用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村學校 vs 協和幼稚園
樓主: miranda0311
go

又一村學校 vs 協和幼稚園 [複製鏈接]

所以宜家我想集合好所有家長意見先囉..做好SEARCHING 先下結論, 唔想自己後悔同累左個仔..

我覺得唔係佢地要唔要keep住佢口啤,名唔名而大壓力囉..講好聽d咪話個校長有要求,要完美既人囉..講唔好聽d咪就係話佢個人麻鬼煩...要求多多囉..我地打工既..個老細真係黑人憎得濟..麻鬼煩..我地都識走人啦..佢地d老師都係人黎既啫..一樣頂唔順咪走人囉..不過佢人手都好多..我返而唔係咁擔心呢個問題...走左咪再請過囉..返而我係擔心d老師質素既問題..咁容易放棄走頭..個老師都好有問題啫..點教好我地既下一代呢..所以如果佢走左再請過d更好..更有耐性同愛心既老師返黎..又唔怕呀..

原帖由 開心小花 於 11-11-24 10:56 發表
係, 就係有時睇完D mama的解答, 我仲多疑問. SC, 培正, 民生都叫名幼啦, 佢地老師為保持名幼個名, 壓力應該都大的. 點解流失率無咁大呢? 唔好意思, 我呢個阿媽揀學校就好多野諗, 越多資料就多野諗..Ha.. ha… ...

醒目開學勳章

大家上得來呢個Forum, 都係希望有多D意見搜集下別人的意見. 不過, 有時我又咁諗, 其實, 只要老師, 校長, 嬸嬸有愛心, 真心教好小朋友, 引導佢地係德育同知識上成長, 已經符合我的要求. 無話揀錯的.

原帖由 開心小花 於 11-11-24 11:05 發表
大家上得來呢個Forum, 都係希望有多D意見搜集下別人的意見. 不過, 有時我又咁諗, 其實, 只要老師, 校長, 嬸嬸有愛心, 真心教好小朋友, 引導佢地係德育同知識上成長, 已經符合我的要求. 無話揀錯的. ...

同意呀~就係我去協和排拎表同阿仔面試,仲有去交留位費,我覺得d老師好好同埋d嬸嬸都好好人~問問題都答得好詳盡~所以協和一收阿仔,我都已經決定lu~

但到現在為止..我係咁多話題度睇到既都係D媽咪話間間學校既嬸嬸同老師好好好態度同笑容..但有時諗..呢D時候都唔做留番幾時做比人睇呢? 佢地都想親呢D時候KEEP好D個口啤比人睇架嘛..所以都係睇番讀過既家長評語穩陣D..係另一邊就係睇到有讀緊黃x 迦x既媽咪話見到老師係度發惡咁鬧D小朋友係唔係人..真係聽到都怕怕...

其實個個mama 都唔想搵錯學校比小朋友, 所以都會不停做research

係..所以我報左邊間..IN左邊間既都搵定哂資料先..仲要睇番佢地上年..前年讀緊既媽咪點講TIM..如果真係差都唔會再讀喇..

醒目開學勳章

其實, 我有打算係返學, 放學時間去睇下收咗我小朋友讀個幾間學校的情況的, 不過, 因為要返工, 又請唔到假. 不過, 我都會盡量想辦法親身係平時去睇一睇個幾間學校. 因為, 之前有一間有EK mama讚的幼稚園, 我係交表時, 有不愉快的感受. 最後, 我無帶小朋友去Interview. 我相信, 個間係一間好的幼稚園, 不過可惜我又親身有不愉快的經驗, 好難說服自己帶小朋友去Interview.

原帖由 開心小花 於 11-11-25 12:24 發表
其實, 我有打算係返學, 放學時間去睇下收咗我小朋友讀個幾間學校的情況的, 不過, 因為要返工, 又請唔到假. 不過, 我都會盡量想辦法親身係平時去睇一睇個幾間學校. 因為, 之前有一間有EK mama讚的幼稚園, 我係交表時, ...

lee個提議真係幾好wo~不過要番工,真係好難抽時間去望下~:cry:

原帖由 開心小花 於 11-11-24 10:56 發表
係, 就係有時睇完D mama的解答, 我仲多疑問. SC, 培正, 民生都叫名幼啦, 佢地老師為保持名幼個名, 壓力應該都大的. 點解流失率無咁大呢? 唔好意思, 我呢個阿媽揀學校就好多野諗, 越多資料就多野諗..Ha.. ha… ...

名幼老師冇咁大壓力嫁, 因為個個家長緊張過佢地.個個細路出去補習, 老師做番平常野一樣有叻學生出. 唔使攪咁多花樣討好家長.
  但冇咁出名既學校,想做好個聲譽,有心既校長就會谷走班老師啦, 要肯留低同肯博既校長捱, 真係唔易嫁.

原帖由 開心小花 於 11-11-24 11:05 發表
大家上得來呢個Forum, 都係希望有多D意見搜集下別人的意見. 不過, 有時我又咁諗, 其實, 只要老師, 校長, 嬸嬸有愛心, 真心教好小朋友, 引導佢地係德育同知識上成長, 已經符合我的要求. 無話揀錯的. ...

好同意呀!!同埋錯唔錯, 小朋友真正返左學先會知.依家都係人地返學, 我地聽.

醒目開學勳章

不過, 如果係排隊拿表, 面試同交留位幾個不同時間, D老師同嬸嬸都好好人, 我相信間學校都應該有愛心. 我有朋友直情係面試時, 有不愉快經歷. 佢的小朋友面試完, 想借洗手間, 校工嬸嬸唔俾佢小朋友去. 佢真係惱到收咗都無留位. 所以, 我睇學校唔止睇校長, 老師, 幫手照顧小朋友的嬸嬸都好緊要的.

醒目開學勳章

原帖由 梅媽媽 於 11-11-25 14:04 發表

名幼老師冇咁大壓力嫁, 因為個個家長緊張過佢地.個個細路出去補習, 老師做番平常野一樣有叻學生出. 唔使攪咁多花樣討好家長.
  但冇咁出名既學校,想做好個聲譽,有心既校長就會谷走班老師啦, 要肯留低同肯博既校長捱 ...

Haha..我相信上得來EK papa, mama好少會唔緊張的啦. 不過, 我成日都驚惕自己唔好做怪獸家長, 留返D空間給小朋友和學校. 我亦不希望學校要刻意討好家長. 學校是應該以學生的利益為依歸, 邊可以滿足晒咁多不同家長的需求.

咁想問下你地咁多位有冇媽咪打算會比小朋友讀又一村呢? 好煩..聽日要交留位...

回復 1# skygirl0311 的帖子

我仍掙扎中,不過好大機會會讀又一村.
但我冇報協和的.

回復 30# miranda0311 的帖子

我面試日問過,興趣班呢樣野.其實又一村依家每星期得一日放學後活外活動.當然選擇有五六樣咁.但其實小朋友都係參加其中一樣姐.長
  不過老師話會係明年再調節下, 會唔會加多一日有留校課外活動.

原帖由 開心小花 於 11-11-25 14:28 發表

Haha..我相信上得來EK 的papa, mama好少會唔緊張的啦. 不過, 我成日都驚惕自己唔好做怪獸家長, 留返D空間給小朋友和學校. 我亦不希望學校要刻意討好家長. 學校是應該以學生的利益為依歸, 邊可以滿足晒咁多不同家長 ...

係呀!!諗起民生條問題都驚驚.

回復 35# 梅媽媽 的帖子

咁你仲有邊間選擇呀?

原帖由 skygirl0311 於 11-11-25 15:00 發表
咁你仲有邊間選擇呀?

YORK.交左留位費啦.
還有兩間未IN.

醒目開學勳章

其實每個人的情況都唔同. 因為, 我係協小畢業的. 我小朋友自行有20分. 我會揀協小. 就算Touchwood 抽唔中, 我仲可以博拿住協幼推薦信去扣門, 用誠意搭夠.
‹ 上一主題|下一主題