用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心上午和下午
go

聖心上午和下午 [複製鏈接]

大家會點選擇?
   4    0    0    0

captainbaby 發表於 15-10-12 23:21
小朋友質素一定比較参差! 喇沙同maryknoll 都係派入去, 點解都有咁多精英呢?! 都係睇間學校同家長點樣栽培 ...
完全同意.    情況似 Marymount, St. Paul Catholic, St. Stephen Girls, St. Mary 等等名津都是靠派入.  為何有如此多家長爭住選擇抽,   一定唔止免學費 這樣簡單.     本人是聖幼生K3家長, 聽過上午私小和下午津小校長的簡介, 兩位校
長都係用心辦學之人.    回說下午津小, 其實派入的都來自中西區, 所謂質素參差, 據知有部份名列前茅的小朋友來自其他名幼稚園.   

If money not a concern, private session is more attractive in every aspect.

引用:講得啱,入到边間都超開心,不過上午時間較

原帖由 tanglulu 於 15-10-13 發表
講得啱,入到边間都超開心,不過上午時間較好用

回覆:聖心上午和下午

講得啱,入到边間都超開心,不過上午時間較好用

上午學深一年,比較重質,較少功課. 下午就功課較多,很多時都十樣八樣功課. 至於邊間好, 個人認為拗來無謂亦無意思,兩間都咁好. 如錢不是問題,那就睇自己生活習慣. 我就一定prefer 上午.

captainbaby 發表於 15-10-12 23:21
小朋友質素一定比較参差! 喇沙同maryknoll 都係派入去, 點解都有咁多精英呢?! 都係睇間學校同家長點樣栽培 ...
直私可以揀學生, 官津唔可以, 入讀嘅小朋友質素 (最少喺4,5歲階段) 比較参差好正常, 亦係事實. 當然每間學校都有精英, 都有普通人. 至於名津點樣keep到好成績, 呢到之前已經有好多家長分享過, 你爬下舊文就會略知一二.

同埋其實都係各取所需啫,小女讀上午私小一年級,大部分同學仔都係來自聖幼架!

hkpapa852 發表於 15-10-12 20:01
聖幼生入唔到下午先入上午,的確係真,不過你了解原因嗎?上午校等家長係自行抽唔到下午先俾位佢,咪好似下 ...

免費又深真係最主要原因!  貪免費都係想留返多D資源俾小朋友學野, 同埋政府資源真係幾好!

winni_ng 發表於 15-10-12 08:30
唔係呱,其實你了解左先啦,唔好誤導人,我哋好多人首選上午。

你都了解左先啦,唔好誤導人, 你睇下下午有幾多聖幼生就知! 佢地都係首選下午!

ok3 發表於 15-10-12 09:56
By common sense都應該係,上午係私校可以自己揀精英。下午係津校,派乜收乜,小朋友質素一定比較参差! ...

小朋友質素一定比較参差! 喇沙同maryknoll 都係派入去, 點解都有咁多精英呢?! 都係睇間學校同家長點樣栽培個小朋友! 同埋好多家長都情願留返D錢去俾小朋友學野補習!

captainbaby 發表於 15-10-12 06:38
會選下午, 好多聖幼生都係入唔到下午先選上午, 排名都係下午好過上午!下午入到先算啦! ...
聖幼生入唔到下午先入上午,的確係真,不過你了解原因嗎?上午校等家長係自行抽唔到下午先俾位佢,咪好似下午校受歡迎囉。其實大多數抽下午校既家長,都係貪佢免費又有同一間直屬中學啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問聖心私及津校有幾多人可升上聖心書院?

Agree. 半日係好正

引用:其實我覺得轉全日制反而唔好,小朋友返半日

原帖由 LWTbb 於 15-10-12 發表
其實我覺得轉全日制反而唔好,小朋友返半日唔係更好嗎?半日多點時間休息、遊戲。

...
咪係。

我恨番半日恨到流哂口水。

係呀

引用:Quote:原帖由+guguned13+於+15-10-12+發表

原帖由 LWTbb 於 15-10-12 發表
星期六長短週
即係一個星期六要返,下一個唔洗、係咪咁?

引用:係要返星期六,長短周,放12點幾。

原帖由 JKCheng 於 15-10-12 發表
係要返星期六,長短周,放12點幾。
私立部星期六放12點

係要返星期六,長短周,放12點幾。

引用:想請問上午校係咪返星期一至六? +

原帖由 guguned13 於 15-10-12 發表
想請問上午校係咪返星期一至六?
星期六長短週

‹ 上一主題|下一主題