用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 體藝是一條吾知點形容的路
樓主: Jane1983
go

體藝是一條吾知點形容的路   [複製鏈接]

引用:我小朋友有打開波,佢最初在幾個同齡的孩子

原帖由 Jane1983 於 15-10-19 發表
我小朋友有打開波,佢最初在幾個同齡的孩子中係打得比較好的。但佢好堅持有足夠自由玩樂時間,我地又住得遠 ...
坦白説。。打到中學幾多個打得上Y
我大仔也是打波的
一上中學就放下了。。

你要打單打又要心理又要技術又要私鐘。。加得多。。
at least 1萬幾千一個月。。
但result可能係零。。小六升中一時
又未必可幫到手
要慢慢想。。。。

如果着眼过程,会唔会覚得無浪費过去幾年既金錢時间精神心力?如果當中仔女係享受,放下会覚得浪費嗎?人生有好多个唔同階段,係唔同既階段做唔同既野、有唔同既目標啫,無話浪唔浪費,只要當时係樂在其中就係物有所值,就只怕當事人係為完旁人既夢,覚得可惜既只係旁人,未必係當事人~

引用:如果着眼过程,会唔会覚得無浪費过去幾年既

原帖由 Yanamami 於 15-10-22 發表
如果着眼过程,会唔会覚得無浪費过去幾年既金錢時间精神心力?如果當中仔女係享受,放下会覚得浪費嗎? ...
認同!
如果將體藝放在有成績先叫唔浪費,好似失去體藝本身的精神同義意!試問有幾多個真係玩出好成績?體藝作為培養一種終身興趣,其實小朋友以後嘅人生都受用,唔去比賽唔睇成績一樣可以去玩!也可培養堅毅性格!

講漏一样~

多做运动身体好,都未計悭番唔少睇医生銭、告假番唔到学~賺呀!

仔仔錫錫你  阿仔最近生病睇醫生已經係4年前的事,就連幾次我全家感冒,唯獨佢一個重頂得住無病倒。   發表於 15-10-22 11:38

shadeslayer 發表於 15-10-20 20:05
可不可以簡單喜歡體藝?無得表演/比賽便沒有熱情,得不到快樂,還是別要浪費時間。

...
最初是單純喜歡, 然後學到一定成績就會想表演/比賽。尤其係藝術, 因為那是表演藝術, 在表演/比賽的過程中也是一種學習及切磋, 會令自己進步, 不像體育, 可以純為強身健體。

始終藝術並不能只關在家中自娛。

annie40 發表於 15-10-21 15:06
體也好,藝也好,其他專長嗜好也是,只要孩子心中有一團小火,就是他的夢想和熱誠。通過夢想,熱誠,就會向 ...
你咁講又好似有道理咁。雖然好嘥錢, 但係學習/表演過程都係好辛苦, 得果幾歲人仔, 頂住頂鳳冠, 唱足半粒鐘, 又要記台步, 又要聽音樂節拍唔可以入錯, 唱錯唱漏台下百幾人睇住你, 講真唔係個個大人都做到。有時同佢哋落妝, 發現全身濕晒, 套衫真係好熱, 不過個頭都無流汗, 無整溶個妝, 無扭計, 真係好專業。

除咗嘥錢一個大缺點外, 暫時短線見到既好處係........都幾自律, 另外中文幾好

little_yolky 發表於 15-10-22 09:13
最初是單純喜歡, 然後學到一定成績就會想表演/比賽。尤其係藝術, 因為那是表演藝術, 在表演/比賽的過程中也 ...
順勢而行,玩到禁上下去表演去比賽,再辛苦只要係小朋友自己鈡意,我覚得無问題啵!十月懷胎夠辛苦啦~但阿媽自己想生,再辛苦也是甜,否則果十个月係生不如死。再講,大肚会肥、身材走样、生斑斑、肚紋、無教好瞓、生既時侯十級痛……但你想嘛~生出黎仲边記得之前d辛苦野?

little_yolky 發表於 15-10-22 09:27
你咁講又好似有道理咁。雖然好嘥錢, 但係學習/表演過程都係好辛苦, 得果幾歲人仔, 頂住頂鳳冠, 唱足半粒鐘, ...
除咗中文好,記性都好好,好似我朋友仔玩開朗誦,佢背書真係好快…

bbforever 發表於 15-10-22 10:35
除咗中文好,記性都好好,好似我朋友仔玩開朗誦,佢背書真係好快…
我兩個女........係短期記憶又無.......長期記憶又無..............尤其細果個, 叫佢串英文生字真係......

唔知點解, 文皺皺D歌詞十幾分鐘都記得「飄香雲鬓玉釵風, 人面燭光相映紅, 別後鉛華今始見, 豈無膏沐為誰容」。

Yanamami 發表於 15-10-22 10:15
順勢而行,玩到禁上下去表演去比賽,再辛苦只要係小朋友自己鈡意,我覚得無问題啵!十月懷胎夠辛苦啦~但阿 ...
生斑斑、肚紋、無教好瞓、生既時侯十級痛 <=====  好彩我無呢D。

但真係好嘥錢, 好似無底深潭咁, 第日大個又唔會走去唱嘢, 都唔知為咗乜 ......

little_yolky 發表於 15-10-22 11:00
生斑斑、肚紋、無教好瞓、生既時侯十級痛
為左有个正經而佢又投入既活动,到青春期少d机会無心向学、成曰上網、百無聊賴周街逛、受唔知乜朋輩影响……

little_yolky    發表於 15-10-22 11:21

venus321 發表於 15-10-20 22:33
想知你仔玩緊邊樣運動呢?
只要單純用腳,用手我地都會玩,會比賽。eg. 野外跑,鐵人賽,野外定向,攀石,呢d都唔洗點比錢去學去訓練,有手就爬得有腳就跑得,只要很捱唔怕辛苦就玩得,阿仔玩的運動都是成本很低。
簡單d講,我地係玩“體能/耐力”,只要落街跑下,做下掌上壓就可比賽,聽落好兒戲但我仔就是這樣訓練出來,雖然沒有太多專業指導但興幸每次參加學界,全港公開或全國賽(香港區)都還是入了3甲,家長們還以為我是鐵人教練,攀石教練。  

venus321    發表於 15-10-22 12:58
little_yolky  好喎   發表於 15-10-22 11:22

little_yolky 發表於 15-10-22 11:00

無乜為……為人生多一份閱歷,見下世面咁咋……(指我情況)

回覆 little_yolky 的帖子

真㗎~~去初中果边睇,班家長愁d仔無心向学成曰打机,絶絶绝大部份係無嗜好、無操体艺~

little_yolky    發表於 15-10-22 11:36

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-20+20:05+

原帖由 little_yolky 於 15-10-22 發表
最初是單純喜歡, 然後學到一定成績就會想表演/比賽。尤其係藝術, 因為那是表演藝術, 在表演/比賽的過程中也 ...
始終藝術並不能只關在家中自娛。

Xxxx

唔明,例如好多人彈吉他自娛,好少人表演。不能自娛的體藝,放棄也不是損失。

Yanamami  Performing art啩~~舞台劇都要做俾人睇吖~  發表於 15-10-22 12:06
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-10-22+08:19+

原帖由 Yanamami 於 15-10-22 發表

如果着眼过程,会唔会覚得無浪費过去幾年既金錢時间精神心 ...
如果家長比小朋友學體藝係為成績,根本唔係小朋友本身嘅興趣,家長先會感覺到浪費,因為最後係什麼都沒有。若係基於小朋友嘅興趣而學,應該唔會覺得浪費。

little_yolky  但真係好多錢  發表於 15-10-22 12:00

引用:Quote:annie40+發表於+15-10-21+15:06+體也

原帖由 little_yolky 於 15-10-22 發表
你咁講又好似有道理咁。雖然好嘥錢, 但係學習/表演過程都係好辛苦, 得果幾歲人仔, 頂住頂鳳冠, 唱足半粒鐘, ...
其實係我地唔愛呢項活動,先會感到辛苦。佢enjoy, 就唔會覺辛苦,即使感到熱、頭冠重,都因為佢對這興趣嘅熱愛而欣然接受。

不過,我個人真的十分佩服你女的毅力,亦十分感受到她中文程度很好。

little_yolky  佢中文唔係很好,佢話响學校係中游水平而已。  發表於 15-10-22 13:11

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-10-22+10:15+順

其實……我一直好奇點解佢會識呢樣興趣,因為學校? 嫲嫲婆婆喜歡?

回覆:體藝是一條吾知點形容的路

There is Art. And there is Performing Arts. Not all Arts belong to performing arts. It is the other way round; performing arts belong to the family of arts.

Some people enjoy the arts themselves, visual arts, music. Drama can be a performing art. Not all arts are destined to be "performed" to an audience. Not all music are destined to be performed to an audience.

Did you sing in the bath room before?  Did you enjoy that singing or did you practice for performing the singing to someone one day?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

S-Kwok 發表於 15-10-22 12:16
其實……我一直好奇點解佢會識呢樣興趣,因為學校? 嫲嫲婆婆喜歡?

嫲嫲囉, 歲幾時請佢老人家睇過一輪, 佢靜靜雞開電視同佢睇大戲, 你知啦, D花旦好靚嘛, 10個學既女仔有10個都係為咗靚。妹妹就因為家姐學乜佢就想學乜。佢話唔鐘意唱架, 不過佢鐘意耍纓槍同大旗喎。但家姐要搵人pair, 咪要馬住個妹囉, 好彩一但花旦一個小生, 唔係就大件事了。
‹ 上一主題|下一主題