用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 轉大仔
go

轉大仔 [複製鏈接]

如果想轉細仔做大仔, 大家覺得應該repeat k2定k3呢?
謝謝

0    0    0    0

回覆:wongkitty 的帖子

為何要repeat? either K2 or K3 repeat is not a good idea

回覆:轉大仔

細仔呢年會照考私直,冇好offer 就讀多年再考, 大抽獎就只抽第二年

回覆 wongkitty 的帖子

點解要轉大仔?你想考邊類型小學。

引用:細仔呢年會照考私直,冇好offer+就讀多年再

原帖由 wongkitty 於 16-02-22 發表
細仔呢年會照考私直,冇好offer 就讀多年再考, 大抽獎就只抽第二年
但有冇問下仔仔想法?可以同佢商量下。如佢各方面跟得上,我個人不太主張k2 or k3才repeat。

回覆:wongkitty 的帖子

如果有間冇咁好的直資offer 但唔 take 個offer, 會唔下年冇得大抽獎

小曳人  唔會  發表於 16-2-22 11:20

多謝大家意見! 只會報一線私直, 如冇啱心水offer 就轉令一間幼稚園讀多年, 仔仔各方面中等。

引用:如果想轉細仔做大仔,+大家覺得應該repeat+

如果想轉細仔做大仔, 大家覺得應該repeat k2定k3呢?
謝謝
N班

Depends on ur expectation n situation.  好難一概而論,k2 repeat 進取d,K3 就保守d。

我個囝都係12月細B,本打算K2 repeat,但因為不想讀下午班,多數原校升k3睇結果再諗

You will not know the results until Oct - Jan so probably need to consider repeating K3

回覆 wongkitty 的帖子

你想揀邊間一線先?有一線會收細B。

我又諗有小學interview 會睇k2成績表, 如果repeat k3, 到時交出k2既成績表就係前一年。
想會DBS, SPCC, Tsl , 英華

回覆:day_bo 的帖子

認同呀!有冇問小朋友意願,佢地有自己思想,影响深遠伽

引用:我又諗有小學interview+會睇k2成績表,+如

我又諗有小學interview 會睇k2成績表, 如果repeat k3, 到時交出k2既成績表就係前一年。
想會DBS, SPCC, Ts ...
呢啲神校做大b 都比較難考

mayyylai    發表於 16-2-23 17:22

如果小朋友跟得上就唔好repeat。老實講,大一年係叻左,但唔一定乖左。你想入嗰幾間主要睇面試表現,細b一樣入到。

Spcc吾prefer超細B,我小朋友幼稚園的同學係父母係舊生,本身係有實力的細B,考到一線私小,但Spcc吾收,叫佢下年repeat再考。

我小朋友都有樓主其中心儀學校的offer,但有時考學校,真係實力和運氣的配合,天時、地利、人和,好難講。我小朋友讀書好叻,而家讀小學都係考第一,但你問我係咪定左4間目標,一定中,我都吾敢寫包單。
所以,為考幾間心儀學校而 repeat,吾一定值得,睇小朋友學習的需要好d。

我有朋友今年repeat K3, 上年考直資同私小,因為冇心儀Offer, 所以今年再接再厲⋯

好多謝各位意見

‹ 上一主題|下一主題