用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 取消TSA
樓主: sallyshlau2
go

取消TSA   [複製鏈接]

引用:Quote:Doray+發表於+15-11-6+09:23+To+reso

原帖由 hkpapa852 於 15-11-06 發表
又"引經據典", 又"芬蘭教育"?

按能力分banding真係有問題? 妳又可知為何要按能力分banding?

芬蘭真係好,有三十四萬幾平方公里面積,只有五百多萬人,居住成本十分之平。國家可以只靠外銷天然氣、木材、礦物或甚至幫俄羅斯運送天然氣到西歐國家已足夠令整個國家生活。仲有,芬蘭同好多歐洲國家係收50%以上入息稅,而且無論職位高低,收入都唔會好大分別。而香港係彈丸之地(1千1百平方公里),高地價又冇天然資源,人口密度高(7百幾萬人),人與人之間對所有事情競爭比較激烈,其實好多人囗密集嘅城市嘅教育環境都跟香港差不多,不過啲不負責任嘅報紙又點攞嚟報導呢?我同北歐人做生意,佢啲下屬同我講好擔心工作會流失(因為流失緊俾我),我對佢講而家係世界一體化,係大勢所趨,無辦法改變。當年芬蘭國寶Nokia最後都係要被淘汰。所以要親身去了解一下事實嘅真相,唔好剩係睇報紙就當秘极,高唱"Imagine"!

hkpapa852  Nokia之死, 某程度証明了芬蘭人比美國人天真, 信錯Microsoft  發表於 15-11-6 10:09

Doray 發表於 15-11-6 09:19
因為學校同辦學團体取態唔同,而小朋友一定有學習差異,宜家硬塞個硬指標,就會有人濫用或誤用,前題係。多 ...

學校同辦學團体取態唔同 : 大家都是津校直資跟教育局去教. 大家內容唔係應無咩分別?

小朋友一定有學習差異 : 那麼去定一個水平, 要跟叻或是唔叻先啱? 硬塞個高指標給叻人, 一樣成績會好.  硬塞個低指標給唔叻人, 一樣有人成績唔會好. 一定唔可能用一個統一試去界定到.

多人慕名的名校,學習差異較小,父母放好多資源............. : 呢樣唔關教育局或學校事啦. 成功需父幹, 小朋友要睇出世在咩家庭. 家長反而要自我檢討.

總括一二點有兩個方案, (A) 選校首選合適性格的學校, 想有時間玩搵少作業既學校, 想谷就搵谷校. 我唔會用"愉快"去選學校, 因為如小朋友有鬥心雄心, 讀谷校先覺得愉快.

(B) 唔同學校應按校內水平考試, 來衡量校內學生水平. 少作業學校不必去追求成績, 保持少作業多時間玩之特質. 谷校仍然保持咁谷. 咁樣就各有所需.

結論 : 在少作業多時間玩之學校如要加操TSA, 就係校長之錯. 做法不合乎辦學理念, 亦違反支持少作業之家長之意願. 因此要轉換另一新校長. 就可解決操練問題.

回覆:取消TSA

無錯,如只以利益收入去衡量成功與否,咁可能或係大勢所趨,無辦法改變。Nokia確係在當時改變左人類的生活模式的表表者,如你所言一個咁與世無爭簡單的地方,都能有個咁嘅產品去改變世界,某程度上可能就係拜佢地教育上的貢獻,難道呢d創意係係雪地下掘出黎嘅?做唔做到生意,手法同國度背境關係大於其他,着眼點係建基於利益上。

ronniedad 發表於 15-11-6 10:26
無錯,如只以利益收入去衡量成功與否,咁可能或係大勢所趨,無辦法改變。Nokia確係在當時改變左人類的生活 ...

首先改變世界既係Motorola而唔係Nokia,Nokia只係跟風加入市場。跟風算創意?

cow  Nokia 同 Motorola 同一命運  發表於 15-11-6 21:14
hkpapa852  可惜Motorola最後真係好似佢個中文釋名咁....  發表於 15-11-6 10:47

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-11-6+10:47

原帖由 Soundervolt 於 15-11-06 發表
學無前後,達者為先!乜成功要計時序架?你唔好講話係貝爾嘅功勞。人類要進步就係要有創意嘅思維。TSA原意係無問題,但做落到而家就讓某部份學校,去提早做d唔係該學齡小朋友友應做應學的事情。

ronniedad 發表於 15-11-6 11:04
學無前後,達者為先!乜成功要計時序架?你唔好講話係貝爾嘅功勞。人類要進步就係要有創意嘅思維。TSA原意 ...

學無前後,達者為先!咁就唔好講創意啦,龍門任擺....咁小米、華衛咪好有創意?
究竟有幾多學校要學生操TSA? 會唔會係大多數或少數?先要槁清楚現實既情況去對制度既調整,最後先至考慮需唔需要切消,而唔係乜嘢都一刀切去解決問題。

引用:Quote:ronniedad+發表於+15-11-5+23:03+事

點解呢批反對嘅家長會要求取消TSA,某程度上相信就係對教育局局長甚或政府失去信心同耐性。影響部份學生的各種問題,只係呢半年發生嘅事?教育局會唔知情?真係有諗過去改善箇中有問題嘅地方?對無影響的家庭當然可以話呢班人攪事,但就絕對無資格去批評或阻礙人地去爭取。令我唔明一點係,既然呢班反取消TSA的家長,呢個試既然你地d小朋友應付到又無壓力,咁無同有又有咩分別呢?無左你照樣可以覺得有需要,繼續參加坊間各式各樣的增潤課程,繼續去做有關的習作,唔係就各取所需嗎?

暫時真係無咩聽到有咩主流意見,係要求取消不管是小六中三TSA、升中派位試、學能測驗等之如此類的試。換個角度睇點解取消小三TSA就變左洪水猛獸般可怕,唔可以取消呢?現時俾我嘅一個感覺就係,反取消的根本就係既得利益者,怕之前所做(唔理你私下谷唔谷都好)之前所投資嘅,都會被淡化,被原先被拋離的同齡小朋友逐部將原有的優勢逐部收窄。

引用:暫時真係無咩聽到有咩主流意見,係要求取消

原帖由 ronniedad 於 15-11-06 發表
暫時真係無咩聽到有咩主流意見,係要求取消不管是小六中三TSA、升中派位試、學能測驗等之如此類的試。換個 ...
這個想唔多合理。如果同一間學校有人谷,有人唔谷,理應喺平時默測考及映成果,唔需要等TSA先至去一決高下,我相信冇人TSA高分但校內成績唔理想。如果係學校之間就仲無謂,因為升中派位同課外活動嘅成績已可反映學校之間嘅差異。

回覆:Soundervolt 的帖子

咁小三TSA仲存在黎做咩呀?

回覆 Soundervolt 的帖子

[如果係學校之間就仲無謂,因為升中派位同課外活動嘅成績已可反映學校之間嘅差異。]

我地實無謂,我地又唔駛向教育團體同校董負責,你有冇聽過有教育團体映大合照,啲校長跟學校成績排位企,你就知同啲姊妹學校鬥得幾勁啦!

引用:+本帖最後由+Doray+於+15-11-6+13:38+編輯+

原帖由 Doray 於 15-11-06 發表

回覆 Soundervolt 的帖子
咁呢個就係學校本身思維嘅問題囉,冇TSA亦可以有大把嘢鬥,如果囉考試成績出嚟鬥令到學生有壓力,豈非又要取消考試?

hkpapa852  唔鬥既, 使乜有校際比賽, 真係純聯誼咩!  發表於 15-11-6 13:48

宜家冇左學能測驗,唔係將tsa 既成績黎分類幾多百分比派中學既咩?

Doray  Use Pre-S1  發表於 15-11-6 13:51

講到尾,香港係功利計算之地,甚麼科研,甚麼教育,太長線,無乜人有耐性,都係操卷算。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Soundervolt 發表於 15-11-6 13:42
咁呢個就係學校本身思維嘅問題囉,冇TSA亦可以有大把嘢鬥,如果囉考試成績出嚟鬥令到學生有壓力,豈非又要 ...

I have responded to this already, why not reply that and then keep asking the same question in different way?

Reply 155#

Why everybody did not admit that there's impact of a KPI, it is definitely a driver for no matter what actions. If not, why so many companies need to establish different the KPI.
TSA is like a KPI for school, u may say, you need to measure the standard of the school, but please think seriously if the education = all kids have to get a same pace of development in P3 only.

I pro TSA if it just a low risk performance assessment but sadly it is not perceived as that.  Who should be blamed is useless, how to rectify it is more important.  Keep suggesting reflect to the school / the group could only lessen the situation but as long as some monster parents there/ some resulted oriented school founder there, u can't relieve the situation as long as u give them such measurement.

Many ppl already suggest to use alternative ways to fit in the same kind of purpose, for what those insist to keep the exam, if u think it's too easy, no pressure, no meaning,  It shouldn't affect your kids and your school right away but it does negatively affect many.  Please be considerate.

shadeslayer 發表於 15-11-6 13:47
講到尾,香港係功利計算之地,甚麼科研,甚麼教育,太長線,無乜人有耐性,都係操卷算。

...

依家就係有家長唔想操, 重立話有人想?  

其實知道邊個想操卷嗎? 佢就係畀份卷學生操既校長囉.

Doray  Sorry, replied wrongly!  發表於 15-11-7 12:49
Doray  Pointless  發表於 15-11-6 14:00

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-11-6+13:42+

TSA同殺校、資源、升上派位等都冇關係。佢嘅原意只係一個指標希望用數據去令每間學校有持續嘅質素提升,就好似學生成績如果欠佳考第尾,只要下次有進步,考尾三四都收貨,而唔係要所有學校一次性達標。

Soundervolt 發表於 15-11-6 14:02
TSA同殺校、資源、升上派位等都冇關係。佢嘅原意只係一個指標希望用數據去令每間學校有持續嘅質素提升,就 ...

U told this point before.  Everybody know the original intent, why still keep saying.......terribly.....

引用:+本帖最後由+Doray+於+15-11-6+14:06+編輯+

就係因為妳重覆又重覆妳嘅狹隘觀點,我以為妳唔明啫!

SillyU  I agree, but she doesn't realize  發表於 15-11-6 14:42
Doray  Please see who is the one with 狹隘觀點  發表於 15-11-6 14:12
‹ 上一主題|下一主題