用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 佛教康山vs慈幼
go

佛教康山vs慈幼 [複製鏈接]

佛教康山和慈幼2間都算係快樂學校,小朋友專注較弱,請問以學校的功課量、課程深淺、學生品行等比較,哪間較好?謝謝各位。
   1    0    0    0

回覆:jolee 的帖子

囡囡依㗎喺康山讀小一。
我同囡囡都好中意學校。老師有愛心、逢星期三無功課日
我覺得課程正常,冇教深到。測驗考試都係考番平時上堂學嘅嘢。

回覆:jolee 的帖子

學生品行都算純樸。啲高班姐姐會主動照顧底班弟弟妹妹
功課量平均每日六樣到
學校會有一小時功輔班,下學期適應咗通常都可以做哂返嚟

jolee 發表於 17-6-5 19:08
佛教康山和慈幼2間都算係快樂學校,小朋友專注較弱,請問以學校的功課量、課程深淺、學生品行等比較,哪間 ...

康山會較適合小朋友。

mrs.yiu 發表於 17-6-5 23:14
學生品行都算純樸。啲高班姐姐會主動照顧底班弟弟妹妹
功課量平均每日六樣到
學校會有一小時功輔班,下學期 ...
請問課堂安排是否上午上學術科下午非學術科?是否雙班主任制?謝謝

佛教康山和慈幼2間都算係快樂學校,小朋友專注較弱,請問以學校的功課量、課程深淺、學生品行等比較,哪間 ...

利申:不清楚慈幼兩間都係小班
我看家長要找找資料對比
康山有注校社工,活動教學,英文語境ok的(女兒小一上學期還是英語文盲),初小有不同活動(玩具圖書館,聽故事),如是working mum,感覺都支援到基本學習需要,小一功課班由校內老師指導,另有高班哥哥姐姐輔助。另學校有用apps,每三點update當天功課,啱曬甩漏小朋友比家長協助,同時會有通告,校園生活照,豈馬知佢學校做過咩,課程深淺看和哪些比較,對嘉諾撒咪淺,對48普通學校咪一樣
與其說高小有精英班,不如說其他是補底班,普通班也會有級20內,明顯一百人唔會一百個鐘意坐定定,一定有些小朋友係要無時停先學到嘢,當然有些家長喜歡,也有家長不喜歡,同一間學校都有適合自己小朋友嘅方法
另外,要睇家長住邊,校車,上車時間,etc
小四及小一康山用家

@[email protected] 發表於 17-6-6 10:44
利申:不清楚慈幼兩間都係小班
我看家長要找找資料對比
康山有注校社工,活動教學,英文語境ok的(女兒小 ...

請問佛康多唔多有特殊學習需要的小朋友?見好多人都討論呢間適合sen小朋友。

long107 發表於 17-6-6 13:30
請問佛康多唔多有特殊學習需要的小朋友?見好多人都討論呢間適合sen小朋友。

...
平均每班2個小朋友吧,2/25 ,好似第一次評後有調適,下學期會有小組訓練

回覆 @[email protected] 的帖子

你好,想問一下,康山小三丶小四功課量?多抄寫?有冇操BCA?

回覆樓主:

朋友的小孩讀緊康山,今年小一,家住九龍東也特意入讀(有校車)。家長意見是,老師有愛心,程度適中,開學過多月後,老師有個別問家長功課量是否需要調節,很照顧家長和學生感受。

回覆 Potato001 的帖子

謝謝你的資料

仔就梗係讀慈幼。

retriever 發表於 17-11-7 10:12
仔就梗係讀慈幼。

點解呢?
慈幼比康山好嗎?

long107 發表於 17-11-7 10:27
點解呢?
慈幼比康山好嗎?

男校,仔開心好多。而且呢間教會D 仔較純品。

慈幼對仔黎講係開心既學校, 今年平均一班唔會多個20人, 一個班主任, 有制度, 一個老師只對住15, 16個小朋友好難會無愛心, 老師對個個都會有深刻印象, 讀得好唔好就睇你自己對小朋友有無要求! 如果小朋友做功課妥妥當當, 要考得好亦不難。

PigPig710 發表於 17-11-10 10:10
慈幼對仔黎講係開心既學校, 今年平均一班唔會多個20人, 一個班主任, 有制度, 一個老師只對住15, 16個小朋友 ...

慈幼是否課程較淺?
另功課,測考默書多唔多和程度怎樣?

PigPig710 發表於 17-11-10 10:10
慈幼對仔黎講係開心既學校, 今年平均一班唔會多個20人, 一個班主任, 有制度, 一個老師只對住15, 16個小朋友 ...
可以咁小班教學,真係好好... 國際學校都冇咁小班

long107 發表於 17-11-10 10:48
慈幼是否課程較淺?
另功課,測考默書多唔多和程度怎樣?
唔淺, 同一般傳統學校一樣, 一年級上學期只默英文, 兩星期一次, 其實都無得休息。通常一般既仔要多啲時間準備, 你知佢地坐唔定。上學期就會中文同英文都要默書。但小朋友已適應環境, 不會覺得太辛苦。兩測兩考。通常在大假期前完成。

ChocoMilk33 發表於 17-11-10 10:56
可以咁小班教學,真係好好... 國際學校都冇咁小班
男女校初小女孩子一般都突出啲, 始終女孩子係醒啲, 男孩子比較遲跑出, 所以少班對佢地黎講係好好既環境比佢地長大, 競爭亦相對無咁大, 因為初小大家都唔會太突出, 好似我之前講, 只要乖乖地肯做齊功課同溫習一下當日教既書本, 要成績好不會太難!

PigPig710 發表於 17-11-10 11:23
唔淺, 同一般傳統學校一樣, 一年級上學期只默英文, 兩星期一次, 其實都無得休息。通常一般既仔要多啲時間準 ...

謝謝你!
新校長怎樣?會對慈幼有大改變嗎?
‹ 上一主題|下一主題