用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問入協恩有什麼要求??
go

請問入協恩有什麼要求?? [複製鏈接]

我囡成績普通, 但運動較好..(劍擊及三項鐵人),想囡囡入協恩。
   0    0    0    0

回復 elainesuen 的帖子

其實無論想入邊間名校,子女的成績都要標青,或體育或學業,這是名校收生的最基本要求,故貴千金定必須發力上才有機會入協恩。

回復 elainesuen 的帖子

如果係辯論校隊+出賽表現突出應有機會(如獲最佳辯論員獎)。

elainesuen 發表於 12-8-30 16:03
我囡成績普通, 但運動較好..(劍擊及三項鐵人),想囡囡入協恩。

囝囝班上的女同學, 游水達港隊水平亦是沙田區學界代表, 劍擊亦獲獎無數亦到有到國內比賽, 成績屬BAND 1 中, 佢都打算入HYS, 而平時操水的HYS學生都話佢一定入到.

午餐肉  你心儀的學校就放心去吧,你一定成功.  發表於 12-9-7 09:26
like_travel  如我係呢位女同學既話我會直接揀DGS !  發表於 12-8-31 10:43

協恩會好主動招攬運動或者佢地需要的人才的,這些同學會在某方面能幫協恩在一些校際或公開賽中拿獎項的。記得在乒乓賽中屢獲獎項並進身香港乒隊的杜同學,協恩為了得到他,主動出擊,絕不手軟。如果你係經直資報名的,我相信會以學業成績、操行和面試等為主,揀完再比併活動的獎項或特殊技能或者協恩在這年特定需要的人才。
:verycold: :verycold: :verycold:

路過,劍擊及三項鐵人好像體藝中學發展好d,

校長李鎮洪在接受傳媒訪問時透露,學術能力重要,但校方更看重學習態度,「我哋成日講鬥心,對每一件事係咪咁容易放棄呢?面試都係搵呢個特質。」

回覆:kswiss 的帖子

但係之前聽過協恩特登吾收成績頭五名喎。我仲以為有少少希望添!

Thanks
Mo-ma

回覆:mo-ma 的帖子

謠傳啫,佢收左我地學校第一、二名喎。

mo-ma 發表於 12-9-9 00:46
但係之前聽過協恩特登吾收成績頭五名喎。我仲以為有少少希望添!

...

我孩子學校頭幾名的也全收了, 不過有接受了協思offer的, 也有放棄選擇Co-Ed, Convent等等的, 感覺上此校和其他名校的收生無大分別, 有收成績好的, 有收運動好的.

事實上, 頭幾名學生很多時都滿手offer, 也想不到協恩特意不收成績頭五名學生的理由.  理性些想, 不要聽謠言, 害死你孩子的.

以我認識身邊朋友嘅經驗,分別係:運動係全港性首幾位;辯論+成績;面試時死纏不放,答到最後一刻;出於那間小學;至於劍,睇吓你跟邊個教練都係協恩考慮因素;最後視乎間中學這個學年需要甚麼特異功能嘅人(呢點吾只協恩,其他學校亦適用)

回覆:oscarmama 的帖子

Hi - I got that feeling from last year forum discussion.  There were some parents saying that the top students did not get a chance for interviews or a girl with not so good school result got an offer but in same school another who is top in class was not offered etc., and also the schools intention to not just select the top if the top...  Perhaps that's all one-sided view or my misunderstanding.  Thanks for correcting that for me!

Thanks
Mo-ma

又睇下今年最後收幾多個top student ?

巧合我朋友女(小五,小六全級第一)被 DGS 收了反而HYS reject. 我想可能佢答問題唔夠精闢, 唔夠鬥心, 唔夠勇.... 這點我有理由相信HYS reject 佢係呢個原因 !

我相信協恩不以全級第一為首要條件反而係對答時看女學生反應而取決要唔要呢個人

HYS 要學生有鬥心, 要入HYS 一定要 鬥心 鬥心 鬥心 鬥心

回復 infinity2000 的帖子

咁真係Top Students通常都手執幾個Offer, 而咸魚青菜, 各有所好, 有D女鍾意男女校就選SPCC囉, 有D女又鍾意DGS, SPCS多D, 又唔一定選HYS ge.

引用:+本帖最後由+infinity2000+於+12-9-11+16:2

原帖由 infinity2000 於 12-09-11 發表

以我所知協恩面試要考奧數,所以成績好都未必一定識。

回覆:cmamum 的帖子

多謝分享!

Thanks
Mo-ma

infinity2000 發表於 12-9-11 16:02

巧合我朋友女(小五,小六全級第一)被 DGS 收了反而HYS reject. 我想可能佢答問題唔夠精闢, 唔夠鬥心, 唔夠勇.... 這點我有理由相信HYS reject 佢係呢個原因 !

我相信協恩不以全級第一為首要條件反而係對答時看女學生反應而取決要唔要呢個人

HYS 要學生有鬥心, 要入HYS 一定要 鬥心 鬥心 鬥心 鬥心 ...

引用:回復+infinity2000+的帖子 咁真係Top+Stud

原帖由 BallBallMaMa 於 12-09-11 發表
回復 infinity2000 的帖子

咁真係Top Students通常都手執幾個Offer, 而咸魚青菜, 各有所好, 有D女鍾意男女 ...
請問spcs係?

回覆:請問入協恩有什麼要求??

spcs係top school嗎?

‹ 上一主題|下一主題