用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村學校 vs 協和幼稚園
go

又一村學校 vs 協和幼稚園 [複製鏈接]

各位, 可否比意見? 2間都收了我仔仔下午班, 請問邊間比較好呢??好難決擇...
   0    0    0    0

協和係咪有小學架?如果有我揀協和

協和係有小學, 不過小學係資助,所以唔係直屬, 都係要抽獎..

如果都係大抽奬, 咁兩間好似無咩分別...

醒目開學勳章

不過, 我見有Mama話佢小朋友得15分, 自行同大抽獎都入唔到協小. 到叩門時, 協幼校長寫推薦信入咗. 咁會唔會係叩門時, 協幼比又一村大機會D?  

所以我宜家好矛盾, 如果入協和, 對升小學可能有幫助, 但又一村師資又比較好, 仲有好多興趣班可以上, 而且環境比協和又大好多..所以宜家好想知有無mama 可分享仔女係呢2間學校既經驗..

原帖由 miranda0311 於 11-11-23 16:12 發表
所以我宜家好矛盾, 如果入協和, 對升小學可能有幫助, 但又一村師資又比較好, 仲有好多興趣班可以上, 而且環境比協和又大好多..所以宜家好想知有無mama 可分享仔女係呢2間學校既經驗.. ...

點解你覺得又一村師資好? 晌邊度有資料?

我見佢地流失率好高, 在校年資少過四年的佔一半教師以上.....

我都係參考教育局個report
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6605/YauYatChuen.pdf

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6605/CCC_HipWoh.pdf

而又一村有5個持學位教師, 而協和只有一個。

原帖由 miranda0311 於 11-11-23 16:51 發表
我都係參考教育局個report
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6605/YauYatChuen.pdf

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_6605/CCC_HipWoh.pdf

而又一村有5個持學位教師, 而協和只有一個。: ...

請問點樣可以搵到以上資料, thanks!

你可以睇返教育局個website

http://www.chsc.hk/kindergarten/

醒目開學勳章

首先, 協和小學係唔係你心水小學先?? 如果, 唔係, 咁小學因素就唔係考慮範圍.
不過, 又一村的教師流失率真係又幾高. 成65%係少於4年, 反而協幼全部老師都over 7年. 我反而會注意呢點.

醒目開學勳章

另外, 又一村上下午班人數的比例又好奇怪. 上午又好多人, 下午又好少人? 唔知有無mama知道點解?

回復 10# miranda0311 的帖子

多謝! 原來係公司睇唔到, 要返屋企先得...

協和收左阿仔am,交左留位費喇...因為我覺得協和係一間傳統幼稚園,同埋又有小學,雖然唔係直上,不過感覺上我覺得有少少關係,又一村雖然校舍環境都好過協和,不過又一村好多人都對佢印象麻麻~

宜家真係好難決定..自己都好心大心細..只係唔想累左個仔!2 間都各有所長..

醒目開學勳章

我之前都有考慮又一村的. 但係我之前係網上見到對於呢間學校的講法, 我就無再考慮佢了. 而且, 我覺得老師大比例的流失率可能是與此有關.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

當然, 好多幼稚園都是好學校, 不過, 小朋友只有一個, 只可以讀一間.  我覺得父母揀學校要知道自己想要一間什麼的學校, 有人會係幼兒期著重兩文三語, 有人會著重德育, 靈育的培養. 網上的意見只是用做參考, 再加上自己去學校感受對照. 隨心而行.

好同意你既講法..你讀得個間實會話個間好架啦..除非佢真係好差..差到你要彈佢啫..咁個個人都讀唔同學校..咪個個人都話自己間好自自然然就會覺得人地讀緊個d冇自己個間咁好架啦...所以真係唔好理人咁多..自己了解多d間學校資料,好似上面媽咪話佢流失率高..我馬上搵資料搵原因..原來之前讀緊既媽咪話因為校長個人要求高所以有d老師都受到壓力走左...咁有要求又唔係代表差既..需然我未係讀呢間..但因為有幾間都收左..包括呢間在內..所以我都要搵定哂資料再去考慮讀邊間好~

原帖由 fatfatwong 於 11-11-24 10:25 發表
其實每間學校都會比人讚/彈.....就算kv同st.cat.每年都各有一班支持者互數對方學校....
大家睇埋太多呢d新聞,只會令大家花多眼亂...
我唸大家如果踏入間學校,對間學校感覺良好...又了解到學校既教學宗旨,同埋現有家 ...

醒目開學勳章

係, 就係有時睇完D mama的解答, 我仲多疑問. SC, 培正, 民生都叫名幼啦, 佢地老師為保持名幼個名, 壓力應該都大的. 點解流失率無咁大呢? 唔好意思, 我呢個阿媽揀學校就好多野諗, 越多資料就多野諗..Ha.. ha…
‹ 上一主題|下一主題