用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問問聖士提反(赤柱寄宿那間)口碑如何?英文語境強嗎? ...
go

想問問聖士提反(赤柱寄宿那間)口碑如何?英文語境強嗎?   [複製鏈接]

如上,謝謝!
英文語境強嗎?DSE成績好嗎?
   11    0    0    0

都算係傳統名校,英文當然唔會差。
DSE成績是好是壞,其實相當主觀,睇你同邊間比,同埋比啲乜。

王家爸爸 發表於 16-12-12 07:54
都算係傳統名校,英文當然唔會差。
DSE成績是好是壞,其實相當主觀,睇你同邊間比,同埋比啲乜。 ...

DSE整體學生達標率

學校網站無提, 您上個月有無去學校聽簡介會? 當日校長 Presentation 無講, 答問環節有人問但校長仍然無答, 都好難有網友俾到您想要嘅DSE成績資料

cherrieshum 發表於 16-12-12 08:09
DSE整體學生達標率

達標率應該唔會太低,亦出過狀元,但我估優良率只是一般。

IloveJJ 發表於 16-12-12 11:08
咁避忌就唔慌好了!點解呢?佢哋小學既語文放好多資源架喎!師資又好。
...

其實,比較啲 B1ABC 咁,點為之好? 咁又好過 B2A 或 B2 咁

問過就讀緊既家長, 成績同St Paul Boy 差不多. 都係中文較弱, 英&數強

IloveJJ 發表於 16-12-12 11:40
我認為佢哋既然係B1學校,又是男女校,如果語文成績比B1學校差,就係差囉!
...

有時又咁講。打個比如,係富豪 level 嘅窮人,住嘅屋,比小康嘅住宅單位要大 ^_^

作出評論時,最好謙遜啲,有時會赫陣人 , 有句話係 you are what you write , 其實我冇惡意的,希望明白。希望討論氣紛同質數可以有質量 ^_^

Lindytiger    發表於 16-12-12 12:09

Lindytiger 發表於 16-12-12 11:42
問過就讀緊既家長, 成績同St Paul Boy 差不多. 都係中文較弱, 英&數強

我估計 spc des 成績應該比夠好,但兩間學校學生放洋留學 % 都幾高下,所以入大學 % ( 海外)  應該高

IloveJJ 發表於 16-12-12 11:08
咁避忌就唔慌好了!點解呢?佢哋小學既語文放好多資源架喎!師資又好。

嗯! 我唔敢講成績好唔好, 因為真係無實際公開資料, 話好抑或唔好對學校唔公道.

我有一個好 closed 嘅教友嘅仔今年讀中一, 我差唔多每個星期日問佢兩母子間學校野. 個仔上星期先同我講佢嗰班有唔少名校如男拔小學考入去讀, 而班內有2位內地同學考入來住宿讀. 英文佢話暫時仲 handle 到因阿爸阿媽教, 但其他同學就出去補習了. 另外, 佢話要讀 Eng Literature, 都好深

另外, 阿媽上星期同我呻, 中一有一科Humanities, 教埋心理學專業名詞及理論, 阿媽話佢都唔係好識教.

小時了了 發表於 16-12-12 11:58
嗯! 我唔敢講成績好唔好, 因為真係無實際公開資料, 話好抑或唔好對學校唔公道.

我有一個好 closed 嘅教友 ...

英文由小學開始已經係教深, 多數同學又偏向鍾意英文 (你見佢地玩既時候都係出口英文) 文化都係傾向西化. 不過學校近年都好積極由小學部開始提升中文水平, 希望嚟緊可以平衡都中, 英既語文能力

IloveJJ 發表於 16-12-12 12:01
其實我真係讀書少,無乜質素架喳。我只係C9講自己睇法,我無資料來源,純粹個人推測 ,希望唔好令 ...

我反而同意你之前講既「咁避忌就唔慌好了」,以前既入學講座有略提成績,如果今年講少咗,我都估佢哋今年既成績,應該同之前差頗遠,連學校都唔想提及。
其實短期既成績上落,唔太重要,問題反而係學校有無查找原因,針對問題的重點,作出改善,如果有既話,先至係負責任既做法。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 16-12-12 12:11
我反而同意你之前講既「咁避忌就唔慌好了」,以前既入學講座有略提成績,如果今年講少咗,我都估佢哋今年 ...
記得前2年都有響annual report提過4個core subjects響DSE攞高分嘅成績(除咗中文),今年淨係講數學科攞level 5 or above嘅percentage,有理由相信其他科目(包括英文)考得麻麻。

Snakesmall  英文增值率是全港top5%  發表於 16-12-12 17:52

bobbob 發表於 16-12-12 12:21
記得前2年都有響annual report提過4個core subjects響DSE攞高分嘅成績(除咗中文),今年淨係講數學科攞lev ...

睇 des 成績,佢日定係唔夠早年好。再睇落去就知係唔係持續性走下波了 ^_^
‹ 上一主題|下一主題