用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 從高中傾到Dse
樓主: 瑩希媽媽
go

從高中傾到Dse   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 22-7-4 07:08
羨慕,我女仲未開竅,仲未識死,我就快斷氣,佢都仲未緊張。又或者咁講,佢已經到極限,始終英文底子唔好, ...

路過搭訕請見諒⋯⋯
高中課程轉咗,迷惘係在所難免嘅,最緊要保障令嬡唔好失咗信心呀!
我女見住有啲讀過精英班嘅同學,上到高中俾科 chem 絆住無咗信心,之後成個人 pea 晒,無心機讀書,真係可惜。
或者試吓開心見誠問吓佢覺得邊科最難吖,同佢一齊諗辦法渡過難關。

天外之人 發表於 22-7-4 10:19
間中都有入黎睇下,我都講下我女兒,其實睇到好多文章顯示出,小朋友自己會有動力會比家長刻意去做好,三年 ...

國內高中三年,真係全心全意在高考上,好佩服他們頂得到呢三年的壓力。

YolandaTam 發表於 22-7-4 11:08
路過搭訕請見諒⋯⋯
高中課程轉咗,迷惘係在所難免嘅,最緊要保障令嬡唔好失咗信心呀!
我女見住有啲讀過 ...

請問通常在Chem這科遇到甚麼困難?
我是護書簿

losoco 發表於 22-7-4 11:32
請問通常在Chem這科遇到甚麼困難?

我聽老公同阿女講,通常有三大問題:
1)無準備就去上堂:高中課程好趕,尤其 Chem 內容更加多,會教得好快;如果同學無備課習慣,一張白紙咁去上堂,就可能會 catch 唔到老師講乜同埋重點喺邊度。
2)記得當明咗:唔知點解我女有啲同學(尤其係讀 Chem Bio 嗰班)成日覺得 chem 好多嘢靠記就得。但 after all Chem 係理科,要明咗啲 concept 之後記先至有用㗎,如果明得唔通透,題目一轉彎或者出一啲同學未見過嘅怪 compound 就會唔識推導,無從下手。
3)底子差:structure of matter, acid and alkaline 底打得唔好,唔識得從呢啲原理出發去思考推導,越上越多嘢唔明,終於放棄。

gigayan 發表於 22-7-4 11:18
國內高中三年,真係全心全意在高考上,好佩服他們頂得到呢三年的壓力。
不論將來工作什樣,始終讀得好書,對自己將來總有好處. 其他人唔清楚,壓力所有人都總會有一些,但對她感覺不是很大問題,間中都會同女兒玩皇者傾計,衹可以講適當玩樂舒緩到一些壓力.

kirstyau 發表於 22-7-3 15:44

中四仲有時間追,女考得差時我成日甘講  最緊要搵 ...
可以pm我係邊間嗎?

bbc2018 發表於 22-7-4 09:04
今年中三阿囡忙好多,學校可能擔心佢哋選錯科,科科好有料
好在阿囡成績,可以任佢選,佢亦自己有 ...

任選都有煩惱 我個咪選完又後悔。好彩暫時救得返(唔討厭個科)

見到你個有目標真好!我個選科時乜都未諗到。

YolandaTam 發表於 22-7-4 11:49
1)無準備就去上堂:高中課程好趕,尤其 Chem 內容更加多,會教得好 ...

多謝分享 又學到野,返黎問下我個肯定冇備課

1)無準備就去上堂:高中課程好趕,尤其 Chem 內容更加多,會教得好 ...

多謝賜教。阿女對Chem有較高期望,所以都唔只學習校內現授課程,佢都有提過高中Chem只靠記係行唔通,一定要理解再運用,有段時間佢都有考慮高中唔揀Chem,最近可能佢理解咗多一點,又開始話揀返呢科了。

路過搭訕請見諒⋯⋯
讀書自信心的確很重要,遇著強人就失去自信心很麻煩,所以家長多些給予精神上支持,我小朋友中學都遇著某幾位學霸,初中學習都曾失去信心隨便了事,開導後慢慢都可以保持著,所以自信心不能失去.

妹妹頭 發表於 22-7-3 23:03
阿女升上高中,成績退步左好多,個人好似冇咩信心。我唔會理眼前學校既成績,我係驚佢DSE唔夠人地黍。 ...

是否學校番全日,佢活動又多,加上高中考試模式有變,才退步唔少?
宜搵出原因,加以改善,如太多職務,中5宜減少些。

中、英文宜趁暑假加強某些卷

起碼2科商和數,您囡囡應該唔錯,宜正面,保持信心

備課,睇參考書和做練習,中三阿囡phy, chem , bio已用緊呢啲方法,效果好好。
希望佢高中chem, bio可以繼續保持呢種讀書方法。

gigayan 發表於 22-7-4 10:43
會唔會試下坊間針對性DSE嘅補習?

你女不嬲都乖開,我相信係突然之間有點小迷惘,好快可以衝返出嚟嘅。
我女已是1對1私補,補得都好好,只係阿女仲係好驚英文。死症

路過搭訕請見諒⋯⋯
我女自細最怕英文,所以好驚英文。

bbc2018 發表於 22-7-4 12:53
是否學校番全日,佢活動又多,加上高中考試模式有變,才退步唔少?
宜搵出原因,加以改善,如太多職務,中 ...
佢Bafs,M1,maths都好好成績,Econ,中文就中等

妹妹頭 發表於 22-7-4 13:12
我女已是1對1私補,補得都好好,只係阿女仲係好驚英文。死症

如果係英文科,會唔會試下坊間針對DSE 份卷嘅補習班?提高分數增加信心。如果你有需要,我可以俾個名你睇睇,有親戚補緊的。

kirstyau 發表於 22-7-4 12:09

任選都有煩惱  我個咪選完又後悔。好彩暫時救得返 ...

你囡對Bio有番興趣,要追唔難。

阿囡自己亦想清楚修M1, 佢好朋友修M2, 無受佢影響

妹妹頭 發表於 22-7-4 13:14

大女都偏科怕中文,幸好中四遇到學校中文老師好有熱誠教書,成日鼓勵家姐不停話佢中文唔差叫佢望5(女成日覺得4都冇),加上轉左大學姐姐1:1又好有心機幫佢補( 聽聞學校老師又唔教了)

大女最大問題,缺乏自信心,如果佢認定個科難個科弱,就冇動力去讀。

妹妹頭 發表於 22-7-4 13:14

咁,或者試吓睇英文雜誌或報紙吖…
英文雜誌唔需要好嚴肅例如 Times new scientist 呢啲嘢嘅, 時尚或年輕人流行雜誌都可以㗎。

kirstyau 發表於 22-7-4 13:42

大女都偏科怕中文,幸好遇到中四學校中文老師好有熱誠教書 ...
同我女一樣,只不過你女係中文,我女係英文,已經1對1私補,補習姐姐又好有心機。
‹ 上一主題|下一主題