用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用
go

拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用   [複製鏈接]

於 1860 年創校的拔萃女書院,迄今超過一個世紀,成就代代才女,在不同界別獨當一面。論學術成績,學界獎項,女拔成就毋庸置疑。拔萃女小學校長戴何天美,見證着不同的小女生成長,由揀學生,栽培成全人小才女,對她來說,怎樣也不及品德重要。

揀學生:重禮貌夠專注

多年來在不同活動遇上女拔學生,總予人自信、大方得體的印象。校長戴何天美近年已不接受傳媒專訪,難得她肯接受訪問分享教育理念,必然請教她選學生心得:她強調是專注,特別是第二次面試,由她親自面見,從閒談中自會了解眼前小女孩是否有禮貌,夠專注,適合就讀女拔萃。

她笑言不是太看重升小一入來的女生學過甚麼:

像體育,二年級開始便有不同球類學會,有興趣便參加;一年級學生,我們有高年級姐姐的樂器示範,當中有冷門樂器,而樂團也需要有冷門樂器,我們會提供機會讓學生在學校學習,從不強迫她們揀樂器。
初學樂器的體驗班會借樂器給學生,若她們10堂後真正喜歡,便繼續學!

學校每年均會舉行 4 次「全校清潔日」,由學生清潔自己的班房。

讀經典 頒美德

戴何天美是女拔舊生,肯定的說學校辦學宗旨重視「全人教育」,提供不同的體藝活動,至今仍維持這種傳統。

時代一直變遷,很多家長覺得要贏在起跑綫,我常常說:贏在終點才有用吧……我覺得新一代軟技能(Soft Skills)更重要,包括與人合作、溝通,有共同解決問題的能力,並且有毅力,一種不屈不撓精神,新一代像欠缺這種能力。

學校近年透過誦讀經典,讓學生明白中國傳統美德。

近年她提倡學生在早會、中文、普通話及中國文化堂誦讀經典如《弟子規》、《三字經》等。

不是死讀,而是用講故事、小話劇形式帶出教訓,令她們明白中國傳統美德:孝悌忠信、禮義廉恥……我們是英文小學,卻不是國際學校,學生有國際視野,同時兼具中國人傳統美德。

校舍 設施完善

女拔萃現時佐敦的校舍,擁有近 1,500 個座位的大演奏廳、全天候訓練泳池、田徑訓練場、投球場、網球場、有 300 個座位的小教堂,而升降機亦可容納整整一班小學生!如此硬件,再加上教練、家長的栽培,小女拔學生一直在不同類型的學界比賽中奪獎無數。

校內的圖書館滿室自然光,更有大型投影機設備,軟硬件兼備。

戴何天美笑言小女拔的體藝活動,不少也純粹興趣出發,非以比賽為本,像園藝小組,小四、小五的英語話劇,學期結束前在校公開表演,或焗蛋糕、做小手工等,這都是學校重視的多元化活動,讓學生好好享受過程。

學生有參加不同校際比賽,我覺得贏又好、輸又好,都沒甚麼吧!最重要是她們有盡過力。

有品社會菁英

戴何天美曾以《周易.大象》「天行健,君子以自強不息」「地勢坤,君子以厚德載物」在畢業刊物勉勵學生:

第一句,女拔學生應該做到,有自信,不斷追求卓越,有奮鬥精神。不過,第二句,是否可做到包容、寬厚,有做人的量度,合作團結?

學生代代不乏社會領袖人物,屬菁英份子,相信她自覺有責任,培育小女生有良好品德。

我常常跟學生風紀說,你是領袖,誠實正直很重要,將來你做了領袖,去到終點衰咗,就是你沒有誠實。她們很聰明、優秀,有善良的心更重要,社會才得益;叻,只會想自己利益,甚至害到人,我覺得愈叻,只會害的人愈多……

這位資深校長,在訪問內談得最多的,是培養品德,而不是學生「威水史」。

12    0    0    0

//重話唔係醒目仔佢唔會教, “舉一隅,不以三隅反,則不復也。”//

孔子在教育中重啓發, 不是 [唔係醒目仔佢唔會教], 如是, 孔子怎會說 [有教無類]?

SorTo  吾不復也。  發表於 16-5-24 22:34
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

//你講嘅“因材施教”可以話係賦予咗現代教育理念嘅廣義上嘅“因材施教”,我都認為應該係咁。睇舊木係物料先嚟諗吓做乜,唔係話紅木傢俬正就舊舊木都攞嚟當紅木做傢俬。但呢個諗法比一般網友所理解嘅就讀書嚟講嘅因材施教更濶,而最初孔子講嘅因材施教比一般網友講嘅更窄,孔子女仔唔教之外,重話唔係醒目仔佢唔會教, “舉一隅,不以三隅反,則不復也。”( 《論語.述而》) 所以話,孔子雖然係偉人(佢確實喺因住學生不同特點嚟施教),但畢竟係古人。我哋面對古人,無需自形慚穢,我哋正正係藉着企喺佢哋膊頭(牛頓語),已發展出更好嘅教育理論。//

http://baike.baidu.com/view/5046272.htm

举一隅不以三隅反

原文
子曰:“不愤不启,不悱不发。举一隅不以三隅反,则不复也。”
译文
孔子说:“不到他(她)努力想弄明白却不得明白的程度,不要去开导他;不到他(她)心里明白却不能完善表达出来的程度,不要去启发他。如果教给他一个方面,他却不能以此来说明另外三个方面,就不再教他(她)了”。

Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

.............

//其實學校唔需谷,只要培養你既"比較之心",然後話你知同人地差幾遠,學生同家長自然會做嘢。//

我用手机版本,做不到引用,不是没有礼貌。

其实家長與校方擁有相同價值觀,任何一種文化便能相輔相成,家校合作了。

ANChan59 發表於 16-5-24 07:34
蔡英文談教改

台灣有類似問題!
呢篇幾好睇http://www3.nccu.edu.tw/~iaezcpc/C-%20The%20research%20of%20taiwan%20education%20revolution%201.htm

係長左少少:
[p=24, null, left]自從一九八七年台灣地區解嚴之後,十多年來,在教育改革大旗的揮舞下,台灣教育生態丕變。從表面上看,校舍似乎變得更華麗了,設備儀器更新穎了,校園民主和多元化也更受重視了。然而,只要進入各級學校中,便可以一眼看出:在華麗的教改口號下,從上而下的一連串教育政策,由外到裡的一波波教育改革,讓原本平靜的校園忙碌不堪。然而,由於大多數教師對於教改理念認知有限,再加上溝通不足與配套措施不夠,許多教育工作者只能在「忙、茫、盲」中渡過。至於教育素質有無提昇,學生程度是不是一年比一年好,老師和家長都沒有把握。十多年來,投資了難以計數的經費,動員了全國教育人員,弄得家長和學生目眩神迷的教改行動,其「成效」究竟如何?很少有人說得清楚。因為這些教改成效從來都沒有人去追蹤評估,甚至在推行之初也沒有任何對照組加以比較。可是,一波又一波的「改革」仍然持續在進行……。

[p=24, null, left]「教改」原本只是一種「教育手段」,十幾年來的教改行動反倒把「手段」變成了「目的」;結果「教改」被神聖化了,教育主管當局好像是為「教改」而「教改」,教育的本質與目標反倒受到忽視。前教育部長曾志朗提過:「無論九年一貫過程或者多元入學,這些體制上的改革並非教改的核心,它們都只是在建立一個『良善的教育環境架構』。而教改的真正核心應該在於塑造學生的精神面貌,它的思考在於我們到底要『培育』出什麼樣的學生?」換言之,今天不論是政府高層也好,教改人士也罷,似乎都沒有真正掌握到教改問題的核心,也欠缺貼近教育本質與目標的敏感度,更缺乏對於國內教育生態的真正理解。其中,主事者最大的問題,便是經常相信以政治的手段,動用政府的行政力量,就可以解決台灣的教育問題。這樣的思維方式正是戕害教育精神的關鍵因素!…

回覆 MASAYA 的帖子

社會問題、教育問題、以致家庭問題,實在太複雜,搞吾掂

Jane1983 發表於 16-5-24 07:26

家長期望係一樣野,而家吾少新一代亦吾鍾意做學門手藝的工,怕辛苦、嫌講出來吾好聽。 ...
新一代係電腦、網絡年代,佢地接觸最多係呢d,好多想出黎做野揀呢d,好似都正常。以前TVB貼地,唔出街都接觸好多行業,而家TVB做緊乜?我唔知,已經接近廿年冇睇
怕辛苦、嫌職業低下,呢d價值觀,家長責無旁貸,講d唔好好讀書大個出黎做呢d既說話。除左讀書,乜都唔駛子女做既見唔少,家務唔駛做,因為要讀書,連飯都可以餵到中一,仲要係B1A學生,之前係小學雜談講過。

下一代差,上一代要反省,下一代好,上一代可自豪,教育唔係咁既咩?不過而家既教育無限放大讀書,覺得讀書好可以蓋過一切,變成只為下一代讀得好就自豪,順帶一提,我指既上一代包括制定教育政策個班人

我唔係為下一代講說話,但子女係點,由基因到教育都係父母畀既,咁父母責任大我覺得好合理,而子女作為獨立個體,自己人生當然要負責,我作為父母就係教呢d
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

Jane1983 發表於 16-5-24 07:26

家長期望係一樣野,而家吾少新一代亦吾鍾意做學門手藝的工,怕辛苦、嫌講出來吾好聽。 ...
蔡英文談教改

台灣有類似問題!

Jane1983  總之難搞  發表於 16-5-24 08:25
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

家長期望係一樣野,而家吾少新一代亦吾鍾意做學門手藝的工,怕辛苦、嫌講出來吾好聽。吾少行業人工ok,都無人入行。

SorTo 發表於 16-5-23 23:21
你講嘅“因材施教”可以話係賦予咗現代教育理念嘅廣義上嘅“因材施教”,我都認為應該係咁。睇舊木係物料 ...
我覺得現代西方教育更體現出古代中國先哲既理論,無論係孔子既因材施教,或者係老子既授人以魚不如授人以漁,現代華人教育好似背道而行...
以前既VTC其實幾好,唔適合讀書,咪學門手藝,理論同實踐並行。IVE比較著重理論,其實都只係讀書,只不過讀將來職業所需既書。如果讀唔成書既出路都係要讀張證書先可以搵工,咁我又理解香港家長好想子女讀大學既原因喎,不過隨便讀科冇興趣或者唔適合既科目,其實都幾浪費人生...
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-5-23 12:37
咁有教無類後面仲有句因材施教既,我覺得香港都係算有教無類架喇,但因材施教就認真麻麻,唔係拔尖補底就叫 ...

你講嘅“因材施教”可以話係賦予咗現代教育理念嘅廣義上嘅“因材施教”,我都認為應該係咁。睇舊木係物料先嚟諗吓做乜,唔係話紅木傢俬正就舊舊木都攞嚟當紅木做傢俬。但呢個諗法比一般網友所理解嘅就讀書嚟講嘅因材施教更濶,而最初孔子講嘅因材施教比一般網友講嘅更窄,孔子女仔唔教之外,重話唔係醒目仔佢唔會教, “舉一隅,不以三隅反,則不復也。”( 《論語.述而》) 所以話,孔子雖然係偉人(佢確實喺因住學生不同特點嚟施教),但畢竟係古人。我哋面對古人,無需自形慚穢,我哋正正係藉着企喺佢哋膊頭(牛頓語),已發展出更好嘅教育理論。

而你講嘅香港社會做唔足夠你講嘅“因材施教”,要怪嘅應該怪我哋自己自己受儒家嘅“萬般皆下品,唯有讀書高”影响太深。你唔見有啲親戚朋友,個細路入唔到香港嘅大學,就寧願將佢哋送去飲咸水,讀埋啲唔等駛business,都唔願叫個細路去讀IVE,學番一技之長。

eviepa  高手之中慨高手,甘拜下風  發表於 16-5-24 01:25

Jane1983 發表於 16-5-23 19:05
所以講到尾,都係家庭的栽培為主,有親戚和朋友的女兒都係讀女拔,虎媽、英文native媽全天候一媽一女咁培養 ...
其實學校唔需谷,只要培養你既"比較之心",然後話你知同人地差幾遠,學生同家長自然會做嘢。

sheffield  true!  發表於 16-5-24 09:19
Yanamami  好多1A校都唔谷,边洗谷?自动波。  發表於 16-5-23 22:09
Jane1983  亦係事實  發表於 16-5-23 20:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

所以講到尾,都係家庭的栽培為主,有親戚和朋友的女兒都係讀女拔,虎媽、英文native媽全天候一媽一女咁培養,佢地小朋友讀邊間都應該係出色的。

幾年前,係Ek有家長話,女拔校長話唔谷,咁入左去就自自然咁叻!?真搞笑。

MASAYA 發表於 16-5-23 12:37
咁有教無類後面仲有句因材施教既,我覺得香港都係算有教無類架喇,但因材施教就認真麻麻,唔係拔尖補底就叫 ...

香港學校有好多種既:
有因 財 施教
有只會拔尖, 不會補底
不會拔尖, 只會補底
不拔不補, 按章工作, 自生自滅
.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SorTo 發表於 16-5-22 15:10
本篇绝非係“心情抒發”或“邏輯解釋”之作,純粹係“寫嘅文章數量(唔算)相當多”,亦都唔“覺得自己好有 ...
咁有教無類後面仲有句因材施教既,我覺得香港都係算有教無類架喇,但因材施教就認真麻麻,唔係拔尖補底就叫因材施教,因為個方向只係向住讀書,讀書以外既材好多都埋沒左... 亦都係曲解有教無類得黎既結果,唔分門別類就全部向同一個方向發展,將有教無類無限放大直至扭曲...

MrBeast  hk係欣才先教  發表於 16-5-23 12:59

超級版主 醒目開學勳章

Yanamami 發表於 16-5-22 20:05
無駡战……单打啫~
單打雙打都唔好啦~謝謝

MASAYA  唔係圍毆咩?   發表於 16-5-23 12:22
anixon    發表於 16-5-23 09:30
Yanamami  當然~  發表於 16-5-22 22:49
唵嘛呢叭咪吽
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

無駡战……单打啫~

超級版主 醒目開學勳章

大家請遵守網路禮儀,討論時要尊重對方,不要引起罵戰
敬請合作
謝謝!
唵嘛呢叭咪吽
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

或有人曾經以大師形容,[或對號], 實覺反感, 口卻在別人身,

若以人身攻擊為技倆, 打擊心靈者, 或可行, 也請便.....

‹ 上一主題|下一主題