用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B11月尾出世, 想將佢由細仔變大仔, 請比D意見~ ...
樓主: 2heiBBmama
go

細B11月尾出世, 想將佢由細仔變大仔, 請比D意見~ [複製鏈接]

如果06年9月29出世做大囡會唔會太離譜呀

原帖由 yvomak 於 08-8-26 12:45 發表
如果06年9月29出世做大囡會唔會太離譜呀

咁樣又真係麻煩d喎,
如果你無諗住讀直資或私小其實都唔使咁快諗要唔要做大仔ge,等佢讀到k2或k3睇下佢跟唔跟得到d進度再決定囉.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

我囡囡是repeat K2做大女, 真係醒目好多, 我個人認為repeat K2 比 K1好好多, 因K2以開始正式學寫字, 而K1只是學一些很機本學前知識(e.g. 洗手, 叫早晨,午安等等) 這些無須學2年, 而K2 repeat 學寫字和吸收知識都好好多, 這只是個人意見

Dear dada_3jan1999,

May I know the month of your daughter's birthday???  My daughter was born at the end of Oct and all the famous kindergarten either placed her in the waiting list or rejected list last year.  I am still thinking of what should I do would be the best for her.  Any mammy can help????

原帖由 dada_3jan1999 於 08-8-27 09:34 發表
我囡囡是repeat K2做大女, 真係醒目好多, 我個人認為repeat K2 比 K1好好多, 因K2以開始正式學寫字, 而K1只是學一些很機本學前知識(e.g. 洗手, 叫早晨,午安等等) 這些無須學2年, 而K2 repeat 學寫字和吸收知識都好好 ...

我囡囡也是10月尾, 其實在K1你看不到是跟得上or not,
但到K2就開始明顯一些, 不過上到初小就更加明顯,
e.g.如做細女(10月出世),你試想想小一開學時, 只得5歲零10個月大, 但其他有很多開學時已是足6歲幾至7歲,, 但其實每個小朋友都不同, 有些細仔細女都好smart. 但醒極都唔夠大多你一年的大仔大女la....
但不要repeat K3, 因K3時老師時常講解升小學的事, 小朋友已開始憧憬小學的事和物, 如果repeat K3的話, 小朋友會問點解唔係升小一咩? 唔通你答佢你程度唔夠咩, 會給他們會有挫敗感的.

原帖由 ChinChinMammy 於 08-8-27 10:52 發表
Dear dada_3jan1999,

May I know the month of your daughter's birthday???  My daughter was born at the end of Oct and all the famous kindergarten either placed her in the waiting list or rejected list  ...

Thank you for your comments.

At first, I planned to let her to repeat K1 in another better school.  As all the students are new to the school and she is so young, she may not recognize it.  She can also study the full/complete course of the new school.  If she repeat in K2, she may have made good friends in the original school and I don't know how will the new school  classmates treat her as she is a new comer.

I need to think of repeating K1 or K2 again...

原帖由 dada_3jan1999 於 08-8-27 11:25 發表
我囡囡也是10月尾, 其實在K1你看不到是跟得上or not,
但到K2就開始明顯一些, 不過上到初小就更加明顯,
e.g.如做細女(10月出世),你試想想小一開學時, 只得5歲零10個月大, 但其他有很多開學時已是足6歲幾至7歲,, 但其 ...

醒目開學勳章

Hello,

請問你囡囡是在原校 repeat K2 還是另一間學校 ?
我見很多好出名的學校都唔收K2插班生 ~~

若大家轉校repeat都要諗諗學校的程度,
即由淺的學校轉去深的學校

原帖由 dada_3jan1999 於 08-8-27 09:34 發表
我囡囡是repeat K2做大女, 真係醒目好多, 我個人認為repeat K2 比 K1好好多, 因K2以開始正式學寫字, 而K1只是學一些很機本學前知識(e.g. 洗手, 叫早晨,午安等等) 這些無須學2年, 而K2 repeat 學寫字和吸收知識都好好 ...

我同兩三個老師談過大細仔升學問题,全部都唔見意repeat K1, 因為K1只學簡單學校規舉, 不用學寫字, 只畫簡單線條, 看不到小朋友是否能力不逮。相反K2巳學寫字及其他比較深的課程, 正如其他媽媽所說比較有意思。也能看到自己小朋友是否真的跟不上。

我自己都1516, 或許先報repeat K1, 拿點面試經驗才算吧!

醒目開學勳章

我都煩緊呢個問題, 囝囝係0612bb, 想比佢做大仔, 但唔諗住比佢讀nursery, 咁多左呢一年係咪可以比佢去學住其他野先, e.g. 普通話.  好煩呀.

我仔係04年11月,今年重讀K1因仲細,好過到K3才repeat,到時要心理輔導。我之前問過很多很多教書朋友,而且好的小學都收大仔。
原帖由 2heiBBmama 於 08-8-10 15:37 發表
細B06年11月尾出世, 想將佢由細仔變大仔, 好唔好呀? 有無家長試過? 係唔係學習上會好好多呢?

我個仔都係05年11月.. 佢現在係深圳讀k1,我都認為做大仔好d.我都計畫佢係原校讀2年,然後就轉返香港重讀k2. 咁樣到時選小一時都好d.
不過唔知插k2,難唔難?
‹ 上一主題|下一主題