用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際比賽的媽媽請入來傾
go

校際比賽的媽媽請入來傾 [複製鏈接]

校際比賽的媽媽請入來傾

[size=small]各位校際比賽的媽媽,在網上已可以查
Shirley

Re: 校際比賽的媽媽請入來傾

我想問下, 有無限制可比幾多個成人陪同小朋友進場? 另, 可以去觀摩其他場數的比賽嗎? 以往小朋友是否要穿得很隆重? 其實真的會否影嚮得分? 是否要起碼80分以上才有獎?
我啊女今年是第一次參加, 無任何background, 煩請大家指教!

想問邊個網可以CHECK到比賽時間?
我個囝都係第一次參加....佢未夠5歲..好驚佢出場怯場
cheapbombom 寫道:
我想問下, 有無限制可比幾多個成人陪同小朋友進場? 另, 可以去觀摩其他場數的比賽嗎? 以往小朋友是否要穿得很隆重? 其實真的會否影嚮得分? 是否要起碼80分以上才有獎?
我啊女今年是第一次參加, 無任何background, 煩請大家指教!

http://www.hksmsa.org.hk/c_index.php?PHPSESSID=f4b0a8276526326e116120a68489e979
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

Hi cheapbombom,
其實都冇限的,但我個人覺得唔好太多啦,因怕傾計會影響其他人,兩三個都OK.你可以去其他場觀摩,但當然唔可以錄音或錄影.我以往多見參賽者穿整齊校服,亦會有一兩個穿得較隆重,但本人覺得整齊校服已OK,相信對分數冇影響.
80分可得獎狀.
今日出了比賽日期,你check左未呀?
祝你女兒有好成績!

唔該晒..我check到啦..
我想問下我唔係經學校報..咁使唔使著校服架
我囝編號係32..start time係2:15pm..我應該幾點去到呀?

MM223,
多謝你咁快的回覆...我check左啦...
吓, 原來係穿校服的啊...仲有, 我見一場有成60幾人比賽, 又想問...要睇晒一般需時幾耐呢? 因為那天要請假親身替啊女打氣嘛...唔知完左比賽, 會唔會即場公佈成績呢?
我啊女未試過上台比賽, 很擔心她怯場, 唔知以往彈Grade 1的小朋友, 有無怯場, or 彈唔出, 彈錯晒, 又或者拍子越彈越快的情況出現?

簽名被屏蔽

ming2,

我個仔果group係9:30a.m. 佢係第61個出場, 即最後果個,其實我可吾可以遲小小先去報到呢?

著唔著校服隨你喜歡,不會影響分數。
因為方便簡單,有時彈完又趕返學,
我D仔女個個由細到Gold Medal都係著校服。
同係唔係經學校報無關。
如果要觀摩或欣賞其他場數的比賽,下列幾場不妨考慮:
N838 Gold Medal Award (Final)
N150 Tom Lee Music Scholarship (Final)
N151 Junior Exhibition (Final)
N148 Piano Concerto - Age 18 and under
N149 Piano Concerto - Age 12 and under
其實老師和家長有時間,值得去聽聽。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

簽名被屏蔽

ming 2
唔該晒..咁我會準時到場報到先.....不過驚亞仔無耐性待咁耐..到佢自己彈時.發脾四就弊....
我想問下係咪即時知分數架   
一場61人,係咪即係係61人裹面比分
ming2 寫道:
ArgusMum

編號32即係第32個出場,佢地d歌仔(g.1/2)好短,所以如果係2:15開場,咁基本上3:00前都會輪到你囝囝架啦...為免輪到你時,你未到場,最好都係準時2:15就去到報到,(可能有d人會臨時absent架),坐定定咁就最穩陣啦..

另外,補充一句75分或以上已經會有証書架啦..

[quote]
ArgusMum 寫道:
唔該晒..我check到啦..
我想問下我唔係經學校報..咁使唔使著校服架
我囝編號係32..start time係2:15pm..我應該幾點去到呀?
[/quote]

簽名被屏蔽

[size=small]請問我個女上次得到85分,但冇名次又唔覺得有證書,只有分紙一張。點解呢?請問每場比賽有幾多名冠亞季呢?
Shirley

證書唔係即刻有得拎架
每場各一名冠亞季
shirleylam111 寫道:
[size=small]請問我個女上次得到85分,但冇名次又唔覺得有證書,只有分紙一張。點解呢?請問每場比賽有幾多名冠亞季呢?

第1名一定只有一個(頒獎旗),2,3名多少個都可以。
所以有些評判給幾個2,3名。有些1,2,3名只有一個。
現在參加人數多,大多會給幾個2,3名。
Gold Medal Award
Tom Lee Music Scholarship
Junior Exhibition
由於初賽只選3位入圍進入決賽,所以只有冠,亞,季軍各1名。
Piano Concerto - Age 18 and under
Piano Concerto - Age 12 and under
此2項雖無決賽,但亦只有冠,亞,季軍各1名。
上逑5項都是彈琴必爭之項目。

証書由為你報名的人音樂節完結後往協會拿取。屆時
會有通知或網上查核取証書時間。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

[size=small]Bebebe12345,
請問你所講那五項彈琴必爭之項目係唔係比較高級才可以參加的?
Shirley

這5個項目,參賽資格在校際網頁已有清楚說明,請參考網頁。
Gold Medal Award
Competitors must attach a photocopy of the certificate of Diploma

Tom Lee Music Scholarship
merit certificates of Grade Eight (Classes 128 – 130) in the previous Hong Kong Schools Music Festivals or Grade Eight Certificates of Royal Schools of Music in piano

Junior Exhibition
merit certificates of Grade Five (Classes 116 – 118) in the previous Hong Kong Schools Music Festivals or Grade Five Certificates of Royal Schools of Music in piano

Piano Concerto
只有年齡限制
Age 18 and under
Age 12 and under

以上只是參賽的基本要求,其實對這個比賽略有認識都會明白,每年都是APA Jounior學生之爭(尤其是幾位老師),所以初賽水準非常參差。以前當各級分組還有總決賽,多數比完6級比JE,再比7,8級,然後比Tom Lee,最後以Gold Melal為終結。到Senior,就會參加亞洲鋼琴公開賽之公開組或其它比賽。現時人多參加,總決賽已取消,似乎有所改變(未敢肯定),彈完JE直上Tom Lee或先彈一年Age 18 and under之Concerto。今年最刺激競爭最大的相信是Tom Lee,高手儘出。
以前每年我都會抽時間帶仔女去聽決賽,現在就自已去聽。對孩子是得益,對自已是享受。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

醒目開學勳章

好啦, 好啦, 又開鑼啦.

舊年bk內都有很多媽媽的小朋友攞獎呀!!!

我的小朋友舊年攞唔到獎, 但係分數比我預期的高, 有證書攞, 已是我的bonus了.  希望他今年再努力吧.

ming2, 還記得我嗎? 你最近好嗎? 我細女都開始學琴了, 所以.........我的工作量又增加了!!!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題