用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心或聖提
樓主: kongman
go

聖心或聖提 [複製鏈接]

引用:回覆+tanglulu+的帖子 可能係因為你小朋友

原帖由 Jane1983 於 15-11-05 發表
回覆 tanglulu 的帖子

可能係因為你小朋友學術底好,老本雄厚,上小一會輕鬆,但讀落去,點都吾係輕鬆過種 ...
但係聖心有女仔插班去瑪利曼,倒轉行就好似未聽過

回覆 mcl203 的帖子

我講的係功課量,所以Marymount係「抵讀」d。

引用:回覆+mcl203+的帖子 我講的係功課量,所以

原帖由 Jane1983 於 15-11-05 發表
回覆 mcl203 的帖子

我講的係功課量,所以Marymount係「抵讀」d。
我明既

回覆:Jane1983 的帖子

兩間都好好,原來上年抽獎排聖心第二都抽到,睇黎機會大些。

Jane1983  其實係真,兩間都係好學校  發表於 15-11-5 14:33

回覆:titibaby 的帖子

你啱,應該係全港排位嘅percentile, 事情變得合理得多,我亦太大意

suzuki12 發表於 15-11-5 13:40
真係有人第四志願入到11網間呂明才?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-11-05+發表

原帖由 Soundervolt 於 15-11-05 發表
嗰啲家長應該了解一下而家啲中文科課程,睇下仲會唔會話中文可以自己去教。

...
佢學校老師教,在家家長教,唔通要去請補習老師?補習老師又係乜嘢中文學歷?!

回覆:hkpapa852 的帖子

所以11網應該仲係好好抽

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-11-05+發

原帖由 bee_eed 於 15-11-05 發表
佢學校老師教,在家家長教,唔通要去請補習老師?補習老師又係乜嘢中文學歷?!

...
我意思係話如果學校只著重英文,家長唔應該睇小現有中文科課程而覺得單慿自己而唔需要學校就可以搞得掂,唔係乜野都要去諗補習。

Soundervolt 發表於 15-11-5 14:16
我意思係話如果學校只著重英文,家長唔應該睇小現有中文科課程而覺得單慿自己而唔需要學校就可以搞得掂,唔 ...
過份著重英文既家長, 平時只會俾小朋友睇英文書, 睇非廣東話節目.

到時中文字又唔識, 詞語又唔識又個, 唔夠半個學期可能已知死
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:兩間都好好,原來上年抽獎排聖心第二都抽到

原帖由 suzuki12 於 15-11-05 發表

咁即係話,該區band 1生如選聖心排第一,基本上都入到!? (有錯請指正) 果然好好抽……

回覆:dwkw333 的帖子

不用band 1生,人人均等,只要你夠運

回覆:suzuki12 的帖子

照個表睇,似乎排聖心第一應該收曬,這是很好的指標

引用:不用band+1生,人人均等,只要你夠運+

原帖由 suzuki12 於 15-11-05 發表
不用band 1生,人人均等,只要你夠運

你對,頭先睇開升中版,一時mix up咗中學派位。謝謝。

Lucky if accepted by either one

我覺得未必係第2志願「抽中」聖心,可能經叩門或其他途徑。因聽聞有聖幼生抽唔到聖心津而去咗私立部。好似個表話有12個人(近1/3班同學)第一志願抽中聖彼德,填嘅都一定中咁容易,個個都搬去11校網啦。

回覆:聖心或聖提

我估應該係揀第二志願,但叩門入。

Baggio10 發表於 15-11-5 13:45
全港排位嘅percentile, 事情變得合理多,我亦太大意

...
聖提用咗全港排位嘅percentile, 定是above average 嘅percentile??亦即是實際幾多分?

一定唔會第二志願入到, 因為識人第一志願抽唔到.

hkpapa852  我都有質疑.... 上年話有人第4志願入基恩, 有點不可思議喎?  發表於 15-11-5 17:23

回覆:JKCheng 的帖子

例如英文 85.09, 即是好過85.09%嘅學校

‹ 上一主題|下一主題