用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教天神 vs.德望你會點揀?住近德望⋯⋯ ...
樓主: Smilealitto
go

請教天神 vs.德望你會點揀?住近德望⋯⋯ [複製鏈接]

引用:Quote:mcl203+發表於+15-6-7+14:47+咁大距

咁,A校成績差都係照升?A校定B校會讀得輕鬆d?

又咁講....A校和B校小學至中學...中途離隊數字比較大?

引用:Quote:mcl203+發表於+15-6-7+14:47+咁大距

所以SMCS  and HFCS 咁谷都唔係冇原因

否則點維持品質

話說回來,SMCS 25人一班,GH 45人一班,師生比例爭一截,讀GH預咗自己食自己搞掂,老師邊照顧得咁多個?

另外,看成績之外,比評兩間學校之時,也該看看GH中學的體藝水平。如果一間中學在學界取得優異體藝成績,即有一班學生個個星期操水操田操choir之類。而與SMCC中學DSE相差果少少(有哂figures真係少少) ,我會覺得更難能可貴。一間學校又要體藝出眾又要DSE成績好,女校之中,DGS係表表者,跟在DG後面比得起的女校,除GH和HY我一時諗唔起第三間。

不過,St Mary 一條龍又免12年學費又小班,真是一個美夢。

siden 發表於 15-6-8 11:10
所以SMCS  and HFCS 咁谷都唔係冇原因

否則點維持品質

直覺...B校發展多方面d...A校係重視學術d
2間都係 1A學校...係要張果3幾步距離...变成爭條街咁 ~~~

siden  有人話唔同級數  發表於 15-6-8 11:35

回覆:請教天神 vs.德望你會點揀?住近德望⋯⋯

選天神要有心理準備:
1. 没有週末,星期六日留家溫書做功課。
2. 10:30後睡係常態。
3. 每日放學做功課温書吃飯,孩子沒有太多休息時問。
4. 教得深,教得快,考得深。
5. 粗心大意必死。
6. 沒有長假,要用來温書,追進度。
7. 老師有愛心,關心學生,包括成績不學的學生。
8. 小校,小班,老師認識每一位學生。
9. 校細,無設備。
10. 父母其中一人要陪太子讀書。不適合要雙職長OT家長。

天神家長,小女成績一般。

不清楚德望

siden  有人話唔同級數  發表於 3 分鐘前

唔同級數....咁可能要出 小池大魚/大池小魚 去頂一頂先

purplechung    發表於 15-6-11 09:59

天神家長補充:
11. 學生要一年比一年努力,因為每年都有外校頂尖學生轉入,最差的學生轉走。
12. 重德育及宗教。
13. 可能應响親子關係,因為真係辛苦過返工。

Good hope 不是全部直上中学部,所以都要努力保持中上位置,也不見得較輕鬆

引用:選天神要有心理準備: 1.+没有週末,星期六

原帖由 polarbearlee 於 15-06-08 發表
選天神要有心理準備:
多謝你的分享

一條龍冇升中煩惱好羨慕

升班要求是主科合格嗎?

難不難達到呢?

siden 發表於 15-6-8 12:15
多謝你的分享

一條龍冇升中煩惱好羨慕
津校應該係唔可以有條件限制, 佢揀直升就要俾佢升
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:siden+發表於+15-6-8+12:15+多謝你的

原帖由 hkpapa852 於 15-06-08 發表
津校應該係唔可以有條件限制, 佢揀直升就要俾佢升

聽聞有lum班

lum得一、兩年,正常會自己轉走,但我之前在ek聽聞過以前係有人在SMCS定HACS? (忘記邊間)係都唔肯走

學術方面,差之毫釐,我覺得考慮點不在此,同為天主教女校,德育愛心亦無大分別。應該考慮的係地點、錢銀、受谷能力、學校環境、升中優勢等方面。

polarbearlee 發表於 15-6-8 11:39

選天神要有心理準備:
3. 每日放學做功課温書吃飯,孩子沒有太多休息時問。
4. 教得深,教得快,考得深。
5. 粗心大意必死。
6. 沒有長假,要用來温書,追進度。
7. 老師有愛心,關心學生,包括成績不學的學生。
8. 小校,小班,老師認識每一位學生。
9. 校細,無設備。
10. 父母其中一人要陪太子讀書。不適合要雙職長OT家長。

天神家長,小女成績一般。

不清楚德望

except points 8&9, 每間有名既學校生活也差不多.  本身天資好就會輕鬆D.
~easybring~

引用:+本帖最後由+siden+於+15-6-8+11:39+編輯+\

原帖由 siden 於 15-06-08 發表
真係意見中肯,讚

原帖由 polarbearlee 於 15-06-08 發表
選天神要有心理準備:
所以完全冇諗過這間!除了讀書好,人生還有很多事情美好的。

easybring 發表於 15-6-8 12:52
except points 8&9, 每間有名既學校生活也差不多.  本身天資好就會輕鬆D.
我並不認為 每間有名既學校生活也差不多~~~

引用:Quote:easybring+發表於+15-6-8+12:52+exce

原帖由 mcl203 於 15-06-08 發表
我並不認為 每間有名既學校生活也差不多~~~
X2

我中意德望,比較all round d。
其實你用番天神個套去德望「自谷」,成績都會好啦,所以我不會以中學那差之毫釐的成績去揀學校。反而交通地點還比後者緊要。

引用:我中意德望,比較all+round+d。 其實你用番

原帖由 964000 於 15-06-08 發表
我中意德望,比較all round d。
其實你用番天神個套去德望「自谷」,成績都會好啦,所以我不會以中學那差之 ...
自谷

lovely term

polarbearlee 發表於 15-6-8 11:39
選天神要有心理準備:
簡直喺寫照!

選天神要有心理準備:
太殘忍了

‹ 上一主題|下一主題