呈分試成績如何先?

回復 瑩瑩老豆 的帖子

"以我所知...個女仔...以全年年終總結....佢五年級係全級頭3名之內..六年級係全級第2名...我估計佢呈分試都唔會差得去邊...."

*呢個女仔...佢每次考試都係全級頭5名之內...包括所有呈分試*

我個女呈分試成績肯定比佢差...但都入到第一志願 (Band 1 英中)...反而呢個同學仔派唔到...所以..當大家係派位日...聽到呢個消息...都好震驚...
anyway, 佢最後都叩門成功..感恩!

雖然女女有排都未到小六, 但見你話85可以拿A GRADE.我地學校要90分先有A GRADE. 我地難好多呀.
‹ 上一主題|下一主題