用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 repeat P1 vs repeat k1
go

repeat P1 vs repeat k1 [複製鏈接]

小兒本來以細B身份, 正就讀一間語境不錯環境好好的私幼K1, 但此校一向考直私一般。幸運地今年以超大B身份考獲skh offer. 求高人或有經驗人分享意見, 我究竟給他轉校repeat K1? 一或在原校升k2, 到考P1時若考不到心儀, 就有多一次考P1機會, 到時先repeat p1? 希望各位經歷了升小的超大B、大B、中B、細B的爸爸媽媽分享下你們的看法同經驗🙏🙏🙏
   4    0    0    0

回覆樓主:

請問升小目標是那類型學校

回覆 Poyau 的帖子

我哋偏向喜歡傳統名校 , 有中小學部的。 新派直資私小亦都唔抗拒。

yubaba 發表於 20-1-16 15:33

我哋偏向喜歡傳統名校 , 有中小學部的。 新派直資私小亦都唔抗拒。 ...

SKH名氣大對升名校直私有幫助

這就是我考skh原因。不過, 唔知值唔值花多一年同放棄原校語境。

yubaba 發表於 20-1-16 15:42

這就是我考skh原因。不過, 唔知值唔值花多一年同放棄原校語境。 ...

現就讀的私幼語境不錯環境好好
名氣如何? 有名的未必值得重讀

回覆樓主:

如果將來係考慮讀直私唔玩抽獎的話,細 B 可以找讀住 P1 官津,然後第二年考嗰幾間大熱,起碼學術、品德都有返咁上下。

如果係想一擊即中,唔想 repeat P1 悶親小朋友,咁 K1 重讀。

Poyau 發表於 20-1-16 15:52
現就讀的私幼語境不錯環境好好
名氣如何? 有名的未必值得重讀
算出名, 但「名氣」一般。在山上的那間。

回覆 yubaba 的帖子

Repeat k1 讀冇龍幼唔抵,因為考小一都各自發功,找間有龍先repeat

回覆 Awyleung 的帖子

咁無龍收, 如果做細B考小一, 會否好唔著數?

老實講,細B去面試直私小一,一般都係較輸蝕。當然梗有啲例外。如果你小朋友哥哥或姐姐,或者你強力操練,咁就可能唔同。

如果你目標係直私,你可以睇下你而家個間同SKH的直私升學率比較一下。

我就係P1先REPEAT再考多次的。

回覆 tummypooh 的帖子

原校雖然大部分人一講就識, 但講到考直私成績, 一定不及skh。以你過內人經驗, 點解會選擇repeat p1 而當初不repeat PN or K1?

哈哈,因為我當初冇諗咁多啫。
不過另一方面係我小朋友K3報名考直私小一時,我已打定輸數,因為雖然老師話佢發展係跟得上,但好明顯同大半年個啲小朋友已經見到有距離,所以都係諗住報黎當練習定明年再戰。

所以就又佢讀住小一先,大多年,再加上小一開左學幾個月再去面試,點都有著數掛(呢個可能只適合我呢種自由放牧型家長,冇操過小一面試)。就算真係咁慘再考多年都考唔到,都可以正常咁讀上去,唔使浪費一年,惟有呢六年讀好啲,中間跳船或升中再戰。

咁好彩俾佢考到的龍或有直屬中學,咪轉囉,用一年時間換六年後小個煩惱嘛。

yubaba 發表於 20-1-16 15:08
小兒本來以細B身份, 正就讀一間語境不錯環境好好的私幼K1, 但此校一向考直私一般。幸運地今年以超大B身份考 ...

SKH

lskstephen 發表於 20-1-16 22:40
SKH
點解呢?

回覆樓主:

skh+超大,考spcc/db機會必定比普通幼+細b大,這個必然,但不是必入。問題在於你想幾時利用repeat這個機會?有些人P1考番神校P1,又得咗,即repeat轉校。唔得呢?咪繼續細b讀返原本果間,對小朋友/家長來講冇乜嘢。如果k1 repeat,到時考唔到神校,你會否覺得哂咗一年/心有不甘?但你已經repeat咗,冇得再repeat,只能等考插班。如果你小朋友係好醒,細b一樣可以有一線offer,只不過未必係神校咁解。咁你可以「讀住先」,P1再試,又或者好叻仔,考插班P2也可。當然,如果係諗住做大一定乜都好啲/好喜歡skh,又另當別論。

我個人就會選擇repeat K1 (因為家中小兒也是repeat PN的),不過這只是我個人的看法,亦未必適合、套用在每個小孩子的!因為我也認同樓上部分家長的意見!所以,不同的家庭、父母的要求、孩子的質素也有所不同,很難一概而論!只可以説説自己的經驗好了!

Repeat PN/ K1的好:
-孩子仍然很細,其實根本未知道什麼是repeat! 反之,小朋友到P1, 大概已經6歲,其實已經知道發生什麼事,朋友/同學圈子中知道個個都升P2, 只有自己一個repeat, 縱然去另一學校就讀,也必須要先處理好孩子的心靈健康,才是真正需要關注的!

-另外,男仔真的一般比女仔發展慢D,尤其在年幼階段。我個人比較喜歡男仔可以從小建立自信心多d,這樣對他一路的成長也是影響深遠。這是我所相信的,也是我親身經歷我家兒子1st 與 2nd 年讀PN 的明顯分別。然後一直見證他由2nd PN 至現在(P3), 自信心是與日俱增的!

不過,正如上面也有家長所言:不要期望repeat 左K1,就一定等於考小一時必有亮麗的成績/有很多的offer. 其實,兩者不存在必然的關係!我個人認為如果既然這樣選擇了repeat K1,就要相信不論是否得到好的小一offer,已經是為兒子選上了一條美好的道路,培養他更有自信的過程是沒有白費、也不會後悔的!

L+H    發表於 20-1-17 09:03
MrBeast    發表於 20-1-17 08:19

Poyau 發表於 20-1-16 15:39
SKH名氣大對升名校直私有幫助

有冇高人深入研究過是因為父母勁定課程好呢?

MrBeast 發表於 20-1-17 08:18
有冇高人深入研究過是因為父母勁定課程好呢?

見以下分享 各方配合之成果

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3807729

MrBeast    發表於 20-1-17 09:17

跟其他網友分享差不多

1. SKH 對 target 聖公會神校有幫助
2. Repeat K1 對小朋友心理適應相對容易

‹ 上一主題|下一主題