用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍真光好,定福小好?
樓主: sandychan0707
go

九龍真光好,定福小好? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-8-1 16:15
我唔係用4科平均, 係所有科目平均

考大學其實唔係用5科, 3大講明要3322+2科選修科成績, 再計呢6科既best 4 ...
請教: UCC 個表 heading 寫明你主科加選修科。
59.4% 同全香港benchmark 比較既數據係20.2%

20.2% 即福中同年用的5科4+ 既數字。

retriever 發表於 16-8-2 09:01
請教: UCC 個表 heading 寫明你主科加選修科。
59.4% 同全香港benchmark 比較既數據係20.2%

翻查今年考試局發過DSE統計:
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/20160712_HKDSE_FULL_Results_CHI.pdf

UCC既4+平均同5+平均原來真係以5科取得既平均嚟計 (因全港平均和上文P.10的資料相符, 但我會著重P.13以後既統計多D)

如果以5科平均同各科平均, 又係另一回事了......

其實明報既資料一向有不少問題, 去升中版問吓人就知.

唔係由校網/校務報告公佈既, 睇吓, 參考好了.

至少, 港同上年既資料, 明報同校方公佈既差好遠喎!

2015年DSE成績/入U率

中學名稱

33222率

聯招學位

聯招學士學位

3大比例

本地學士課程比例

本地專上課程比例

海外升學比例

專上課程比例 (本地+海外)

港大同學會書院

64.30%

52.00%

48.00%

25.60%

48.00%

52.00%

29.10%

81.10%

福建中學

70.50%

48.69%

18.32%

>=18.32%

<=51.83%

51.83%

hippoo    發表於 16-8-2 12:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 16-8-2 08:47
同mattrew 一樣,點解咁多人鍾意用人頭做統計比較?

你post 既明報數據顯示港同跟福中差唔多,我計傳統意 ...
200人有100人入到U, 人數係多過人, 但入唔到U既人數都係多過人(可能更多添), 咁又點計呢?

數人頭..... 個人認為只係一種選擇性計算既方式
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我信學校校網供佈多些,欣賞hkpapa 一直提供真實數據(從校方供佈再分析),提供中肯的意見 。當然揀學校不單一從成績出發,首先比較數據是最客觀的做法,致於還有其他是否適合自己配套就要自行衡量。

引用:我信學校校網供佈多些,欣賞hkpapa+一直提

原帖由 littlestar_2009 於 16-08-02 發表
我信學校校網供佈多些,欣賞hkpapa 一直提供真實數據(從校方供佈再分析),提供中肯的意見 。當然揀學校不 ...
同意數據分折,較客觀。當然點樣理解都有學問。

其他主觀因素當然自己判斷。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-8-2+10:02+編

原帖由 hkpapa852 於 16-08-02 發表
"如果以5科平均同各科平均, 又係另一回事了......"

咁以5科4+計,ucc跟福中差別其實明顯。

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-2+08:47+同ma

200人有100人入到U, 人數係多過人, 但入唔到U既人數都係多過人(可能更多添), 咁又點計呢?

數人頭..... 個 ...
未必係選擇性,只係統計簡單化。 計人頭少用平均統計一個資料, 基數。 而基數亦係有位出問題既地方。

另一個係觀感,人頭往往有震懾感。

譬如: 有人話yw有一班係sc入, db撞口撞面都係sc入。。。 當然sc命中率係好高, 但畢業生人數多,數人頭也入得多。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-08-02+發表2

原帖由 retriever 於 16-08-02 發表
未必係選擇性,只係統計簡單化。 計人頭少用平均統計一個資料, 基數。 而基數亦係有位出問題既地方。

另 ...
有好多幼稚園一個都入唔到㗎!

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-07-28+發表咁,

原帖由 Mathew0214 於 16-07-28 發表
我唔同意佢又對你有咩影響呢又?我一心諗住幫下啲同我一樣target呢間嘅家長,將之前收集到嘅資訊分享下。見 ...
第一次聽到有人話hkpapa 852講嘅嘢不盡不實

引用:Quote:原帖由+Mathew0214+於+16-07-28+發表

原帖由 阿里媽媽 於 16-08-02 發表
第一次聽到有人話hkpapa 852講嘅嘢不盡不實
我同意數據王用數據,但點樣引用可能有誤差。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-02+發表

原帖由 karen55407 於 16-08-02 發表
有好多幼稚園一個都入唔到㗎!
同意有幼稚園一個都入唔到。

但唔等於簡單比較人頭數係合理統計。

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-08-02+發表

同意有幼稚園一個都入唔到。

但唔等於簡單比較人頭數係合理統計。
以SC畢業生家長經驗,當年超過九成半人考到直資/私校,叻嘅係會多個offer在手,但最終約只有四成讀直資/私校,因為會選擇心儀官津校入讀。睇數據未必完全反映到學生競爭能力,但一定睇到學生有競爭能力

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-02+發表

以SC畢業生家長經驗,當年超過九成半人考到直資/私校,叻嘅係會多個offer在手,但最終約只有四成讀直資/私 ...
所以有人argue offer數唔準, placement先有意思。

我堅持offer數有意思, 可顯示畢業生**平均** 考直私能力及傾向。 placement方面, 人地放棄左直私去讀津校關我咩事呢。

以SC畢業生家長經驗,當年超過九成半人考到直資/私校,叻嘅係會多個offer在手,但最終約只有四成讀直資/私 ...
sc係堅好野。 小朋友唔覺唔覺學到好多野。 真係碌下碌下都一線。 仲有叩門呢下最後殺著。

但有家長嫌英文不如預期,閃左!真係唔識貨!!!!

hkpapa852  SC係Happy School, 學術訓練唔多, 依家D人咁喜歡超前教學, 會寧願揀KV同LH都未必諗佢.   發表於 16-8-2 15:40

hkpapa852 發表於 16-8-2 09:38
翻查今年考試局發過DSE統計:
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/20160712_HKDSE_FULL_Results_ ...

港大同學會書院其實每年收幾多校外校內中六重讀生?對DSE有無幫助呢?

好少學校網站會post中六重讀申請方法!

醒目開學勳章 王國長老

咪臣 發表於 16-8-1 21:50
港同2015入大學率

你上一個POST都見到, JUPAS OFFER 65個 (52%), 其中DEGREE 60個 (48%), 考生126個, 點攪個39.4出黎, 我都莫名其妙
而港同咁多年都只公佈JUPAS OFFER, 並無公佈非聯招OFFER, 所以入讀大學文憑率23.6, 又係點走出黎呢
出國29.1就的確係校務報告有寫

福中2015共35人入三大, 我當全部DEGREE, 35/180=19%; 港同32人入三大, 我又當佢全部DEGREE, 32/126=26%

既然講起港同, 我又黎做多個比較, 人均5*及人均5** (因為福中公佈資料有限, 唯有盡用)

2015福中
190考生取得57個5* (人均0.3), 21個5**(人均0.11)

2015港同
125考生考得92個5*以上(人均0.74),42個5**(人均0.34)

2016福中
182考生取得69個5* (人均0.38), 33個5**(人均0.18)

2016港同
139考生考得192個5*以上(人均1.38),70個5**(人均0.5)

我無認真研究其他學校數據, 一般所謂B1中學, 其實又係人均幾多? 幾多至叫理想?

Charlotte_mom 發表於 16-8-2 16:42
你上一個POST都見到, JUPAS OFFER 65個 (52%), 其中DEGREE 60個 (48%), 考生126個, 點攪個39.4出黎, 我都莫 ...
睇埋福中上年既校務報告P.4:
http://www.fms.edu.hk/images/stories/document/1415_reportwith-financialreport_new.pdf

大家就知明報既資料有幾"準"了......

話時話, 福中校務報告有句"神報告", 我到依家都未諗得明?

2015 年中學文憑考試191 名學生中考獲「3322+2」者達入讀高等院校者為70.5%,獲「3322」者則為68.4%,中、英文達3 級或以上者分別為78.6%及82%,整體優良率(4 級或以上)為47.5%。

點解3322率(68.4%)可以低過3322+2率(70.5%)?

karen55407  捉錯處  發表於 16-8-3 19:11

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-8-2+16:42+

睇埋福中上年既校務報告P.4:
http://www.fms.edu.hk/images/stories/document/1415_reportwith-financialre ...
只能好玄咁答一句:好多野唔好問點解

hkpapa852  可能我要改名做: 點解爸爸了!   發表於 16-8-2 17:06

Charlotte_mom 發表於 16-8-2 16:42
你上一個POST都見到, JUPAS OFFER 65個 (52%), 其中DEGREE 60個 (48%), 考生126個, 點攪個39.4出黎, 我都莫 ...

人均5級以上

SPCC - 5.15
DG - 4.5
QC - 3.4

hkpapa852  你攞呢3間同九真同福中比?   發表於 16-8-2 17:24

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-8-2+16:42+

人均5級以上

SPCC - 5.15
福中無公佈5以上數字,只列晒所有5**同5*出黎,所以無得計人均5

‹ 上一主題|下一主題