用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優兒童家長會
go

香港資優兒童家長會 [複製鏈接]

香港資優兒童家長會

我兒子剛做完智力評估,證實為資優兒,你們認為應否加入香港資優兒童家長會?   
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

Re: 香港資優兒童家長會

請問你仔仔在那兒做test?同埋你仔仔几大呢?

我仔仔仲有兩個多月就九歲,他在全人發展中心做評估。替他做評估的臨床心理學家好nice,仔仔做完test之後話好好玩。 :
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

如星期六日有時間, 加入也是好的........

gitmee..
      可否告知替你仔仔做評估的 cp的名字呢?還有電話和地址或網址.....可以pm我嗎?
我阿仔好敏感...又害羞...又睇人.......又唔多合作,如果找到一個nice又好人又識tum佢的cp..咁,佢會較合作,評估出黎的結果也會較準的...

thanks   
gitmee 寫道:
我仔仔仲有兩個多月就九歲,他在全人發展中心做評估。替他做評估的臨床心理學家好nice,仔仔做完test之後話好好玩。 :
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

gitmee 寫道:
我兒子剛做完智力評估,證實為資優兒,你們認為應否加入香港資優兒童家長會?   

我都入了會,亦覺得好值得!

是否需要投放很多時間呢?我想放多點時間在我仔仔身上,因為home schooling對於資優兒來說是非常重要的。

請問是否一定要韋氏達130先可參加, 如某d項目達160 但平均少過130可否參加 ?   

我諗韋氏係最普遍的標準。韋氏分語言組和操作組兩部分,你的意思是否其中一部分160,但總分低於130?

係呀, 因為操作組低過130, 所以平均少過 130

我問過做評估的CP,她說不是計平均分的,是有一個對照表的。

我問過, 佢地話係要韋氏130以上先可以入會

唔緊要啦!我都考慮緊入唔入會,因為怕唔夠時間commit。

gitmee 寫道:
是否需要投放很多時間呢?我想放多點時間在我仔仔身上,因為home schooling對於資優兒來說是非常重要的。

我覺得[資優會]的活動及小組很適合我和女兒參加,所用時間不算多,見仁見智。

gitmee 寫道:
我問過做評估的CP,她說不是計平均分的,是有一個對照表的。

我發覺通常是overall score是些微高過兩個部份評分的average.

daisychan:

請問會員有什麼權利和義務?可否介紹一下“資優會”的活動?

Thanks!   

daisychan:

請問多數在哪裏舉辦活動的呢?我們住南區,如果每次活動都需要過海,實在太麻煩了。而且他們目前都是很易教的孩子,是不是參加資優會意義不大呢?

gitmee,

我兒子也在全人發展中心做評估, 及證實為資優兒, 因為沒有太多時間, 所以沒有入香港資優兒童家長會!

sonma 寫道:
係呀, 因為操作組低過130, 所以平均少過 130

我女都可能有咁既情況,請問你小朋友有無負面行為呢?

我囝囝的讀寫方面比較差, 手的肌肉below佢的年齡, 所以我現在比佢讀d加強讀寫的course 和 將會去治療帥到訓練佢d手部肌肉.  至於有冇其他負面行為, 我又唔係好覺, 佢只是成日都唔停係到玩和多多問題, 我相信好多小朋友都是這樣.

Sindy 寫道:
我女都可能有咁既情況,請問你小朋友有無負面行為呢?
‹ 上一主題|下一主題