用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道同聖母,點揀
go

培道同聖母,點揀 [複製鏈接]

如題。
   3    0    0    0

回覆:kittytse.ah 的帖子

以上資料聖母睇黎聖母比較好

回覆:培道同聖母,點揀

總結以上資料如下,同意嗎?
聖母=
1/女校, 天主教
2/$2600(包學樂器)
3/"直屬-收8成"升2A聖母書院
4/英文中學:2013 DSE 33222-70%
5/弱區強校👉即原網升中有優勢
6/小班20-(25人max) x 6班
7/功課多過培道

培道=
1/男女校(多女少男), 基督教
2/$2588👉要自己外出學一種樂器,因為計音樂分
3/"聯系only-收2成"升2A培道女書院
4/中文中學:DSE 33222-58%入U率
5/強區弱校👉原網最叻升中都唔夠其他九龍城名校爭
6/小班(但收了30人,最後走咗幾個先變返2x人);但雙班主任x4班
7/功課:-中文深,英文一般,數學淺, 視藝OMG, P1-P2小功課,P.3見真章

回覆:培道同聖母,點揀

引用:Quote:little_yolky+發表於+13-11-13+10:57

原帖由 ptm 於 13-11-14 發表
我没有打錯,真的要作360個字,份卷是拿番屋企作的,我小朋友作的時候……我梗係幫下佢啦!……佢 ...
Ptm,想問下培道宗教方面的培養如何?謝

little_yolky 發表於 13-11-13 10:57
我都好擔心, 希望係ptm打錯字, 係寫36個字而已。有咩可能作到咁多, 你叫我寫都未必寫得好。 ...
我没有打錯,真的要作360個字,份卷是拿番屋企作的,我小朋友作的時候……我梗係幫下佢啦!……佢竟然說……媽咪唔好講啦……老師要我地自己作呀!我相信……下學期學校會要佢地係番學校作,因上年2年級個情況一樣,叫你番屋企作下先……等你們家長有心理準備,學校的要求。

little_yolky  BTW, 你阿囝好乖, 好老實, Good Boy!   發表於 13-11-15 12:48
little_yolky    發表於 13-11-15 12:48

引用:Quote:aaaiqc+發表於+13-11-11+18:09+多謝

原帖由 ptm 於 13-11-11 發表
1,2年級功課是少D因是蜜月期,校長講明!3年級就見真章!今日6樣功課,不包改正。

我小朋友讀緊3年級,剛 ...
請問一。下,培道係咪用rwi?

ptm  yes  發表於 13-11-14 20:35
MuiMuiQQ  yes ar  發表於 13-11-13 14:47

悠揚 發表於 13-11-12 16:40
回復 little_yolky 的帖子

小三360字? 我記得以前會考都係600-700 字
但360字連埋標點都死得啦~~~~~~~~~~

悠揚 發表於 13-11-12 16:40

我都好擔心, 希望係ptm打錯字, 係寫36個字而已。有咩可能作到咁多, 你叫我寫都未必寫得好。

悠揚  36個字, 作詩   發表於 13-11-13 10:59

ptm 發表於 13-11-12 10:38
如我無記錯一年級下學期已考作文了,我小朋友剛剛份卷預小朋友作360個字。 ...

悠揚: ptm小朋友小三。

ptm: 我今次死定了

little_yolky 發表於 13-11-12 09:56
科中文真係唔知點解咁深0既! 同中文比較, 英文就淺好多了, 不過, 雖則如此, 我囡囡都跟得好吃力, 唔知點幫 ...
如我無記錯一年級下學期已考作文了,我小朋友剛剛份卷預小朋友作360個字。

悠揚  你小朋友幾年級?  發表於 13-11-12 11:04

ptm 發表於 13-11-11 22:28
1,2年級功課是少D因是蜜月期,校長講明!3年級就見真章!今日6樣功課,不包改正。

我小朋友讀緊3年級,剛 ...
科中文真係唔知點解咁深0既! 同中文比較, 英文就淺好多了, 不過, 雖則如此, 我囡囡都跟得好吃力, 唔知點幫到佢。小一數學真係教番幼稚園啲嘢, 所以可能點解有啲學校要教深一個學期或一年。

請問前輩幾年班中文要開始作文呢? 請指教。

aaaiqc 發表於 13-11-11 18:09
多謝你咁詳細既講解。
真係有辣有唔辣,我鍾意培道
1 少功課

咁就唔kick手啦, 聖母近啲就揀聖母。而且, 你著重英文添。正如PTM話齋, P1-P2少功課, P3開始也是多功課的。

ballball33668 發表於 13-11-11 18:36
想請教下培小英文係咪net教的(p1-p6)??

不是的, 但有NET(好似), 大部份學校都不會只由NET教英文吧。

aaaiqc 發表於 13-11-11 18:09
多謝你咁詳細既講解。
1 少功課

我小朋友讀緊3年級,剛考份英文不易的,佢d同學仔都低份和不合㭘,我小朋友拿86分(我不是覺得叻,但他上年已考flyer 13盾)。
中文剛剛考完果次試重勁7版紙,好似四遍閱讀理解,份卷D字重好細粒,我小朋友不合格!
至於數學科程度同普通津校一樣。
(我Dfriends 勁喜歡我個仔D試卷,個個話比下佢D仔囡做不做到)

little_yolky 發表於 13-11-11 17:36
悠揚大部份都正確, 再補充(利申: 我是培小家長)

1. 培道功課真係少

引用:Quote:悠揚+發表於+13-11-11+09:58+中學兩

原帖由 little_yolky 於 13-11-11 發表

1. 培道功課真係少
想請教下培小英文係咪net教的(p1-p6)??

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+13-11-11+發

原帖由 aaaiqc 於 13-11-11 發表
多謝你咁詳細既講解。
1 少功課
係Law...兩者都係2千多元學費,但聖母係包埋學樂器wor

引用:Quote:悠揚+發表於+13-11-11+09:58+中學兩

原帖由 little_yolky 於 13-11-11 發表

1. 培道功課真係少
多謝你咁詳細既講解。
1 少功課
2 小班教學
但我自己好重視語文能力,尤其英文,我很捨得買英文書同英文班。

屋企遠近方面兩者差不多,家住荃灣,可能聖母近少少。

有點kick 手。

‹ 上一主題|下一主題